Kesätyö on ihmisen parasta aikaa


 
Kati Huoponen
 
 

Moni meistä vakitöissä olevista aloittaa kesälomansa juhannuksen tienoilla. Työn raskaan puurtajat ovat tietysti lomansa ansainneet. Samalla voisi kuitenkin suoda muutaman lämpimän ajatuksen niille, jotka eivät lomailemaan pääse tänä kesänä.

Usea pienyrittäjä jättää kesäloman lähes kokonaan väliin. Kesä voi olla yrittäjälle parasta ja kiireisintä sesonkia, tai sitten yksinkertaisesti yrittäjällä ei ole varaa lomailla. Työttömälle työnhakijalle puolestaan työpaikan hankkiminen on kesälläkin läsnä ajatuksissa ja teoissa. Kesällä töitä puskevat tietysti kesätyöntekijät, jotka pitävät työpaikkoja pystyssä ja talouden pyöriä pyörimässä sekä mahdollistavat meidän muiden lomailun.

Olen usein kesäloman kynnyksellä jakanut blogissa vinkkejä onnistuneeseen lomailuun ja rentoutumiseen. Nyt ajattelin keskittyä kirjoittamaan kesätyöläisten ja kesätyön merkityksestä. Olemme Ilmarisessa osallistuneet tänä vuonna Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan ja palkanneet noin 30 kesätyöntekijää töihin. Toimitusjohtajamme Timo Ritakallio on myös kampanjan suojelija.

Ritakallio kirjoitti taannoin blogissaan: ”Kesäduunarit ovat työnantajalle oiva tilaisuus rakentaa työnantajakuvaa. Kesäkuukaudet yrityksessä työskennellyt nuori muistaa takuulla kertoa kavereilleenkin, millainen yritys hänet palkkasi ja miltä meno työpaikassa vaikutti.”

Kesätyöntekijää ei siis pidä missään nimessä ajatella vain halpana loma-ajan työvoimana vaan yrityksen panostuksena tulevaisuuteen. Hyvässä kesätyöpaikassa työntekijä perehdytetään tehtäviin, otetaan osaksi työporukkaa ja hänelle annetaan tukea koko kesätyön ajan. Nuorelle työläiselle kannattaa myös antaa ihan oikeita töitä tehtäväksi, jotta hän voi kokea tekevänsä merkityksellistä työtä.

Itse muistan todella hyvin sen päivän kesäkuussa vuonna 1983, jolloin pitkään odottamani kesätyö alkoi silloisen Pohjola-yhtiöiden konttorissa. Myös kesätyöntekijöiltä odotettiin laadukasta asiakaspalvelua ja siinä onnistumiselle annettiin perehdytyksellä hyvät edellytykset. Sain tehdä hommia kokeneiden virkailijoiden opastuksessa koko kesän ja oppia kaikessa rauhassa työn ja työelämän perusteita. Asiakkailta ja perehdyttäjiltäni saamani kiittävä palaute lämmitti ja antoi uskoa omaan osaamisen.

Kesätyöläisen kannattaakin yrittää ottaa kesätyöstä kaikki irti tulevaisuutta silmälläpitäen. Hyvin käyttäytyvät ja työnsä mallikkaasti hoitavat nuoret jäävät varmasti työtovereiden ja työnantajan mieleen, ja he ovat listan kärkipäässä kun seuraavan vuoden kesäduunareita mietitään. Ja onhan monen ura työpaikassa startannut kesätyön kautta.

Kesätyöntekijäkin ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin: tervehtiminen, kuunteleminen, auttaminen ja lupausten pitäminen on yhtä tärkeää kuin vakiväelle. Oman pomon ja työkavereiden rehellinen palaute ja kannustus ovat kesätyöntekijälle kultaakin arvokkaampia.

Kannattaa ottaa kesätyöstä ja kesätyöntekijöistä kaikki ilo irti. Kesätyöläiset ovat kuin piristysruiske, joka energisoi työyhteisöä, kuten Ilmarisen Päivi Sihvola omassa blogissaan kirjoitti. Kesätyöläiset tulevat hakemaan työkokemusta ja oppimaan työelämää, mutta samalla haastavat usein luutuneita ja toimintatapoja ja yrityskulttuuria. Meillä vakityöläisillä on mahdollisuus oppia uutta näiltä mahtavilta tyypeiltä, jotka tulevat olemaan osa muuttuvaa työelämää.

Hyvää kesää kaikille tasapuolisesti!

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen

PS. Muistathan, että myös yrityksesi kesätyöntekijät täytyy vakuuttaa. Kesätyöntekijä vakuutetaan, jos työntekijä on 18–67-vuotias ja ansio samasta työsuhteesta on vähintään 57,51 euroa kuukaudessa. Ilmarisen verkkopalveluissa voit helposti vakuuttaa kesätyöntekijäsi!

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työnantaja, Vastuullisuus
Avainsana(t): , , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

2 vastausta artikkeliin: “Kesätyö on ihmisen parasta aikaa

  1. Kesätyöhalukkaan isä

    Kuinka yliopisto-opiskelija, jonka vanhemmilla ei ole suhteita yrittäjiin, voisi päästä elämään elämänsä parasta aikaa? Poikani on neljättä kesää ilman töitä lähetettyään yli sata hakemusta. Ammattikoululaiset ja ammattikorkeakoululaiset kelpaavat yrittäjille, mutta eivät yliopisto-opiskelijat , koska ”tarvitaan tekijöitä eikä teoreetikoita” niin kuin eräs yrittäjä sanoi. Poikani ei ole voinut mokata työhaastatteluissa, koska ei ole niihin koskaan päässyt. Useimmiten hakemukseen ei tule minkäänlaista vastausta eikä puhelintiedusteluihinkaan aina vastata. Tässä suhteessa ihmettelen yrittäjien asennetta. Olen kysynyt pojaltani, onko hänen opiskelukavereillaan töitä, ja vastaus oli: ”Toisilla on, toisilla ei, ja niillä joilla on töitä, ne työt ovat vanhempien tai sukulaisten tai tuttavien yrityksissä.” Vaimoni ja minä olemme julkisella sektorilla ja niin ovat sukulaisemme ja tuttavamme suurimmaksi osaksi. Meillä ei ole verkostoa, jonka avulla voisimme järjestää kesätyöpaikan pojallemme, joka siis yrityäjien mielestä on ”teoreetikko eikä tekijä” eikä siksi kelpaa kesätyöntekijäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.