Hyvinvoinnin jatkumo – tasapainoilua kireän pipon ja anarkian välimaastossa


 
Vieraskynä: Joni Jaakkola
 
 

Hyvinvointikeskustelussa on valitettavasti valloillaan ilmiö, jossa monitahoisia asioita yritetään kärjistää ja mustavalkoistaa liiaksi ja syyttävä sormi osoittaa väärään suuntaan. Tämä on monia hyvällä polulla olevia kansalaisia kohtaan ikävä sivuraide sillä erilaisilla filosofioilla on huomattavasti enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia.

Yksi ammattini päätehtäviä on löytää ihmisille vaihtoehtoja jotka toimivat. Olen vuosien saatossa huomannut, että pysyvässä elämäntapamuutoksessa onnistujia yhdistää yksi perustavanlaatuinen toimintaperiaate: jokainen heistä on löytänyt itselleen sopivan liikkumatilan ajattelutavasta, jota kutsun nimellä Hyvinvoinnin jatkumo. Jatkumolla tarkoitan portaatonta säätövaraa kahden ääripään välissä, riippumatta siitä onko kyseessä terveyttä ja suorituskykyä tukeva ravinto, liikkuminen vai elämäntavat.

Jatkumon toisessa äärilaidassa et ole lainkaan kiinnostunut siitä, millä ylläpidät kehosi terveyttä eikä terveellisillä elämäntavoilla ole juurikaan roolia arjessasi. Jatkumon toisessa päässä taas syömisen grammatarkkuus ja liikkumisen sekuntiaikataulu ja yleinen kontrollointi ottavat liian suuren otteen elämästäsi.

Kuten osaat kuvitella, krooninen oleskelu kummassa tahansa näistä ääripäistä tuottaa ongelmia. Monilla jo muutama viikon kuluessa, pitkässä juoksussa kaikilla ja aina.

Väitän, että henkistä ja fyysistä terveyttä tukevan terveellisen ja tasapainoisen elämän löytämisen vaikeus on siinä, miten muodostaa itselle toimiva kokonaisuus osaksi arkea kun vaihtoehtoja on valtava määrä ja tekemistä sotkevia muuttujia laskiessa sormet ja varpaat loppuvat auttamatta kesken?

Ongelma ei ole kuitenkaan ylitsepääsemätön. Tärkeintä on, että lähtee liikkeelle oikealla asenteella. Tärkeimpänä asiana pidän armollisuutta itseään kohtaan. Suurimmalla osalla meistä on arjessa tärkeämpiäkin vastuita kuin punnita tonnikalaa pakasterasiaan ja stressata yksittäisen liikuntasuorituksen minuuttimäärää.

Mitä tarkemmin peilaan onnistuneita valmennuskokemuksia esimerkiksi tutkittuun tietoon, armollisuus näyttää olevan juuri se suodatin, joka määrittää terveyttä ja suorituskykyäsi tukevan liikkumisvaran epäterveellisten ääripäiden välissä. Ole armollinen ja kohtuus kaikessa -argumentti ei myy etkä siihen juuri mediassa törmää mutta yli 30 000 ihmiselle apua tarjonneena voin vakuuttaa, että se löytyy onnistuneiden muutosten taustalta lähes poikkeuksetta.

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa käytännössä? Yksinkertaisia ja ihmisläheisiä arvovalintoja. Suunnitelmallista ja joustavaa tekemistä pitkällä tähtäimellä. Koska työni on auttaa ihmisiä konkreettisella tekemisellä, kysynkin sinulta kolme tärkeää kysymystä:

1. Arvomaailmasi todellinen tila löytyy menneiden kuukausien kalenteristasi. Niille asioille jotka ovat sinulle oikeasti tärkeitä löydät aina aikaa, vaivaa, rahaa ja resursseja. Löytyykö sieltä riittävästi aikaa terveydestäsi huolehtimiseen?

2. Genetiikka ja sattuma pois lukien, olet tähän asti tekemiesi päätösten lopputulos ja vaikka haluaisit, juuri nyt et voi olla mitään muuta kuin mitä nyt olet. Jos terveytesi ei ole sitä mitä toivot, millaiseksi aiot päivittää arvomaailmasi lähitulevaisuudessa?

3. Terveyttä tukeva liikkumavara kertomallani jatkumolla ravinnossa, liikkumisessa ja elämäntavoissa rakentuu lähtötilanteesi, tavoitteesi ja resurssiesi pohjalta. Jos tilanteesi vaatii peruskorjausta tai hienosäätöä, itsestään tai sattumalta se ei tapahdu. Milloin teet suunnitelman millainen on sinun liikkumavarasi terveyden jatkumolla?

Joni Jaakkola
Optimal Performance Oy
DI, hyvinvointialan yrittäjä, voimaharjoitteluvalmentaja

 
Kategoria(t): Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Hyvinvoinnin jatkumo – tasapainoilua kireän pipon ja anarkian välimaastossa

  1. Hienosti tiivistetty! Vaikka nykymaailmassa syytetään ihmisiä monesti liian itsekkäästä ajattelutavasta niin tässä asiassa suhteellisen suuri itsekkyys on vain eduksi: omalle keholle, aikataululle, työ- ja perhesuhteille ja terveydentilalle sopivin liikuntamuoto on se ainoa oikea, huolimatta mitä suosituksia media silmien eteen lykkää. Kun liikkuminen tuntuu hyvältä, oli se sitten vaikka mustikanpoimintaa kuhan keho liikkuu, niin ollaan oikealla tiellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.