Hyvinvointia omilla aivoilla


 
Vieraskynä: Minna Tervamäki
 
 

Syksyn tullessa itsestä huolehtiminen täyttää kuntosalit ja naistenlehtien sivut aivan yhtä varmasti kuin muuttolinnut muuttavat etelään. Hyvistä ohjeista ja tahdosta huolimatta monen innostus kuntoiluun sammuu pimeyden lisääntyessä. Arjen työ ja kodin pyörittäminen syövät energiaa, lapsi tulee kipeäksi juuri silloin kun piti lähteä kuntosalille ja kumppanin työmatka osuu suunnitellulle lenkkipäivälle.

Turhan monen harjoitteluinto lopahtaa näissä vastoinkäymisissä kokonaan. Alkaa huomaamaton lipsuminen kohti luovuttamista. Paljon parempi olisi hyväksyä suunnitelmien muutos ja keksiä luova ratkaisu tilanteeseen. Ei harjoittelun tarvitse aina olla tarkkaan suunniteltua, ja vähempi on aina parempi kuin ei mitään. Joskus lepo on treeniä parempi vaihtoehto. Itse asiassa aivan yhtä paljon kuin käytämme aikaa kunnosta huolehtimiseen, tulisi miettiä myös palautumista. Itsetuntemus ja tilanteen hyväksyminen ovat paras tapa ylläpitää edes jonkinlainen itsestänsä huolehtimisen taso.

Oikeaa harjoittelun ja levon suhdetta ei saa vain ohjeita kuuntelemalla. Siihen tarvitaan hyvää itsetuntemusta, joka syntyy kuulostelemalla omia tuntemuksia. Terveen elämän ohjeet pitää suhteuttaa elämäntilanteeseen ja itselle sopiviin tapoihin. Jos elämässä on kovin rankka vaihe valvomisineen meneillään, ei ehkä voi vaatia samanaikaisesti itseltään hurjia liikuntasuorituksia. Toisaalta jos oma tahto ja aika vain antaa myöten, voi juuri liikunta olla paras väsymyksen tappaja. Pakkotahtisuutta tärkeämpää on joka tapauksessa tehdä hyviä ja terveydelle edullisia asioita säännöllisesti, vaikka vain kymmenen minuuttia kerrallaan, jos muuhun ei aika riitä.

Itse en voi tämän hetken elämäntilanteessani toteuttaa täydellisesti kaikkia terveysihanteitani. Siksi panostan siihen, että teen vaikka vähemmän kerralla, mutta mahdollisimman usein. Jos aamulla olin ajatellut tehdä kunnon venyttelyn tanssiharjoitusten jälkeen illansuussa, mutta kauppareissu vei siltä ajan, hoidan venyttelyn lapsen kanssa leikkiessä tai muutaman puhelun aikana. Jos olin ajatellut treenata punttisalilla pari tuntia ja aikaa onkin vain 45 min, treenaan mieluummin sen ajan tehokkaasti kotona. Aikaa jää vielä muutama minuutti rauhoittumiseenkin, kun sitä ei tuhlaa siirtymiseen. Itselleni tärkeän 20 minuutin rentoutusharjoituksen pilkon usein moneen lyhyempään hetkeen kesken päivää.

Tietyt terveelliset elämäntavat ovat muodostuneet osaksi arkirutiineitani niin, että ne eivät enää vaadi minulta erityisiä ponnistuksia tai tahdonvoimaa. Terveellinen ruokavalio on helppo pitää, kun kaupassa tekee sitä tukevia valintoja. Omat eväät auttavat usein siinä, ettei minun tarvitse tarttua epäterveellisiin hätäratkaisuihin. Arjen perusmatkat kuljen pyörällä, ja venyttelen ja vanuttelen myös istuessani.

Kukaan muu kuin sinä ei arjen keskellä voi tietää miltä sinusta tuntuu, vaan sinulla itselläsi on oltava rehellinen suhde omaan kehoon ja mieleen. Joskus se kotisohvalle jääminen on liikuntaa parempi vaihtoehto niin itselle kuin läheisille. Hyvinvointikin kaipaa luovuutta ja huumoria.

Minna Tervamäki
tanssija, koreografi, yrittäjä
www.minnatervamaki.com