Mitä väliä eläkeyhtiöllä on?


 
Otto Järvinen
 
 

Keskituloinen suomalainen palkansaaja maksaa päälle 2 000 euroa vuodessa työeläkemaksuja ja hänen työnantajansa saman summan kolminkertaisesti. Seuraavien vuosien aikana työntekijän osuus kasvaa työnantajan osuuden pienentyessä osana hallituksen kilpailukykypakettia. Saako näillä vuosittain kasvavilla ja maksetuilla euroilla jotain vastinetta ennen eläkkeelle jäämistä?

Monikaan meistä työntekijöistä ei muista tai tiedä, minkä yhtiön asiakkaana edes on. Kuka eläkeyhtiön valitsee? Voiko sitä valita? Millä perusteella se valitaan? Mitä väliä sillä edes on?

On totta, että riippumatta siitä missä eläkeyhtiössä asiakkaana on, eläke karttuu samalla lailla työntekijän palkasta. Vaikka jokin eläkeyhtiöistä joutuisi maksuvaikeuksiin, muut yhtiöt takaavat karttuneen eläkkeen. Eläkeyhtiöiden hinnoissakin erot ovat pieniä, aikaisemman asiakkuuden ja eläkeyhtiön taloudellisen aseman perusteella asiakasyrityksille annetaan perusmaksua alentavia asiakashyvityksiä.

Menestyminen sijoitustoiminnassa vahvistaa eläkeyhtiön taloudellista asemaa ja lisää asiakashyvityksiä. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna Ilmarisen sijoitukset ovat tuottaneet erinomaisesti ja mahdollistaneet alan parhaimmat asiakashyvitykset.

Vastatakseni vielä kysymyksiini,
1. Eläkeyhtiön valitsee tyypillisesti yrityksen toimitusjohtaja ja/tai omistaja.
2. Suomessa on viisi eläkeyhtiöitä, joista voi valita täysin vapaasti. Eläkeyhtiötä voi vaihtaa. Eläkeyhtiön valintaa ei ole kytketty minkään muun palvelun tai sopimuksen hintaan.
3. Eläkeyhtiö valitaan esimerkiksi eläkeyhtiön palveluiden, vahinkovakuutus- tai pankkikumppanin, eläkeyhtiön sijoitusmenestyksen tai liiketoiminnallisen yhteistyön perusteella.

Torjuakseen työkyvyttömyyttä ja tukeakseen asiakkaiden menestystä, Ilmarinen eläkeyhtiönä tarjoaa useita työkaluja yritysjohdolle, yrittäjille ja yritysten henkilöstölle. Asiakkaiden menestyessä ja voidessa hyvin myös Ilmarinen menestyy. Ilmarisen huippuasiantuntijat yhdessä Suomen kovimpien ammattilaisten kanssa tarjoavat paremman työelämän ratkaisuja muun muassa seuraaviin työelämän ja työhyvinvoinnin haasteisiin – lakisääteisen eläkevakuutusmaksun hinnalla.

Työntekijöille

1. Työmäärä tuntuu loputtomalta ja paineet sietämättömiltä.
Ota osaa puolen päivän Mä en aio uupua enää -valmennukseen ja tee ”stressistä ystäväsi”.

2. Töissä on vaikea keskittyä tai työ ei oikein nappaa.
Selvitä kuinka synnyttää intohimoa työhön osallistumalla Työn imu -valmennukseemme.

3. Töissä voisi saada enemmän aikaiseksi.
Osallistu Mindfulness työssä -valmennukseen ja ota työelämäsi hallintaan.

Esimiehille

1. Tarvitsen käytännön vinkkejä ja apua.
Rakenna parempaa työelämää ja tee työhyvinvoinnista kilpailuetu Ilmarisen referenssien, vinkkien ja työkalujen avulla.

2. Olet tullut esimieheksi talon sisältä, eikä sinulla ole aikaisempaa johtamiskokemusta.
Ota osaa Ihmisten johtamisen perusteet -valmennukseen.

3. Sinulla on kasassa hyvä tiimi, mutta tuntuu, että siitä ei oikein saa kaikkea irti.
Tule mukaan Johda, innosta ja vaikuta -valmennukseen ja vie johtamisesi vaikuttavuus uudelle tasolle.

Johdolle

1. Yritys on laajentunut ja se koostuu nykyään useammasta yksiköstä. Miten saada yritys puhaltamaan yhteen hiileen?
Ratkaisu voi löytyä Ilmarisen Parempaa työelämää -palveluista. Esimerkiksi yhdessä H2H Performancen kanssa rakentamamme, työntekijöidenne yhteishenkeä ja vireyttä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kautta kohentava Parempi Vire -sovellus on yksi vaihtoehto. Sovellus toimii väylänä välittömän palautteen ja vertaistuen tarjoamiseen ja jokaisen henkilökohtaisena hyvinvoinnin sparraajana ja työkyvyn varmistamisen tukena.

2. Työntekijämäärä kasvaa tai on jo sen verran suuri, että kaikkia ei päivittäin tule nähtyä eikä heidän fiiliksistään ehdi kysellä.
Vuoden 2017 aikana asiakkaiden käyttöön tulevat Parempaa työelämää -kyselyt ja arvioinnit kertovat johdolle ja esimiehille joukkueen fiiliksen, pulssin ja työtyytyväisyyden. Tilanneanalyysien lisäksi autamme asiakkaita löytämään oikeat keinot hyvän tilanteen säilyttämiseen tai korjaavien toimenpiteiden toteuttamiseen.

3. Muutos pitäisi toteuttaa, mutta kuinka saada joukot mukaan?
Ota osaa Muutosten johtaminen tarinallisesti -valmennukseen.

4. Työntekijöiden työteho laskee ja poissaolot lisääntyvät.
Osallistu Parempaa työkykyä -valmennukseen tai käy tekemässä Ilmarisen verkkovalmennukset aiheeseen liittyen.

5. Päivästä toiseen on painettu pää kolmantena jalkana, eikä koskaan ole ollut aikaa pohtia johtamisen käytäntöjä, työntekijöiden hyvinvointia tai yhteisiä pelisääntöjä.
Osallistu muutaman yrityksesi edustajan kanssa Työhyvinvoinnin rakennuspajaan ja löytäkää yrityksestänne muiden yhtiöiden ja Ilmarisen asiantuntijoiden sparraamana kehittämiskohteet. Päivän lopulla yrityksellänne on käsissä tarkka suunnitelma tavoitteineen, toimenpiteineen, aikatauluineen ja vastuuhenkilöineen.

Kaikki Ilmarisen Parempaa työelämää -valmennukset löydät täältä. Siellä voit  ilmoittautua vuoden 2017 valmennuksiin, joita järjestetään ympäri Suomea.

Kilpailu eri työeläkeyhtiöiden kesken on kovaa. Koska talous ei Suomessa juurikaan kasva, niin samaa kakkua jaetaan kiivaasti. Ilmarinen satsaa voimakkaasti palvelukehitykseen, jotta pysyisimme jatkossakin asiakkaille houkuttelevana vaihtoehtona. Kuten muutkin liikeyritykset, asiakkaidemme maksuilla katamme operatiiviset kulut (hoitokuluihin on varattu keskimäärin 0,7% yritysten palkkasummasta eli vajaa 3% tyel-maksuista).

Voin taata, että ainakin llmarisen asiakkaana rahalle saa vastinetta. Mikäli olet yrityksen edustaja tai yrittäjä, niin keskustelen mielelläni kanssasi siitä, miksi Ilmarinen olisi teille paras eläkevakuuttamisen vaihtoehto.

Otto Järvinen
aluepäällikkö, p. 010 284 2558, 050 570 9164
otto.jarvinen@ilmarinen.fi
LinkedIn, Twitter: @otto_jarvinen

 

 
 

4 vastausta artikkeliin: “Mitä väliä eläkeyhtiöllä on?

  1. Olipas yritys saada asiakkaita. Tuohon pomo kohtaan sen verran, että kaikkia pomoja ei todellakaan kiinnosta nähdä tekijöitään koska orja on orja ja jos pomo on m*lkku, niin se on sitä aina ihan luonteestaan asti. Mikä työntekijöihin tulee, niin jos työ ei kiinnosta niin se ei vaan kiinnosta ja sitä tehdään elintason pakosta minkä viihtyvyyttä m*lkku pomo ei ainakaan edesauta. Olisiko ennemminkin aika koittaa saada ihmiset tekemään sitä työtä missä viihtyisivät sen sijaan että ”koulutetaan liukuhihnamaisesti rikastuttamaan mulkkua”? Jos työntekijä voi hyvin, voi myös yritys.

  2. Varmasti pomoja löytyy, joilla johtamistaidoissa on paljonkin kehitettävää. Ilmarisen ja muiden eläkeyhtiöiden rooli on olla tukemassa hyvää johtamista, huono johtaminen lisää yrityksille, järjestelmälle ja yhteiskunnalle erittäin kalliita työkyvyttömyystapauksia.

    Myös tähän ongelmaan, että työntekijälle ei tunnu enää työ sopivan, Ilmarinen pyrkii tuomaan ratkaisun. Palvelu on vielä pilotointi vaiheessa. https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2016/sopiva-tyo/

    • Me pientä työeläkettä saavat, (vaikka koko ikämme töitä tehneet ”suuret ikäluokat”) voisimme osaltamme auttaa pieniä yksityisyrittäjiä työllistymään jos eläkeyhtiöt suurista sijoituksistaan laittaisivat osan meidän toimeentuloon?? (mm. jalkahoito, kampaamo, kuntoutus ym.) Näihin ei riitä eurot lääkkeiden, asunto, ruoka ym. välttämättömän jälkeen. Raha kiertoon tulisi tätäkin kautta. Kohta ”suuret ikäluokat” on muisto vain Suomen historiassa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.