Vastuullinen ja kestävä rakentaminen hyödyttää kaikkia


 
Niina Rajakoski
 
 

Viime aikoina mediassa on ollut kirjoituksia ja keskusteluja korkeista vuokrista, rakentamisen kalleudesta, vastuullisuudesta, kestävyydestä ja energiatehokkuudesta. Tällä kertaa nostan tikun nokkaan vastuullisuuden ja kestävyyden, ja ehkä sivuan rakentamisen kustannuksiakin.

Olen usein sanonut, että vastuullinen ja kestävä voisivat olla, ainakin rakentamisen osalta, toisilleen synonyymejä. Kun tehdään vastuullista, niin se on kyllä kestävää. Ja kun rakennetaan kestävien periaatteiden pohjalta, niin kyllä se on myös vastuullista.

Onko vastuullinen ja siten kestävä rakentaminen myös laadukasta rakentamista? Minusta laadukkaassa rakentamisessa ei ole muita vaihtoehtoja, kuin tehdä sitä itseään. Laadukas rakentaminen täyttää kestävän ja vastuullisen rakentamisen ominaisuudet, kun rakennus on vastaanotettu moitteettomana ja se on käyttäessä moitteeton. Vastuullisuus ja kestävyys tulevat kaupan päälle, kun mietitään hiukan pidemmälle ja tutkitaan rakenne- ja tilaratkaisuja, materiaaleja, järjestelmiä ja tehdään päätöksiä muutkin kuin eurot tai katteet verkkokalvolla. Teknisen, toiminnallisen ja asiakkaan kokeman laadun tulee olla myös täyttä totta. Laadukas rakennus takaa siinä asuville, työtä tekeville tai muuten viihtyville terveellisen ja turvallisen ympäristön elää, olla ja viihtyä. Kun nämä kaikki täyttyvät, niin voidaan puhua laadukkaasta sekä kestävästä ja vastuullisesta rakentamisesta.

Olen aikaisemmin blogeissani pohtinut, että laadun tuottamiseen tarvitaan erityisesti asennetta. Kyllä sitä tarvitaankin – ja paljon. Nyt olen laajentanut ajatteluani jo siihen, että sen pitää olla paljon syvemmällä, eli sen pitää olla yrityksen ja meidän kaikkien rakentamisen parissa pyörivien, työtä tekevien ja päättävien tahojen dna:ssa. Niin, ettei siitä tarvitse erikseen mainita, kirjoittaa tai hokea peilin edessä, vaan se mukana arjessa, kaikessa mitä teemme, puhumme tai kirjoitamme.

Meillä Ilmarisessa vastuullisuus ja kestävyys eivät ole vain pelkkää puhetta, vaan se on tapa toimia ja ajatella. Se on täyttä konkretiaa. Tämän voitte tarkistaa meidän kanssa toimivilta tahoilta. Elokuun lopussa oman talomme katolla käynnistyi iso aurinkovoimalaitos, ja monia muita uusiutuvan energian hankkeita on suunnitteilla. Suosimme energiassa hybridiratkaisuja, ja uudishankkeissamme teetämme rakennuksen elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen laskennan. Meillä on oikeasti paljon edelläkävijän tietoa ja ymmärrystä laaja-alaisesti kestävään ja vastuulliseen toimintaan.

Mistä tätä osaamista sitten on kertynyt? Meillä on kaikki kanavat auki, haluamme olla järkevällä tavalla edelläkävijöitä, emme peesaajia. Tietoa ja oppia on kulkeutunut erilaisten vaikuttimien, väylien ja ajatustenvaihtojen kautta sinne syvälle dna:han, josta se sitten on kulkeutunut hankkeisiimme ja asiakkaidemme arkeen.

Tarkoittaako vastuullisuus ja kestävyys myös kallista rakentamista? Oma vastaukseni on ei. Jos tekee kestämätöntä, se vasta kallista on. Turha korjaaminen maksaa, ja samalla maine kärsii pahoja naarmuja. Yksikin tyytymätön asiakas voi tulla kalliiksi, kun sana leviää.

Kestävä ja vastuullinen rakentaminen vaatii paljon sitkeyttä pitää kiinni omista periaatteista. Kaikille hankkeessa mukana oleville tulee selvittää vaatimukset ja se, mihin ne pohjautuvat. Liian usein vain mennään täydellä höyryllä eteenpäin, ymmärtämättä miksi ihmeessä näin toimitaan. Silloin voi käydä niin, että mennään siitä, mistä aita on matalin. Tehdään ”tehokasta”, joka ei käytännössä toimi.

Kestävä ja vastuullinen rakentaminen vaatii paljon poisoppimista, uuden omaksumista, innovatiivisuutta, rohkeutta, periksi antamattomuutta sekä ymmärrystä miksi. Niin viranomaisten, suunnittelijoiden, rakentajien kuin rakennuttajienkin tulisi lisätä ymmärrystään kestävästä rakentamisesta, energiatehokkuudesta ja hiilijalanjäljestä, joka kattaa koko rakennuksen elinkaaren materiaalien valmistuksesta rakentamiseen, ylläpitoon, korjauksiin ja aina purkujätteen kierrätykseen saakka.

Vastuullisessa rakentamisessa ei kääritä suuria pikavoittoja, mutta korkoa kasvaa joka päivä ja tästä eteenpäin. Kestävyys kantaa ja tuo säästöjä pitkällä tähtäimellä. Tässä meillä kaikilla on voitettavaa!

Niina Rajakoski
rakennuttajapäällikkö
Ilmarinen
@NiinaRajakoski