Löydä huokoinen työpäivä oman mielen johtamisella


 
Vieraskynä: Antti-Juhani Wihuri
 
 

Voisinko onnistua työssäni nykyistä helpommin? Olet ehkä työssäsi joskus tuskaillut tiedon runsauden, aikataulupaineiden ja toistuvien keskeytysten keskellä. Kuinka helposti ajankäyttömme sirpaloituukaan ja keskittyminen hajaantuu. On tutkittu, että ”tietopainotteista työtä tehdessämme vilkaisemme sähköpostia jopa 50–100 kertaa päiväss”̈. Tutkijat ovat myös huomanneet, että tyypillisesti keskitymme työpäivän aikana yhteen asiaan vain muutaman minuutin ajan.

Tekniikka, jonka piti auttaa meitä onnistumaan työssämme, yhä useammin myös keskeyttää meidät. Tätä digiähkyä yritämme ratkaista tekemällä useaa asiaa yhtä aikaa. Vaikka se saattaa tuntua siinä hetkessä tehokkaalta, tutkimukset kertovat valitettavasti toista. Multitasking tyypillisesti paitsi hidastaa työn tekemistä, myös lisää stressiä ja virheitä.

Tämän runsasvirikkeisen ympäristön keskellä myös tapamme käsitellä informaatiota alkaa muuttua. Tarkkaavaisuushäiriöihin perehtynyt yhdysvaltalainen psykiatri Edward Hallowell onkin todennut, että nykyinen työelämä voi tuottaa meissä itse aiheutetun tarkkaavaisuushäiriön, joka muistuttaa ADHD:tä.

Näyttäisi siltä, että tämän päivän yhä vaativammassa työympäristössä aiemmat tapamme johtaa itseämme, tuloksellisuuttamme ja hyvinvointiamme eivät enää riitä. Jollekin tasapainottavalle ja voimavarojamme uudistavalle on kasvava tarve.

Mindfulness tarjoaa uusia keinoja johtaa omaa mieltä

Onneksi vaativassakin työympäristössä voi onnistua, voida hyvin ja nauttia hyvästä elämästä. Mieltä on mahdollista harjoittaa yksinkertaisilla menetelmillä, jotka on helppo omaksua ja joiden vaikuttavuus on todettu niin käytännössä kuin monin tieteellisin tutkimuksinkin.

Googlen ja Intelin kaltaisten kansainvälisten yritysten johdolla mindfulnessin eli hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittaminen on noussut yhä vahvemmin esiin etsittäessä hyvää työelämää. Mindfulness-harjoituksilla on mahdollista löytää keskittynyt ja tietoinen mielentila, joka tuottaa rennon tuloksekasta toimintaa ja hyvinvoivia työyhteisöjä. Läsnäolosta käsin toimiessasi voit saada asioita aikaan helpommin, levollisemmin ja ilman tarpeetonta vääntöä.

Tietoisen läsnäolon harjoittamisen voit aloittaa milloin vain – vaikka nyt heti! Tässä sinulle kolme vinkkiä matkalle kohti rennon tuloksellisia työpäiviä:
1. Ole päivän mittaan silloin tällöin tietoinen siitä, miltä hengityksesi tuntuu. Siihen sopii esimerkiksi Mielekäs minuutti -harjoitus, jolla voit tuoda työpäivääsi mikrotaukoja ja tehdä siitä huokoisemman. Ohjeet harjoitukseen löydät tästä.
2. Lataa itsellesi mindfulness-harjoitus, joka kulkee mukana älypuhelimessasi tai mp3-soittimessasi. Maksuttoman viiden minuutin mittaisen mindfulness-harjoituksen voit ladata tästä.
3. Hyödynnä työmatkat ja työpäivän muut siirtymät palauttavina taukoina. Jos istut liikennevälineessä tai autossa, voit olla hetken aikaa tietoinen kehostasi ja hengityksestäsi – ja antaa tarpeettomien jännitysten vapautua. Kohti päivän seuraavaa palaveria kävellessäsi voit jälleen huomata hengityksesi ja olla tietoinen siitä, miltä jalkojen liike ja kosketus lattiaan tuntuu. Näin voit päästää irti päivän aiemmista vaiheista ja tuoda huomiosi vakaasti siihen, mikä sinua seuraavaksi odottaa.

Antoisia ja uudistavia mikrotaukoja päivääsi!

Antti-Juhani Wihuri
Työyhteisövalmentaja, mindfulness-ohjaaja
CFM® Antti-Juhani Wihuri on mindfulnessin työssä hyödyntämisen pioneereja Suomessa. Wihuri on toiminut viimeiset kaksitoista vuotta johdon ja työyhteisöjen kehittäjänä. Wihurin Mind at Work Oy tarjoaa muun muassa avoimia mindfulness-kursseja ja organisaatioille räätälöityjä mindfulness-ohjelmia. Tutustu myös tietoista läsnäoloa työelämässä käsittelevään blogiin.