Työntekijä, uusi työ on jo täällä – oletko valmis?


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Hei ihminen! Huomasitko, että voit tehdä työsi kannattavalla tietokoneella ja kännykän avulla missä ja milloin vaan? Onnea! Se on mahtavaa, sillä et ole enää sidottu liikenneruuhkiin, toimiston hälinään tai kellokortteihin!

Toisaalta, kun työ kulkee mukanasi aina, tarvitset uusia taitoja, jotta pysyt työkykyisenä. Huolehdithan ainakin näistä:

Itsetuntemus. Tämä on tärkein taitosi työelämässä. Kun pomosi ei huohota niskassasi, sinun täytyy itse kuulostella omia tuntemuksiasi. Millainen on energiatasoni tänään? Milloin olen parhaimmillani? Mitkä ovat vahvuuksiani, entä mitkä ovat heikkouteni? Itsesi tunteminen ja sen sanoittaminen myös muiden tietoon on äärimmäisen tärkeää.

Ajanhallinta ja priorisointi. Maailma on täynnä tietoa ja hälyä, ja odotukset työlle ovat usein epämääräisiä ja ristiriitaisiakin. Pitäisi esimerkiksi ajatella nopeasti ja luovasti! Aika kova juttu. Sinun täytyy itse miettiä tavoitteitasi ja ajankäyttöäsi ja priorisoida tehtäviä. Muuten hullu apina hyppää ruoriin ja olet mennyttä!

Teknologiset taidot. Teknologia helpottaa parhaimmillaan työtä merkittävästi, yhdistää meidät muihin ihmisiin ja vapauttaa aikaa rutiinitehtäviltä. Teknologia kehittyy niin huimaa vauhtia, että kaikkea ei voi osata, mutta kiinnostus ja jatkuva uuden oppiminen on tärkeää, jos haluaa tehdä töitä fiksusti myös tulevaisuudessa.

Halu ja kyky oppia uutta. Maailma muuttuu ja kehittyy kiihtyvällä tahdilla. Tarvitaan rohkeutta opetella uusia taitoja ja ehkä jopa hypätä uralla monta kertaa aivan uusiin tehtäviin.

Ihmissuhde- ja tunnetaidot. Kun töitä tehdään verkostoissa, ihmissuhdetaidot korostuvat. Ja ihmissuhdetaitoja täytyisi kyetä hyödyntämään täysin uudenlaisissa ympäristöissä, kuten verkossa vai virtuaalimaailmoissa. Toistaiseksi me ihmiset olemme näissä asioissa vielä huomattavasti parempia kuin robotit! Myös omien tunteiden tunnistaminen ja sääteleminen ovat olennaisia työelämätaitoja, jotka vain korostuvat, kun töitä tehdään yhdessä ja halutaan erottautua luovilla ratkaisuilla.

Lepo. Kun työ on läsnä aina, ovat aivot kovilla. On jokaisen ihmisen omalla vastuulla tunnistaa omat voimavarat ja löytää keinot rentoutumiseen ja palautumiseen. Vain levänneillä aivoilla töissä on kivaa ja saa aikaiseksi! Siinä missä lepo oli ennen tärkeää fyysisen palautumisen kannalta, nykyisin työ on ennen kaikkea henkisesti kuormittavaa. Hektisessä maailmassa rauhoittuminen ja henkinen palautuminen ei ole itsestään selvää, mutta sitä kannattaa harjoitella.

Ilmarisen Future Score -testin tulosten mukaan suomalaiset työntekijät ovat keskimäärin hyvin valmistautuneita työelämän murroksen tuomiin suuriin muutoksiin. Digitalisaatio on ilmiönä tuttu ja työyhteisöissä ollaan valmiita joustavuuteen. Tulosten mukaan parannettavaakin löytyy: verkostoituminen ei vielä ole monenkaan arkipäivää, sen tarjoamia mahdollisuuksia ei nähdä eikä sitä osata riittävästi hyödyntää työssä.

Tee Ilmarisen testi ja tarkista, kuinka valmis sinä olet tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on yrittäjä, konsultti ja kouluttaja (EnthusiastPing Helsinki)