Miten päästä eroon vyötärön grillimakkaroista?


 
Vieraskynä: Mikko Nummenmaa
 
 

Jokainen meistä tietää, että millaisten valintojen seurauksena vyötärön ympärysmitta on mahdollisesti päässyt kasvamaan kesän aikana ja samoin jokainen meistä tietää, että kuinka tilanne olisi korjattavissa kuntoon. Ylipainoa kertyy, jos nauttii ravintoa enemmän kuin kuluttaa. Toisilla ongelma on kausiluonteinen ja toisilla ympärivuotinen.

Lähtökohtaisesti korjaustoimenpiteet tuntuvat yksinkertaisilta eli lisätään liikunnan määrää ja syödään terveellisemmin, mutta toteutus saattaakin sitten olla vaikeampaa. Usein luullaan, että painonpudotus edellyttää tiukkaa treenikuuria ja askeettista ruokavaliota.

Tämän uskomuksen seurauksena päädytään aloittamaan vauhdikas painonpudotusprojekti, joka on useimmissa tapauksissa tuhoon tuomittu jo ennen sen alkamista. Vaihtoehtoina on, että A. homma kuivuu kasaan jo parin ensimmäisen viikon aikana, koska projekti tuntuu liian rankalta eikä sovi normaaliin arkeen tai B. painonpudotusprojekti jaksetaan rutistaa tahdonvoimalla loppuun asti, mutta sen jälkeen palataan alta aikayksikön vanhoihin tottumuksiin ja grillimakkarat ilmestyvät muutamassa viikossa takaisin vyötärölle.

Itse uskon, että paras lopputulos ei synny kärsimisen ja kituuttamisen kautta, vaan nautinnon kautta. Miksi pitäisi harrastaa lajia, joka tuntuu tylsältä tai epämiellyttävältä? Miksi pitäisi noudattaa ruokavaliota, joka vie nautinnon pois ruokailusta?

Ohessa neljä vinkkiä vyötärön grillimakkaroiden sulattamiseen vähän rennommalla otteella:

No 1: Harrasta lajeja, joista nautit

Maailman tehokkain harjoitusohjelma ei ole minkään arvoinen, jos se jää suorittamatta. Mikäli et vielä ole löytänyt sinulle rakkaita harrastuksia niin jatka etsimistä. Tutustu uusiin lajeihin ennakkoluulottomasti – oikean lajin osuessa kohdalle tunnet sen kyllä. Yksi tykkää palloilulajeista, toinen kestävyysharjoittelusta ja kolmas lihaskuntoharjoittelusta. Mikä voisi olla sinun lempilajisi?

Ei ole olemassa yhtä ylivertaista lajia painonhallinnan näkökulmasta, vaan olennaista on harjoittelun säännöllisyys ja nousujohtoisuus. Lähde maltilla liikkeelle ja kasvata määriä, kun kunto alkaa kehittyä.

No 2: Hanki itsellesi treenikaveri tai liity harrastusryhmään

Ennakkoon sovittu treeni yksittäisen kaverin tai kaveriporukan kanssa tulee merkittyä kalenteriin, ja parantaa merkittävästi harjoituksen toteuttamisen todennäköisyyttä. Yhteiset viikoittaiset treeniajat myös edistävät harjoittelun säännöllisyyttä ja johtavat kehittymiseen sinulle rakkaassa lajissa.

Mikä onkaan mukavampaa, kun päästä jakamaan onnistumisen tunteet harrastuksissa itselleen läheisten ihmisten kanssa.

No 3: Älä tee ruokailusta liian vaikeaa

Lähtökohtaisesti vyötärön grillimakkarat ovat syntyneet sen seurauksena, että olet nauttinut liiallisesti sokeria, rasvaa, suolaa ja/tai alkoholia. Vähennä ja kohtuullista niitä sisältävien elintarvikkeiden käyttöä. Kaikesta ei ole pakko luopua, mutta kohtuus kunniaan.

Pyri säännöllisyyteen ruokailussa. Itse suosin 5 ateriaa päivässä eli pääaterioina aamupala, lounas ja päivällinen sekä näiden välissä kaksi välipalaa. Tämän seurauksena annoskoot pysyvät kohtuullisina ja verensokerin vaihtelut tasaisina.

Suosi aterioiden yhteydessä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sekä nauti jokaisen aterian yhteydessä pääjuomana vettä.

Terveellinen ruokavalio ei ole yhtä kuin mauton ja tylsä ruokavalio. Hyödynnä ruokavaliossa sellaisia raaka-aineita, jotka maistuvat hyvälle ja joiden valmistaminen on sinulle luontevaa sekä helppoa. Mausteet ja yrtit antavat hyvin makua ruualle ja lisäksi niillä on useita terveysvaikutuksia.

No 4: Suunnittele ennakkoon kauppareissut

Kauppaan ei kannata lähteä nälkäisenä ja ilman ostoslistaa, sillä silloin väärien valintojen todennäköisyys kasvaa merkittävästi.

Pyri laatimaan kauppalista ennakkoon todellisten tarpeiden pohjalta ja ajoita kaupassa käynti siten, että menet sinne kylläisenä. Säästät rahaa ja varmistat, että kaappisi eivät pursua herkkuja ‘pahan päivän varalle’.

Tällä tavoin keittiöstäsi löytyy kaikki tarpeelliset raaka-aineet hyvän, maukkaan ja terveellisen ruoan valmistamiseen.

Summa summarum

Toivon, että saat edellä mainituista vinkeistä kipinän oman hyvinvointisi edistämiseksi. Liikunnan harrastaminen ja ruokavalion noudattaminen ei tulisi olla kuuriluonteista, vaan elämäntapa, johon haluat sitoutua.

Mikko Nummenmaa
Yrittäjä, hyvinvoinnin asiantuntija, personal trainer
Nummenmaa Consulting & Coaching Oy

Trainer4You Revolution Oy:n liiketoimintajohtaja, Kestävä muutos –kirjan kirjoittaja 2014, Suomen Suurin pudottaja –valmentaja 2014

mikkonummenmaa.fi