Oma terveys arjen prioriteetiksi – mitä jos alkaisit arvostaa omaa terveyttäsi ja kokonaishyvinvointiasi?


 
Vieraskynä: Joni Jaakkola
 
 

Jos jotain olen valmennus- ja yrittäjävuosieni aikana oppinut, niin sen, että pelkkä tiedon jakaminen ei auta matkalle eikä matkalla kohti terveellisempää elämää ja energisempää arkea. Voit pysäyttää torilta 100 ihmistä ja tiedustella: onko sinulla ajatuksia, mitä voisit oman hyvinvointisi eteen tehdä paremmin? Jokainen pysäytetyistä vastaa, että nukkua voisi enemmän, syödä terveellisemmin, liikkua säännöllisemmin ja stressiäkin on liikaa. Eli ihmiset kyllä tietävät – siitä ei ole kyse.

Selityksiä elämäntapamuutoksen vaikeudelle on pitkä lista ja suurimmalle osalle yhteinen nimittäjä on ajan puute. ”Kyllähän minä mutta kun ei ole aikaa ja…” -alkuiset lauseet kaikuvat epätoivoisesti ympäri Suomen, kun kuherruskuukausi oman elämäntapamuutosprojektin kanssa on ohi.

Mikä sitten vastalääkkeeksi tähän iänikuiseen vitsaukseen, joka pitää meistä niin monia otteessaan? Sen tiedämme, että jokaisella meistä on vuorokaudessa saman verran tunteja käytössämme. Myös se on totta, että maailmassa on olemassa valtava määrä ihmisiä, joilla on puoliso ja jälkikasvua, keskivertoa kuormittavampi työura, erilaisia muita vastuita arjessaan mutta ovat silti terveitä ja hyvässä kunnossa ympäri vuoden. Toki tähän onnistumiseen vaikuttavat geenit, lapsuuden kasvatus ja muut asiat, joihin emme ole juurikaan voineet itse vaikuttaa. Mutta samaan aikaan on monia asioita, jotka ovat kokonaan tai osittain meidän käsissämme.

En hirveän herkästi lyö Terveys on oma valinta -korttia pöytään. Kun puhumme tästä aikuisten maailmasta, joskus elämässä on kausia, jolloin vain vähän asioita – erityisesti liittyen omaan ajankäyttöön – on täysin omissa käsissä. Lapset vaativat oman aikansa eri ikäkausina, työuran murrosvaiheet pidentävät työpäiviä ja elämän ikävät sattumat kuormittavat niin, että emme kykene parhaimpaamme, vaikka mieli tekisi. Tällaisina hetkinä ihmiselämän valintojen yksinkertaistaminen itsekuri- tai selkärankakysymyksiksi on minun mielestäni vähän lyödyn ihmisen lyömistä, eikä siinä ole järkeä. Tarvitaan parempaa ongelman ymmärtämistä ja ihmisläheisempiä ratkaisuja.

Meidän hyvinvointialan ihmisten pitää ihan ensimmäiseksi ymmärtää se, että täällä ympärillämme on valtava määrä ihmisiä, joiden elämä ei pyöri makro- ja mikroravinteiden parissa aamusta iltaan. Minun mielestäni on kokonaisuuden kannalta vain hyvä asia, että täällä joukossamme on ihmisiä, jotka esimerkiksi luovat huippuunsa hiottua taidetta ja kulttuuria, pelastavat ihmishenkiä ja menevät intohimonsa perässä aamusta iltaan. Tämähän ei siis sinänsä ole ongelma, mutta voi muuttuu sellaiseksi, jos omassa arvomaailmassa terveys ja hyvinvointi putoavat niin alas, että ruohoa menee potkuriin ja terveys alkaa sakkaamaan.

Minun ihmisläheinen ehdotukseni on se, että paina intohimon liekki roihuten juuri niiden asioiden perässä, jotka sinulle tuottavat merkityksellistä ja onnellista elämää. Muista silti pitää henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäminen arvomaailmassasi ainakin niin korkealla, että minimissään pysyt terveenä. Siihen päälle kukin voi rakentaa suorituskykyä ja uraheilu-uraa juuri sen verran, kuin itselle tuntuu hyvältä. Päivitetään jokainen arvomaailmamme sellaiseksi, että voimme hyvin arjessa, työssä ja kotona. Se ei vie kohtuuttomasti aikaa ja auttaa meitä jokaista kaikissa elämän pyrkimyksissä ja tavoitteiden saavuttamisessa. Kun arvomaailma on päivitetty kuntoon, jokainen meistä löytää aikaa, vaivaa ja rahaa terveytensä edistämiseen, koska meille riittävän tärkeät asiat eivät ole neuvottelukysymyksiä.

Joni Jaakkola
Optimal Performance Oy
DI, hyvinvointialan yrittäjä, voimaharjoitteluvalmentaja

Joni Jaakkola on mukana Ilmarisen kanssa Duunikunto-ohjelmassa, jossa voit seurata viiden elämäntapamuuttajan matkaa parempaan Duunikuntoon.  Ota oman hyvinvointimuutoksesi tueksi myös Parempi vire -mobiilisovellus, joka auttaa duunikuntolaisia saavuttamaan tavoitteensa.

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): , , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

5 vastausta artikkeliin: “Oma terveys arjen prioriteetiksi – mitä jos alkaisit arvostaa omaa terveyttäsi ja kokonaishyvinvointiasi?

 1. Miten autat stressaantunutta ja terveys-sekä sosiaalisisa ongelmissa painivaa asiakasta joka kokee neuvosi ja valmennuksesi uhkaavana. Ne ihmiset kun eivät kestä mitään uutta ajatusta ja heillä vain kasvaa syyllisyys ja häpeä jolloin joutuvat syömään ja juomaan syyĺlisydestä edes hetkeksi helpotusta saadakseen?

  • Tämä on Martti erinomainen kysymys. Yksi asia on aina se – riippumatta onko ihminen hyvässä vain huonossa kunnossa – että parhaamme mukaan koitetaan välttää defenssireaktiota. Eli tekemistä jonka tuloksena saadaan kovaa vastustusta muutokselle, syntyy katkeruutta ja hyvääkin tarkoittavat neuvot tuntuvat sormella osoittamiselta.

   Luulen, että iso osa kuvaamassasi tilassa olevista ihmisistä hyötyvät ensisijaisesti terapiaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaisen pakeille hakeutumisesta, eivät niinkään hyvinvointialan yrittäjän blogipostien lukemisesta.

   Painotan tähän vielä sitä, että tekstin pointti ei suinkaan ole syyllistää ketään. Teksti oli enemmänkin tarkoitettu kohtuullisen perusterveille ihmisille, joilla oma terveys ja hyvinvointi on vielä hyvin pitkälti omissa käsissä. Sitten konkreettisempaa interventiota tarvitsevat ihmiset sitten erikseen, niistä kirjoittavat lääkärit, terapeutit, yms. paremmin. 🙂

   Tiedän jo omastakin kokemuksesta sen, että kun olen kohtuuttoman väsynyt, univelkaa on kertynyt, syömiset ja liikkumiset mitä sattuu niin silloin on vaikea allekirjoittaa näitä omia sanojanikin.

 2. Mitäpä jos tuon muutoksen voisi alkaa tarpeeksi yksinkertaisella ja selkeällä eikä liian suuria ponnistuksia vaativalla tavalla? Miksi niin usea tyrmää tällaisen mahdollisuuden edes haluamatta kuulla mistä on kysymys?
  Oman elämäni muuttanut, ilman kipuja, lääkkeitä ja sairauksia elävä 82-vuotias.
  Erkki Vehviläinen 😊👍

 3. Hyviä ajatuksia. Mielestäni valistuksen sarkaa ei tulisi vähentää yhtään. Liikkumisen ja omasta terveydestä huolehtimisen asiantuntijoita pitäisi soluttautua jokaiseen yhteiskunnassa sijaitsevaan instanssiin ja vähemmän instanssiin. Kiky- tunnit tulisi olla työntekijän terveyteen ja liikkumiseen suuntaavia hetkiä. Työnantajien panosta työntekijän hyvinvointiin ei voi unohtaa. Mielestäni eräässä yrityksessä on oivallettu hyvin tämä. Työnantaja kartuttaa ylimääräistä kassaa työntekijöiden liikkumisen ja omasta terveydestä huolehtimisen perusteella. Työnantaja on listannut työntekijän eri liikkumista ja terveydestä huolehtimisen aktiviteetit.Työntekijät käyttävät seteleitä näihin aktiviteetteihin. Kuukausittain katsotaan henkilökohtaisten aktiviteettien määrät ja tämä näkyy sitten tilipussissa! Sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja työntekijät fyysisestä työstä huolimatta erittäin energisiä. 😊
  Voi, kun olisikin mahdollista ja kaikki ihmiset ymmärtäisivät sen, että kun hoidat itseäsi, pistät ”rahaa pankkiin”.

  Terkuin
  Tuija Rantamaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.