Nuoret mukaan liiketoiminnan kehittämiseen!


 
Pekka Puustinen
 
 

Elämme maailmassa, jossa useammalla ihmisellä on matkapuhelin kuin vessa. Itse asiassa vuonna 2016 matkapuhelinten määrä tulee ylittämään ihmisten määrän. Tämä on se maailma, jossa monien ihmisten nuoruus kulutetaan ja käyttäytymismallit opitaan. Ei ole siis ihme, että erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 80 prosenttia 18–24-vuotiaista nukkuu puhelimensa kanssa. Yli kolmannes tuijottaa puhelinta illallispöydässä ja kaksi kolmannesta lukee sähköpostinsa sängyssä ennen kello kahdeksaa aamulla. Kuulostaako tutulta?

Nuorten elämä on siirtymässä yhä enemmän ruudulle ja meillä onkin uusi virtuaalinen rinnakkaistodellisuus, jossa nuoret (ja vanhemmatkin) viettävät länsimaissa suuren osan ajastaan. Tämä verkossa elämisen, jakamisen ja itseilmaisun kulttuuri yhdistettynä alustaliiketoiminta-malleihin ja algoritmeihin on luonut aivan uudenlaisia bisnesmalleja aina peliteollisuudesta (Supercell), kustannusalasta (Amazon), musiikista (Spotify), terveydestä (Heal), kuljetuksesta (Uber), viestinnästä (Facebook), majoituksesta (AirBnB) viihteeseen (Netflix) asti. Näiden syntymisessä ja näiden kuluttamisessa nuorella sukupolvella on ollut aivan valtava rooli. Ne ovat jo nyt tai niistä on tulossa oman alansa suurimpia yrityksiä. Yhteistä näille yrityksille on se, että ne kaikki ovat paljon nuorempia kuin yksikään tämän blogikirjoituksen lukija.

Tämä kaikki koskee myös vakuutus- ja finanssialaa. Accenturen vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan 40 prosenttia nuorista olisi valmis käyttämään pankkia, jolla ei olisi lainkaan konttoreita. Yhdysvaltalaisen innovointipaja Scratchin laajan 15–35-vuotiaita koskevan tutkimuksen mukaan 71 prosenttia nuorista menisi itse asiassa mieluummin hammaslääkäriin kuin pankkiin. Mobiiiliiketoiminnan ammattilaisen, Mobey Forumin Sirpa Norlundin mukaan, nuorista jopa kolmannes olisi valmis siirtymään Google-pankin asiakkaaksi, jos tämä olisi mahdollista. Jos Apple perustaisi nyt pankin, se saisi kerralla noin 37 miljoonaa asiakasta. Erityisesti 15–35-vuotiaat uskovat finanssialan dramaattiseen murrokseen ja heistä kolmasosa itse asiassa uskoo, etteivät he edes tarvitse pankkia tulevaisuudessa!

Ei ole siis mikään yllätys, että Ilmarinen on tänäkin vuonna mukana sijoittaja- ja kasvuyritystapahtuma Slushin yhteydessä järjestettävässä ADIC-innovaatiokilpailussa, jossa nuoret korkeakouluopiskelijat ympäri Suomen ratkovat eri toimialojen digihaasteita. Luotan nuorten osaamisen valtavasti. Viime vuonna Ilmarisen sparraama opiskelijatiimi voitti kilpailun, ja jatkoimme yhteistyötä opiskelijoiden kanssa aina tämän vuoden toukokuun loppuun asti.

Suosittelen ottamaan nuoret mukaan liiketoimintanne kehittämiseen. Jos haluaa kehittää uutta, on haettava inspiraatiota omien seinien ulkopuolelta. Eläkeyhtiön kaltaiselle organisaatiolle on erityisen tärkeää saada palvelukehitykseensä tuoreita näkemyksiä, koska teemme työtä nykyisten sekä myös tulevien sukupolvien palvelemiseksi. Nuorilla on monella tapaa paras kosketuspinta uudenlaiseen yrittäjyyteen, työelämän muutokseen ja sen vaatimiin ratkaisuihin.

Pekka Puustinen
kehitysjohtaja, asiakaskokemus ja yrityskulttuuri

Tutustu ja ilmoittaudu ADIC-kisaan!