Palautumisella sinusta paras esiin!


 
Vieraskynä: Jaana Hautala
 
 

Me nukumme noin kolmanneksen elämästämme. Uni ei ole vain hereillä olemisen vastakohta, vaan aikaa jolloin aivot, mieli ja keho palautuvat. Palautuminen korostuukin tämän hetken arjen pyörityksessä. Muutos on jatkuvaa ja ärsyketulvan määrä rajaton, joten aivot käyvät helposti ylikierroksilla päivän aikana ja ylikierrokset siirtyvät myös iltaan. Tarvitsemme toimiaksemme vireinä ja keskittyneinä riittävästi hyvälaatuista palautumista niin päivän kuin unen aikana.

Unen aikana mieli ja aivot palautumisen ohella myös ratkaisevat ongelmia tiedostamattamme sekä käsittelevät päivän aikana tulleita erilaisia tunteita. Vanha sananlaskukin sanoo aamun olevan iltaa viisaampi! Miksi me kuitenkin helposti laiminlyömme sitä meidän tärkeintä energian lähdettä eli palautumista?

Miksi on niin vaikea saada unen päästä kiinni?
Unettomuus on yleistä ja siitä kärsii jopa 5-12 % aikuisväestöstä. Itsekin olen yhä suurimmassa määrin pohtinut asiakkaiden kanssa palautumisen taitoja valmennuksissamme. Stressaava elämäntilanne ja arjen kiire lisäävät aivojen vireystilaa, niin että meillä kaikilla on joskus vaikea nukahtaa. Ihmisten aivoille stressitila kehossa nukkumaan mennessä viestii hälytystilaa ja vaaraa, jolloin nukahtaminen on vaikeaa ja heräämme usein öisin levottomaan mieleen. Mitä kauemmin uneton yrittää saada unen päästä kiinni, sitä enemmän aivojen ja hermoston ylivireystila lisääntyy ja tunnetilat voivat vaihdella epätoivosta turhautumiseen. Uneton alkaa jo huolestua siitä, kun ei nuku.

Unenhuolto
Unentaitoja voi opetella ja muutos on usein uusien toimintamallien ja rutiinien luomista. Toki ensin on syytä tarkistaa perusasiat: ravitsemus, liikunta ja unen ympäristö sekä unihygienia. Tukeeko iltasyömisesi ja juomisesi hyvää unenlaatua? Onko liikunta oikean aikaista sekä oikean tehoista uneen nähden? Minkälainen on sinun nukkumisympäristösi? Huoneen lämpötila, kosteus ja valaistus sekä ympäristön melu voivat olla syynä katkonaiseen uneen. Tyynyn ja sängyn merkitystä väheksymättä. Usein unohdamme, että sänky on vain nukkumista ja rakastelua varten. Pidä sänky läppäri-, puhelin-, huoli- sekä riitavapaana oman hyvä unen vuoksi.

Stressi ja uni
Kuormittava työperäinen stressi sekä oman elämän muutostilanteet ovat akuutteja uneen vaikuttavia asioita. Meidän aikuisten olisi hyvä luoda itselle toimivat nukkumaanmenorutiinit vähän niin kuin teemme lasten kanssa. Rutiineilla saamme kehon ja mielen rauhoittumaan. Aivot rakastavat ajattelemista, siksi ne sortuvat helposti pomppimaan menneeseen tai tulevaisuudesta murehtimiseen. Aivot toimivat kuitenkin kuin lihas, ja kun niille antaa toistuvasti jonkun muun tehtävän, niin ajatukset oppivat rauhoittumaan. Rentoutus- ja tietoisuusharjoitukset ovat tutkitusti auttaneet unettomuuden hoidossa. Rentoutumisen aikana myös aivojen sähköinen taajuus laskee alfa-tasolle, jolloin mieli rauhoittuu. Levottomalle keholle toimii usein hyvin myös aktiivisempi progressiivinen lihasrentoutus, ja kun keho oppii rentoutumaan, niin mieli rauhoittuu huomaamatta.

Usein pohdin itse asiakkaiden kanssa, miten päivä rutiineihin saa lisää pysähtymisen hetkiä. Meillä ihmisillä ei ole akkua, jonka voi ladata tietyksi ajaksi, joten palautumisen on tärkeää olla myös päivittäistä. Kun palauttaa aivoja ja mieltä 10 minuuttia päivisin, niin sillä on suora vaikutus myös yöuneen, keskittymiseen sekä hallinnan tunteeseen. 10 minuuttia ei pitäisi olla ajasta kiinni, mutta uni ja henkinen työkunto kiittävät.

Uni ja voimavarat
Meihin on kätketty kaikki voimavarat tasapainoiseen arkeen sekä hyvää uneen. Joskus meidän pitää olla terveellisen itsekkäitä arjen keskellä. Rakentaa omat rajat, luopua liiallisista vaatimuksista sekä arvostaa enemmän itseämme ja huolehtia omista voimavaroista. Nukkumaan mennessä myös mielikuvaharjoittelun teho auttaa kehoa rentoutumaan ja mieltä rauhoittumaan. Kuvittele millaisissa tilanteissa sinun on hyvä olla itsesi sekä läheisten kanssa. Minkälaisissa tilanteissa olet rentoutunut? Fyysisen ja henkisen hyvän olon muistot myös voimaannuttavat ja auttavat hyvään uneen!

Jaana Hautala
Mentaalivalmentaja, NLP- kouluttaja
Rentous- ja firstbeat asiantuntija
http://www.oivaltamaan.fi