Olen rakastunut rekisteriin – tulorekisteriin!


 
Sini Kivihuhta
 
 

Voiko kukaan hullaantua sanoista rekisteri, ansiosidonnainen, etuustulot, tietovarasto, reaaliaikainen? Minä voin! Ajantasainen tulotieto valloitti minut jo vuonna 2013, kun kuulin sen kutsun ensi kerran. Tänään jo tiedämmekin, että Suomeen syntyy tulorekisteri. Vuonna 2019-2020.

Olin varmaan tulorekisterin kutsulle hyvin vastaanottavainen, olinhan vuosikaudet kerännyt ziljoonia tarkkoja tietoja ansiotuloista  jälkikäteen. Siksi tuntuikin aivan vallankumoukselliselta, että joskus saisimme kaikkien ihmisten kaikki ansio- ja etuustulot yhteen reaaliaikaiseen rekisteriin monen epäyhtenäisen ja jälkijättöisen tietovaraston sijaan.

Olen nähnyt, kuinka moneen kertaan ja moneen paikkaan yksittäinen yritys joutuu samaa palkkatietoa ilmoittamaan. Eikä vain samaa palkkatietoa, vaan pikkuisen eri tavalla ryhmiteltyä tai eri osaa saman henkilön palkkatiedosta – kuin kiusallaan ensin erilaisella lomakkeella, sitten eri tiedostolla. Olen kokeillut ilmoittajan roolia itsekin, kun palkkasin remontintekijää ja muuraria, ja prosessi oli ammattilaisellekin vaikea. Aina eri päivämäärät, aina eri kohtiin eri tai samat tiedot.

Työni eläkkeiden kanssa on opettanut myös sen, kuinka paljon merkitystä sillä on, että ne tiedot ovat oikein. Oikeaan ansiotietoon perustuu suuri osa suomalaisesta sosiaaliturvasta. Joko niin, että maksettava etusi lasketaan aiemman ansiotasosi perustella, tai niin, että maksettava etusi vähenee sen perusteella, mitä muita ansioita sinulla on. Tylsiä sanoja lisää: ansioperusteinen tai tulovähenteinen. Mutta tärkeitä oikeudenmukaisuuden kokemukselle. Kun saat lakisääteistä sosiaaliturvaa, se perustuu joko siihen, mitä olet ansainnut tai siihen, mitä välttämättä tarvitset.

Nämä ovat ne kauniit periaatteet, joita minulle sosiaalioikeudessa opetettiin kauan sitten. Siis jo paljon ennen kuin kuulin rekisterien lumoavan kuiskeen. Ne toteutuvat aika huonosti, jos todelliset tulot tiedetään vasta vuotta myöhemmin, tai niitä kerätään lipuilla ja lapuilla eri hetkinä. Oikeudenmukaisuus on periaate, mutta kun se ei ole käytäntö, ei se silloin ole todellisuutta. Mutta jos ansio- ja etuustiedot saadaankin rekisteröityä kerralla oikein jokaisesta palkanmaksusta, asiat voivat muuttua valtavasti. Tiedot ovat käytössä heti, ja koko sosiaaliturvassa voidaankin alkaa toteuttaa sen todellisia tavoitteita.

Mikä tämän tekee mahdolliseksi? Digitalisaatio, joka mahdollistaa tällaiseen reaaliaikaiseen rekisteriin siirtymisen. Suomen valtio, jonka kärkihanke tämä tulorekisteri on. Suomen Verohallinto, joka tämän rekisterin toteuttaa. Suomalaiset työnantajat, jotka hoitavat ilmoittamisensa niin verolle kuin muillekin jatkossa yhdellä kertaa. Suomen työeläkevakuuttajat, jotka ovat tässä työssä mukana.

Minäkin, joka olen intohimolla polkenut tätä hurmaavaa hanketta eteenpäin jo neljä vuotta omalla sektorillani. Viime syksynä sairastuin keuhkokuumeeseen niin vakavasti, että olin aivan lopussa. Silloin huokasin: entä jos kuolenkin ilman että näen tulorekisterin toteutuvan? Se oli se Musta Hetki. Onneksi paranin, elämä on ihanaa, tulorekisteri toteutuu! Reaaliaikainen tulotietojen tietovarasto mahdollistaa etuustulojen reaaliaikaisen hallinnan ja ansioperusteisen ja tulovähenteisen sosiaaliturvan oikeudenmukaisen kohdentamisen. Tylsiä sanoja? Ehkä, mutta minun korvissani yhtä hurmaavia kuin korvaan kuiskatut rakkaudentunnustukset. Ne muuttavat maailmaa.

Sini Kivihuhta
varatoimitusjohtaja
Ilmarinen

Työnantajat ja Ilmarisen asiakkaat voivat ennakoida tulorekisteriin siirtymistä jo etukäteen siirtymällä palkkatietojen kuukausi-ilmoittamiseen, mikä sopii tulorekisteriin paremmin kuin vuosi-ilmoitus.

Lue lisää kuukausi-ilmoittamisesta
Lue lisää tulorekisteristä Verohallinnon sivulta