Ilmarisen liikuttajan lista – lisää rohkeutta, aikaa ja kokeiluja!


 
Elsi Luomi
 
 

Jos opiskelut Vierumäellä aloittaessani olisin saanut kuulla mitä teen nyt työkseni ja missä, en todellakaan olisi uskonut. Oikeastaan en olisi uskonut tätä edes vuosi sitten – koska eihän tämmöistä duunia ole ollut olemassa! Siirtyminen suoraan opiskeluiden parista Ilmarisen kaltaisen ison yrityksen liikuttajaksi on ollut loistava mahdollisuus, mutta samaan aikaan myös yksi suurimmista haasteista.

Olen nyt ehtinyt häärätä talossa puoli vuotta. Toivon Ilmarisen henkilöstön saaneen tänä aikana uutta ajateltavaa ja uusia vinkkejä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Olen myös vastavuoroisesti oppinut itse todella paljon työn tekemisestä, liikunnasta, liikkumisesta, ihmisistä, yksilöiden suhtautumisesta liikuntaan sekä ennen kaikkea itsestäni.

Olen ymmärtänyt suunnitelmien tekemisen tärkeyden. Ja myös sen, että voin hetkessä tilanteen mukaan muuttaa suunnitelmaa. Suunnitelmilla tarkoitan sekä oman työn liikuntahetkien että myös vapaa-aikani suunnittelua.

Olen oppinut näkemään liikuntaa erilaisten näkökulmien kautta. Oma ystäväpiirini ja opiskelutoverit koostuvat lähes pelkästään liikuntaan samalla tavalla itseni kanssa suhtautuvista ihmisistä. Puolen vuoden aikana olen laajentanut omaa ajatusmaailmaani niissä hetkissä, missä mitä erilaisimmat ihmiset ovat jakaneet kanssani käsityksensä liikkumisesta!

Olen oppinut, että vaikka kaikki eivät pidä liikuntaa arvomaailmassaan kaikkein korkeimmalla, on yllättävän moni silti valmis ja halukas tekemään töitä oman hyvinvointinsa eteen.

Ehkä suurin oppini on koskenut rohkeutta: rohkeutta kokeilla uutta välittämättä siitä, että koko homma voi mennä pieleen. Toisaalta myös rohkeutta tehdä asioita, joita en edes ajatellut aiemmin tekeväni. Olen oppinut myös rohkeutta kysyä ja kyseenalaistaa, koska välillä olen ollut vain totaalisen pihalla kaikesta…

Tässä TOP 5 oppimani asiat

1. Koskaan ei saa olla liian kiire omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Mitä jos tänä vuonna tekisit Ilmarisen Suomi 100 -teeman mukaillen 100 tekoa oman hyvinvointisi eteen – ihan vain oman itsesi ja ympärilläsi olevien henkilöiden parasta ajatellen?

2. Suunnittele, pidä suunnitellusta kiinni ja fiksaile tarvittaessa.

Liikunnan rytmittäminen kiireiseen kalenteriin onnistuu helpommin, kun liikkumiselle varaa aikaa samoin kuin mille tahansa muulle toiminnalle. Aikataulutettu liikuntakerta muistuttaa ja helpottaa liikkeelle lähtemisessä.

3. Sit kun mä… -ajattelu ei hyödytä ketään. Aloita nyt.

Terveelliset elämäntavat kannattaa ottaa käyttöön juuri nyt, eikä esimerkiksi ensi maanantaina tai sit kun mä ehdin.

4. Vähemmän on paljon enemmän kuin ei ollenkaan.

Aina ei tarvitse liikkua tai tehdä elämänmuutosta sata lasissa. Puolet suunnitellun liikuntaviikon toteuttamisesta on paljon enemmän kuin koko viikon heittäminen lekkeriksi ensimmäisen epäonnistuneen päivän jälkeen. 10 minuutin kävelylenkki on paljon enemmän kuin koko reippailun skippaaminen, koska ”en jaksa just nyt sitä vaadittua tuntia”.

5. Uskalla, kokeile ja anna itsellesi mahdollisuus onnistua sekä epäonnistua.

Uskalla kokeilla myös liikunnan parissa itsellesi vierasta tai aiemmin vaikealta tuntunutta asiaa. Kokeile rohkeasti uusia liikkeitä ja kysy reippaasti apua liikkumiseen muilta. Uskaltaudu ensi kertaa kuntosalille ja anna itsellesi mahdollisuus oppia uutta. Toisaalta uskalla myös epäonnistua, äläkä lannistu, jos kuntosali ei tunnukaan heti omalta tai et pääse tavoitteeseesi halutussa ajassa.

Tee itsellesi siis palvelus ja lähde rohkeasti liikkumaan. Vain kokeilemalla voit löytää uusia tapoja liikkua – niitä tapoja joista juuri sinä innostut ja nautit!

Elsi Luomi
@ElsiLuomi
liikuttaja
Ilmarinen

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!

 
Kategoria(t): Ilmarinen, Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Ilmarisen liikuttajan lista – lisää rohkeutta, aikaa ja kokeiluja!

  1. Elsi, listasi on loistava! Erityisesti pidin siitä, että 10 minuuttia liikuntaa on parempi kuin ei mitään. Aikookohan Ilmarinen tehdä kyselyn henkilöstönsä parissa, miten henkilöstö on kokenut Liikuttajan liikuttamiset? Ja kuinka moni on saanut oikeasti kipinän liikuntaan? Minä eläkeläisenä otan osaa 100 tekoa paremman (työ)elämän puolesta. Aloitan liikunnasta ja listaan tähän omalta osaltani 12 liikunnallista tekoa, jotka kuuluvat tämän hetkiseen elämääni ja joita jatkan: tavallinen kävely, sauvakävely, tunnekävely, GymPark-ulkokuntolaitteet, vesijumppa, vesijuoksu, kahvakuula, keppijumppa, kuminauhajumppa, kotijumppa, kuntosali ja metsävaellukset kesäisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.