Hei työn sankari, älä stressaa turhaan – pidä palauttava tauko!


 
Sami Kelhä
 
 

Työpaikkani käytävällä vastaan käveli johtavassa asemassa oleva henkilö. ”Mitä sinulle kuuluu?”, kysäisin. ”Tänään taitaa olla tauoton päivä”, johtaja hymähti ja jatkoi hippulat vinkuen matkaa. Kyseisellä johtajalla taisi olla päivä, jolloin kokousputki otti tiukan niskalenkin pomosta. Ammatinvalintakysymys, joku sanoisi. Viis asemasta tai työtehtävästä, tauon ja riittävän levon merkitys on oman työkyvyn ja -tehon kannalta olennaisen tärkeä.

Asiantuntijan työ on nykyään hyvin itsenäistä. Oman työn sisältöön, työskentelypaikkaan ja työaikaan voi meistä moni vaikuttaa. Toisaalta työ ei myöskään tunnu loppuvan koskaan. Itse huomaan tämän vastaillessani sähköposteihin myöhään illalla.  Koska työtä on rajattomasti, pitäisi itse osata asettaa sille rajoja.

Tunnistan toki Laura Kangasluoman blogissaan kuvaileman ilmiön, jonka mukaan vain kiireiseltä näyttävä ihminen voi olla työyhteisön silmin tehokas. Mutta kun töissä on aito hoppu, saattaa tauon pitäminen unohtua. Ilman taukoja työteho ja työn laatu vääjäämättä laskevat. Ja kun emme enää selviydy työkuormasta, seurauksena on stressi. Tehokkainta onkin tauottaa työpäivää ja työtehtäviä, levätä hetkisen ja aloittaa taas työt uusin voimin. Usein helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin jos innostut helposti  ja työn imu vie mennessään.

Aikoinaan varusmiespalveluksessa pidettiin kesken harjoituksen tupakan mittainen tauko (”ne jotka eivät polta, opettelevat”, kuului komento). Työelämässä tupakointi ei enää tauota työskentelyä, vaan mieluummin pidetään huolta omasta hyvinvoinnista. Ilmarisessa asiat ovat hyvin. Miten muuten me voisimme julistaa paremman työelämän, työkyvyn ja tuottavuuden sanomaa asiakkaillemme? Meillä on kerroskeittiöt, joissa voimme mukavilla sohvilla viettää taukoja kahvikupin ääressä. Meillä on kalenteriin merkitty tiimin yhteinen kahvihetki. Meillä on palaveriton perjantai. Meillä on sähkötyöpöydät sekä oma liikuttaja Elsi Luomi, joka tulee kädestä pitäen kannustamaan mukaan ohjattuun taukoliikuntaan (mahtava etu!).

Tauon pitäminen tai väliin jättäminen on usein omasta asenteesta kiinni. Varsinkaan lounastaukoa ei kannata skipata, koska aivot ja lihakset tarvitsevat energiaa. Jokainen voi itse valita, haluaako lounastauon käyttää työasioista juttelemiseen vai vaihtaako ajatukset puoleksi tunniksi vapaalle. Mielestäni työkavereiden kanssa on kiva puhua välillä muustakin kuin työstä.

Psykologian professori Ulla Kinnunen listaa Ylen jutussa erilaisia taukoja. Yksi hyvä palautumista edistävä tauko on sellainen, jonka aikana säädellään omaa jaksamista työn kautta – esimerkiksi työtehtävää vaihtamalla väsymisen uhatessa. Kahvi- ja lounastauon lisäksi myös fyysiset mikrotauot eli pieni kävely tai venyttely työpäivän lomassa pitävät energiatasoa yllä. Eräs ystäväni pelaa työhuoneessaan taukoliikuntana Aasiasta peräisin olevaa Sepakkia. Jos potkaiset palloa hyppypotkulla, työasiat kuulemma unohtuvat tehokkaasti. Fiksuinta olisi tietenkin pitää erilaisia taukoja.

Itse huomaan, että pitkään ja intensiivisesti työskenneltyäni ajaudun helposti viilaamaan pilkkuja, enkä enää hahmota kokonaisuutta. Tehokkaaseen työskentelyyn ja tauottamiseen on olemassa erilaisia tekniikoita, kuten esimerkiksi itsenäiseen työskentelyyn sopiva pomodoro-ajanhallintamenetelmä. Pomodorossa työskennellään 25 minuuttia, pidetään muutaman minuutin tauko ja joka neljännen työrupeaman jälkeen otetaan pidempi breikki.

Tulevaisuuden työpaikassa tylsät, manuaaliset ja vähän aivokapasiteettia vaativat tehtävät on todennäköisesti automatisoitu, mikä antaa lisää mahdollisuuksia viettää luovaa ideointia lisääviä taukoja. Mutta jo nyt oikein ajoitettu tauko auttaa laittamaan asiat mittasuhteisiin ja pitää fokuksen kunnossa. Huomaan, että virkeänä teen vähemmän virheitä ja minusta on enemmän iloa työpäivän jälkeen kotona. Varsinkin, kun siellä odottaa kaksi huomionkipeää lasta, jotka kaipaavat välittömästi jotain tekemistä.

Ps. blogin kirjoittamisen yhteydessä pidin lounastauon ja kaksi mikrotaukoa.

Sami Kelhä
viestintäpäällikkö, Ilmarinen
Twitter: @SamiKelha,
LinkedIn

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!

Miten sinä tai yrityksesi pärjää tulevaisuuden työelämässä? Testaa oma valmiutesi Ilmarisen Futurescore-testillä!

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Hei työn sankari, älä stressaa turhaan – pidä palauttava tauko!

 1. No kun työnantajan maksamia 12.5minuutin kahvitaukoja on työpäivässä kaksi
  pätkien niin konttoristin kuin rakennusmiehen työrupeaman n 1h 45min. mittaiseksi
  voisi rehellisesti todeta että niistä voi hyvin nipistää tuo mikrotauko jaaritteluajasta –
  jos ei muuten kerkeä hehheh – ja jättää vaikka voivottelu ja stressillä taivastelu niille
  kuuluvaan omaan arvoonsa .Työurani on lähes 5-vuosikymmenen
  mittainen niin pajan lattialla ,rakennustyömailla kuin pöydän ääressä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.