Muuttuva työelämä haastaa johtamisen


 
Kati Huoponen
 
 

Kuinka moni 20 vuotta sitten opintonsa päättänyt olisi tuolloin kuvitellut törmäävänsä keskusteluihin työelämän pirstaloitumisesta, työpaikkojen katoamisesta robotisaation myötä ja siihen, että pitkät työsuhteet ovat entistä harvinaisempia? Kuinka monella meistä oli kirkkaana näkymä siitä, miten digitaalisuus muuttaa työn tekemisen tapoja ja samalla vapauttaa ajasta ja paikasta sekä hämärtää työajan käsitettä?

Kaikki nämä muutokset ja asiat ovat nyt vahvasti työelämän agendalla haastamassa niin johtamista kuin meidän jokaisen kykyä uudistua ja johtaa itseämme.

Samaan aikaan ihmisten suhtautuminen työelämään on muuttunut. Me haluamme tehdä itsellemme merkitykselliseltä tuntuvaa työtä ja olla osana jotakin ”suurempaa”. Palkka ei ole aina työntekijälle työpaikan ykköshoukutin. Toivomme, että työtehtävä tarjoaa samalla mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen ja kehittämiseen parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Työnantajan ja työntekijän välinen valtasuhde muuttuu, kun etsimme valmiuksia digitalisaation ja työelämän nousevien trendien haltuunottoon.

Hierarkkisilla ja perinteisesti aikajohdetuilla organisaatiolla on suuri ravistelu käynnissä. Työntekijän seurannasta ja valvonnasta on siirryttävä luottamuksen rakentamiseen sekä varsinaisen työn tuloksen arvioimiseen. Johtamisen avainsanoja ovat mahdollistaminen, valmentaminen sekä vuorovaikutus. Itseohjautuvia yrittäjähenkisiä tiimejä ohjaavat vahvasti arvojen mukaiset sekä yksilölliset työtavat, verkostoituminen ja samalla itsensä kehittäminen.

Painavia näkökulmia ja samalla syvän huokauksen paikka – miten meidän nuoret ovat varautuneet tulevaisuuden työelämään? Luoko koulumaailmamme siihen riittävästi valmiuksia? Osaammeko me vanhempina antaa työelämässä luovimiseen riittävästi valmiuksia? Osaavatko esimiehet työpaikoilla valmentaa, kannustaa, tukea ja antaa samalla mahdollisuudet itsensä toteuttamiseen?

Voi olla, että emme jatkossa tarvitse enää niin runsaasti johtajia ja esimiehiä kuin nykyään. Voi olla, että itseohjautuvat tiimit hoitavat itse oman suuntansa näyttämisen. Minä uskon kuitenkin, että motivoituneessa työyhteisössä tarvitaan edelleen hyvää johtamista. Hyvä johtaja on se joka saa yrityksen työntekijät ponnistelemaan yhdessä samaan suuntaan. Tulevaisuuden työpaikka uudistuu ja rakentuu vain ihmisten avulla.

Maailma muuttuu ja työelämä siinä samalla. Kaikki johtaminenkin on lopulta muutosjohtamista ja ihmissuhdetyötä. Kyse on vuorovaikutusprosessista ihmisten välillä. Onko teidän organisaationne työpaikka, johon parhaat osaajat haluavat sitoutua – ainakin heille sopivaksi aikaa?

Minä testasin oman työelämävalmiuteni Ilmarisen Future Score -testillä. Tuloksessani 90/100 on vielä kehittymisen varaa. Testaa sinäkin oma ja yrityksesi valmius tulevaisuuden työelämään Future Score -testillä!

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen
@KatiHuoponen

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!

Kirjoitus on julkaistu myös Work Goes Happy -sivustolla.

 
 

Vastaus artikkeliin: “Muuttuva työelämä haastaa johtamisen

  1. 20 vuotta sitten minä olin täysin digitalisaation kanssa tekemisessä. Tein töitä jopa Kirkkonummen metsissä, paikka ja aika oli jo 90-luvun puolessa välissä kadonnut. Ei tässä tämän hetken tilanteessa ole mitään uutta. Internet keksittiin jo 1969.

    Ai niin, nämä lärpäkkeet (siis laattapuhelimet) ovat madaltaneet ihmisten toimintaa netissä. Me ensilinjassa olleet olemme huvittuneita tästä nykytilanteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.