Jokainen mokaa, mutta epäonnistuminen ei ole lahja


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Tänään vietetään Suomessa epäonnistumisen päivää. Ikään kuin tässä maassa ei jo riittävästi piehtaroitaisi vaikeuksissa, olemme ainoana kansana maailmassa päättäneet varata kokonaisen päivän epäonnistumisissa vellomiseen. Täytyy myöntää, että ainakin rakennamme todellisille vahvuuksillemme.

Tämä on päivä, jolloin voi kertoa kaataneensa kahvit syliin, pukeneensa paidan päälle nurinpäin tai tervehtineensä vahingossa vierasta ihmistä. Moka on lahja!

Ymmärrän toki ajatuksen päivän takana. Esimerkiksi moni Piilaaksossa menestynyt yrittäjä on tehnyt konkurssin tai parikin ennen kultasuoneen osumistaan. Mutta nämä menestyjät ovat nousseet epätoivon alhosta entistä uljaampina, täynnä tarmoa ja näyttämisen halua. Menestys on vain itsestä kiinni!

Epäonnistumisissa on kuitenkin eroja. Todelliset epäonnistumiset ovat tragedioita, joiden juhliminen olisi teennäistä ja jopa julmaa. Mitä hienoa on siinä, että menettää maineensa, omaisuutensa, terveytensä tai tärkeimmät ihmissuhteensa? Todellinen epäonnistuminen lyö ilmat pihalle niin, ettei siitä välttämättä enää ponnahdeta pystyyn. Epäonnistunut saattaa kantaa mukanaan ehkä ikuista arpea ja häpeää.

Epäonnistunut tarvitsee tukea ja kannattelua, kädestä pitämistä ja kuuntelijaa, ei samppanjapullon poksauttelijaa. Vaikka epäonnistumista ei tekisi mieli juhlia, siitä täytyy päästä yli.

Vastoinkäymiset kuitenkin kuuluvat elämään. Mullistavien juttujen tekeminen vaatii hapuiluja, kokeiluja, säätämistä, sumplimista, pyllähdyksiä ja paljon työtä – sekä jatkuvaa parantamista. Tärkeintä on kuitenkin halu kehittää ja kehittyä, sillä parannushalua seuraa parannuskyky.

Epäonnistumisten sijaan voisimmekin alkaa puhua parantamisesta, koska siitähän tässä kaikessa on kyse. Jokainen pieleen mennyt kokeilu on mahdollisuus tehdä ensi kerralla eri tavalla, paremmin.

Hyvää parannusten päivää!

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on yrittäjä, konsultti ja kouluttaja (www.enthusiast.fi) sekä toimistonomadi (www.officenomad.org).

 
Kategoria(t): Työelämä, Yrittäjyys
Avainsana(t): , , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

6 vastausta artikkeliin: “Jokainen mokaa, mutta epäonnistuminen ei ole lahja

 1. Tähän mennessä olen törmännyt kahdenlaisiin ihmisiin jotka ei tee virheitä:
  1. Ei ikinä tee mitään niin ei synny virheitä EIKÄ varsinkaan luo mitään uutta ja vähän jarruttaa nykyisiäkin toimia.
  2. Todellisuudesta irtantuneita sosiopaatteja joille virheet on aina joko toisten syy tai vähintäänkin todellisuudessa on vikaa jos näyttää että olisi tehnyt virheen.

  Kun roiskuu niin joku rappaa, sivusta nillittäjille pitäisi aina sanoa etta aika saada itse jotakin aikaiseksi. Mielestäni tälle ei tartte erillistä päivää tai kädestä pitelyä, se irrottaa tekemisen meiningin jokapaivisesta ajattelusta ja tuo virheita esille. Jokaisen todellisen saavutuksen historiassa on vähintään kymmenen mokaa jonka vääntäjä on kääntänyt opiksi ja/tai paremmaksi päätökseksi (Error correction niinkuin amerikassa sanotaan). Sata lasissa kohti uusia petymyksia niin kylla se menestys lopulta löytyy jos vauhti ei hyydy.

  • Kyllä näitä epäonnistumisen päiviä on paljon enemmän jos näin lähimenneisyydestä tähän päivään. Esko Ahon hallituksesta Sipilään. Tulee pirusti täysiä floppeja joka päivästä hallituksessa olleille puolueille.

 2. Meillä on todellakin paljon oppimista vielä epäonnistumisen jalostumista ja kokemusta lisäävästä vaikutuksesta.
  Luultavimpaa onkin että henkilö, joka ei ole koskaan epäonnistunut on nykyinen tai entinen 8-16 virkamies.

 3. Minä olen epäonnistunut siksi että noudatin lainsäädäntöä. Luulin että noudattamalla lakeja oikeus toimii. En kuitenkaan ymmärtänyt juristien ja Osuuspankin täysin.häikäilemätöntä toimintatapaa , joka suisti elämäni täysin raiteiltaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.