Hyggeilyn aika – neljä vinkkiä joulun ajan hyggeilyyn


 
Vieraskynä: Johanna Blomqvist
 
 

Tätä kirjoittaessani istun nojatuolissa, villasukat jalassa, teemuki täynnä lämmintä hyvälle tuoksuvaa minttuteetä käden ulottuvilla ja kuuntelen kyljessä kehräävää kissaa. Eli siis hyggeilen. Mutta mitä hygge itseasiassa on ja miksi hyggeillä? 

Hygge on tanskaa ja sille ei ole suoraa suomenkielistä vastinetta. Siihen liittyy sellaisia asioita kuin mukavuus, kotoisuus, nautinto ja hitaampi elämä. Hygge on kuitenkin pikemminkin tunnelmaa ja kokemista kuin lista asioita. Hygge on lämpimän tunnelman luomista ja nauttimista hyvässä seurassa.

Matka on tärkein – ei päämäärä

Ensimmäisenä, ehkä yllättäen, hyggeilystä minulle tulee mieleen sähköautoilu. Ostimme perheen kakkosauton tilalle vuonna 2013 Nissan Leaf –sähköauton. Sähköautoilu tarkoitti tuolloin ajattelutavan muutosta. Sen sijaan, että olisimme paahtaneet kiireellä moottoritietä perille, valitsimme usein hitaamman reitin, jolla ei kulunut niin paljon sähköä. Hitaampi reitti osoittautui usein aarteeksi, sen varrelta löytyi upeita maisemia, kahviloita, eläintiloja, pikkukauppoja, joiden ohi olimme aiemmin vain pyyhkäisseet moottoritietä tietämättä niiden olemassaolosta.

Yhtäkkiä matkasta tulikin merkityksellinen, eikä ylimääräinen hidaste ennen kuin päästäisiin perille. Teimme perheen kanssa ”sähköautoseikkailuja”, joissa etukäteen suunnittelimme reitin ja latauspisteet. Seikkailun matkasta teki se, että aina ei ollut varmaa pääsemmekö perille asti. Tohon aikaan latauspaikkoja oli paljon vähemmän kuin nyt. Matkat sujuivat mukavasti pakollisten kahvi- & lataustaukojen siivittäessä matkan tekoa. Pidimme sähköautoilusta niin paljon, että luovuimme lopulta kokonaan polttomoottoriautosta ja kaikki perheemme ajot ajetaan nyt sähköautolla.

Hygge on juuri tätä: tässä hetkessä olemista ja läsnäoloa, viedään huomio matkaan ja kokemiseen. Tietoisen läsnäolon harjoittamisen merkityksestä, mindfulnessista, on tehty paljon tutkimuksiakin. Mindfulnessin on tutkimuksissa todettu mm. vähentävän stressiä, kielteistä ajattelua ja vaikuttavan immuunivasteeseen.

Neljä vinkkiä joulun ajan hyggeilyyn

Ohessa joitakin joulunajan hyggeilyvinkkejä, jotka samalla virittävät jouluntunnelmaan.

 1. Pysäytä itsesi kiireen keskelläkin hetkeksi: mistä olet juuri tällä hetkellä kiitollinen? Mikä tekee sinut juuri nyt onnelliseksi?
 2. Päästä irti kaikesta ylimääräisestä. Vaikka joulu on perinteinen juhla, sen todellisen ytimen luomiseen ei tarvita paljon. Jouluna ei tarvitse laittaa kaikkea alusta loppuun itse, siivota koko taloa jne… Mikä TODELLA on joulussa – ja yleensä – sinulle tärkeintä? Jätä kaikki muu vähemmälle.
 3. Käytä kaikkia aisteja hyggeilyyn. Värit, maut, äänet, hajut, tunto… Hyggeilyä tukevat muun muassa villasukat, tunnelmavalaistus jne.
 4. Tee myös seuraava harjoitus, se voi auttaa pääsemään hygge-tunnelmaan:
 • Sulje silmät.
 • Hengitä syvään sisään – syvään ulos.
 • Päästä irti jokaisella uloshengityksellä kaikesta ylimääräisestä, kehon jännityksistä, negatiivisista tuntemuksista, ajatuksista…
 • Vie huomio omaan sydämeen ja kuuntele, mikä nousee tärkeimpänä esiin. Kuin katsoisit itseäsi ulkopuolelta.
 • Anna lämmön tunteen vähitellen täyttää koko keho.
 • Avaa silmät ja huomioi ympäristöä kaikilla aisteillasi.
 • Tee tätä myös silloin kun olet stressaantunut tai liian kiireinen. Anna hyggeilyn jäädä rutiineihisi joulun jälkeenkin. Tunnelmallista hyggeilyn aikaa!

Johanna Blomqvist
@TriJohanna
Johanna Blomqvist on filosofian tohtori, kirjailija, luennoitsija, hyvinvointiyrittäjä ja itsenäinen tutkija.
http://www.johannablomqvist.com/

 

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

3 vastausta artikkeliin: “Hyggeilyn aika – neljä vinkkiä joulun ajan hyggeilyyn

 1. Kivoja vinkkejä, toivottavasti onnistuu. Mutta itse mielelläni ottaisin käyttöön hämärän hyssyn pitämisen tai ihan vain hyssyttely tuon hyggen tilalle, vaikka itse idea on oikein hyvä 😉

 2. ஆம் மக்களே நீங்களும் பாலேசாராவைப் போல் மிகவும் நல்ல பிள்ளையாக ..பிழைப்புவாதியாக, சந்தர்ப்பவாதியாக வாழக் கற்றுக் கொள்ளுங்கள். நக்கிப் பிழைத்தலே நயமான வாழ்க்கை என்று பாலேசாரா அறிவுறுத்துகிறார்.ஏற்றுக் கொள்ளுங்கள்.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.