Suomi ryhdikkääksi – ryhtieroosiota vastaan modernilla tukkijätkän liikkeellä


 
Vieraskynä: Marja Putkisto
 
 

Mietin usein työssäni mikä on oleellista. Sanotaan, että metsää ei näe puilta. Päätinkin tehdä suursiivouksen ja pohtia, mikä oikeasti on tärkeää hyvinvoinnin saavuttamisessa.

Kaiken keskeltä nousi yksi asia esiin: ryhti! Tästä syntyikin sitten kokonainen uusi kirja ja harjoittelumuoto. Kehittämäni harjoittelumuoto BODY UP kuvaa liikkeen suuntaa. Nyt marssitan tomerasti ryhtikoulua Suomen yrityksille.

Vain harvat ymmärtävät ja sisäistävät ryhdin ja terveyden yhteyden. Sen sijaan puhumme väsymyksestä, selkäkivuista ja puuttuvan ryhdin oireista. Teknovälineiden syöttämä ryhtieroosio on huomaamaton ja pitkään jatkuessaan vaikutuksiltaan peruuttamaton. Liikkumattomuus heikentää asento- ja liikeaisteja, jotka hiljaa hiipuessaan vetävät kehon pois ryhdistä ja tilalle astuu väsymys.

Paluuta entiseen ei ole, sillä teknologia vyöryy voimalla eteenpäin ja valloittaa pian lopunkin maailmaa. Miten siis ihminen tästä selviytyy?

Tarjoankin pohdintaasi ihan toista ajatusmallia: entäs jos siirrymme terveenjärjen osastolle ja kehittyisimme parempi ryhtisiksi työpaikalla? Voisimmeko siirtyä pian aikakauteen, jossa muistelemme nykyisyyttä aikana, jolloin kaikki olimme väsyneitä ja selkä oli kipeä – ja nyt ei enää satu ollenkaan! Puhunko aivan hulluja vai onko tässä ideaa?

Mitä suomalaisuus voi antaa kehonhallintaan?

Method Putkisto on suomalainen kehonhallinnan menetelmä, joka opettaa oman kehon tuntemusta ja perusasioita. Ajatteluuni ovat vaikuttaneet yllättävän paljon maa ja metsä. Ryhtieroosion pysäyttämiseenkin vastaus löytyi metsästä ja puista!

Ihailin nuorena tyttönä tukkijätkien vartaloita (jotka muuten eroavat kuntosalilla rakennetuista – sorry guys!). Haaveilen yhä, kuinka luonnollisen liikkeen rakentamat upeat vartalot palaisivat katukuvaan. Olen inspiroitunut, sillä näen ja tunnistan Method Putkistossa käyttämässäni, kehon tasapainonhallintaa kehittävässä MP Wobbeli -alustassa saman tukin liikkeen, joka tapahtui niiden uitossa. Näillä tukkimiehillä oli core (ryhdin ydintukisysteemi) kunnossa!

Entäpäs jos koko Suomi nousisi urbaanien tukkimimmien ja –jätkien tavoin harjoittelemaan tasapainoalustalle, joka liikkuvana alustana välittömästi pysäyttäisi ryhtieroosion?

Onko Suomi valmis kohoamaan uuteen moderniin ja joustavaan ryhtiin? Voisimmeko päättää ryhdistäytyä itsenäisesti ja omin voimin sekä muuttua ”maailman ryhdikkäimmäksi kansaksi”?

Haastan: Suomi ryhtiin suomalasin keinoin; pala puuta tukkijätkän tapaa käyttöön, perusliikkeitä – ja selkä suoraksi! 100 vuotiaalle Suomelle onnea! Ja tulevalle 101 vuotiaalle ryhdikkäälle Suomelle Hurraa!

Marja Putkisto
Twitter: MarjaPutkisto
www.methodputkisto.com

Marja Putkisto on Method Putkiston kehittäjä, tuottaja ja MP Instituutin perustaja. Hän on julkaissut metodeistaan useita kirjoja. Marjan Putkiston uusin kirja on Gummeruksen kustantama Body Up – Hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus. Marja Putkisto toimii Method Putkisto Finland Oy:n ja MP Instituutin johtajana sekä Suomessa että Iso-Britanniassa.

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!