Takapuoli ylös – sairastumisen riski alas!


 
Elsi Luomi
 
 

Liiallinen istuminen on terveydelle vaarallista. Riittävä liikunta auttaa meitä pysymään terveenä ja työkykyisinä. Miksi ihmeessä liikkuminen on kuitenkin monelle kovin hankalaa?

Nimeni on Elsi Luomi ja olen Ilmarisen kesäliikuttaja. Valmistuin tänä vuonna liikunnanohjaajaksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta Vierumäeltä. Tämän suven ajan tehtäväni on herätellä, energisoida ja motivoida ilmarislaisia liikkumaan. Haluaisin herättää myös sinut, arvoisa blogin lukija, joka edes harkitset taukoliikunnasta luistamista ja työtuoliin jämähtämistä koko päiväksi.

Tiedän, että olet kuullut istumisen tappavan. Tiedän myös, että olet kuullut varmasti useampiakin saarnoja taukoliikunnan tärkeydestä. Oletan silti, että voit siinä näyttösi ääressä keskittyä miettimään hetken asennettasi taukoliikuntaa kohtaan.

Tutkimusten mukaan keskiverto suomalainen aikuinen viettää suurimman osan valveillaoloajasta paikallaan – istuen. Jo pelkästään kahdeksan tunnin istumatyön jälkeen olet päässyt keskivertosuomalaisen lukemiin, jos nukut edes suurin piirtein riittävästi. Todennäköisesti olet syönyt aamupalasi kotona istuen ja matkustanut työpaikalle autossa tai julkisissa kulkuneuvoissa. Iltapäivästä alat jo haaveilemaan kotiin pääsystä, ruokapöydän ääressä istumisesta ja sohvalle lösähtämisestä. Näistä voidaan jopa liikunnanohjaajan matematiikan taidoilla laskea reilusti yli kahdeksan tuntia takalistolla vietettyä laatuaikaa.

Kahdeksan tunnin istumisella onnistut tutkimusten mukaan lisäämään riskiä sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin. Samalla kuormitat kehosi tukirakenteita varsin yksipuolisesti. Voin arvata sinun kärsineen niska- ja hartiaseudun ongelmista, koska ne jumiutuvat ensimmäisinä. Onneksi vaivoihin on olemassa lääke. Liiallisen istumisen lääkkeenä toimii taukoliikunta!

Nostan myös rehellisyyden merkiksi käden pystyyn: laiminlöin itse tänä keväänä taukoliikunnan kokonaan. Muutama viikko sitten pakersin lopputyötäni taukoamatta kuukauden päivät. Elin siinä uskossa, että aktiivinen liikkuja voi saada kroppaansa jumiin vain raskaalla fyysisellä harjoittelulla. Eikä niska- ja hartiaseudun vaivat kosketa minua. Arvaat varmasti jo tarinani lopputuloksen.

Yhtenä iltana hiusten peseminen oli liikaa, ja toinen puoli yläselästäni tilttasi kokonaan. Seuraavana aamuna lääkäri diagnosoi vaivaksi noidannuolen, jota myös kierokaulaisuudeksi kutsutaan. Sain reseptin lihasrelaksantteihin sekä määräyksen ilmoittautua hierojalle. Totaalinen ja sietämätön kaikkea tekemistä rajoittava kipu kesti neljä päivää. Vielä muutama viikko jumitilan helpottumisen jälkeen yläselkä tuntuu jäykältä.

Toivon, että sinä et joudu kohtaamaan samaa ongelmaa puutteellisen taukoliikunnan tai huonon työergonomian takia. Siksi voin nyt hyvällä omatunnolla kannustaa sinua taukoliikkumaan. Pidin äskettäin ensimmäisen taukoliikuntatuokioni Ilmarisessa. Ennen liikkumisen aloittamista tein pikatutkimuksen, joka todisti useamman palaverissa istujan tuntevan väsymystä sekä niska- ja hartiaseudun kipua. Reilun 10 minuutin liikuntahetken jälkeen ihmiset näyttivät paljon virkeämmiltä. Taukoliikunnan aikana huomasin ilokseni lukuisia hymyjä liikkujien kasvoilla.

Jos ajattelet, että et ehdi taukoliikkumaan työsi lomassa, huijaat vain itseäsi. Voit nimittäin liikkua nostamatta katsettasi juurikaan rakkaasta näytöstäsi: pyörittele hartioita muutaman kerran molempiin suuntiin, nosta hartiat korviin ja rentouta ne takaisin alas. Taivuta päätä vuorotellen molemmille sivuille, venytä kädet kohti kattoa ja ojentele polvia suoraksi pöydän alla.

Kas näin – eihän se ollut vaikeaa. Ja seuraavaksi tee tästä ruutiini.

Elsi Luomi
kesäliikuttaja
Ilmarinen

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

4 vastausta artikkeliin: “Takapuoli ylös – sairastumisen riski alas!

  1. Mikä tämän tyylisissä jutuissa aina on, että luullaan jokaisen työn olevan 8 h istumista paikallaan? Ärsyttävää lukea jonkun teinitytön ohjeistusta elämään.

  2. Suosittelen myös ortopediseen manuaaliseen fysioterapiaan erikoistuneen (OMT) terapeutin tapaamista rangan lukkojen ja lihasepätasapainon sekä lihaskalvojen normalisoimiseksi ennen erityisen harjoittelun aloittamista.
    Työpaikan käytäville hajautetut kuntosalilaitteet ovat helposti ohimennessä käytettäviä, jolloin kynnys niiden taukokäyttöön madaltuu ja harjoitteita tulee tehtyä.
    Käyttäkää myös kesälom hyödyksi toimistoinnista toipumiseen.

  3. Taukoliikunnan merkitys peruskoulussa tajuttiin jo esim. kansalaistaidon oppimäärän yhteydessä. Aina, niin kauan kuin niitä tunteja oli, oli taukojumppa. Ei siis istuttu kokonaista tuntia. Sittemmin kans. taito katosi. Jumppa jäi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.