Tervetuloa – meillä voit toimia esteettömästi!


 
Vieraskynä: Noora Hyvärinen
 
 

Ruokakauppa, vaateliike, kahvila ja oma työpaikka – melko yleinen yhdistelmä erilaisista toimimisympäristöistä. Ihminen tarvitsee murua rinnan alle, vaatteita lämmikkeeksi ja lähes jokainen suomalainen kaipaa kahvia ihan vain yleiseen selviytymiseen. Lisäksi työpaikan ympyröissä pyöritään pitkiäkin aikoja.

Mutta mitä, jos ruokakaupassa ei yletykään tarttumaan juuri siihen jogurttipurkkiin, minkä haluaisi? Entä, jos työpaikan saniteettitiloissa ei mahdu toimimaan? Tai vaateliikkeen kulkuväylät ovat yhtä kapeita kuin sen myymät farkut, ja trendikkään kivijalkakahvilan kynnyksestä pääse yli vain rekka-auton renkailla?

Muun muassa näissä tilanteissa taikasana olisi esteettömyys. Kyseessä on yksinkertainen, mutta sitäkin merkityksellisempi sana, jonka juuret ovat suurissa arvoissa: yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa. Esteettömyyden sanoma on se, että jokaisella ihmisellä, toimintakykyyn katsomatta, olisi mahdollisuus toimia ympäristössään ja hyödyntää sen palveluita. Esteettömyyttä tarvitaan myös työpaikoilla; esteettömyys erilaisissa toimitiloissa edesauttaa jokaisen mahdollisuutta tehdä töitä sekä jaksaa työssään pidempään ja terveempänä!

Kynnyksettömyys, riittävä tila asioida pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa, luiska sekä osittain madallettu palvelutiski, ovat esteettömyyden perusesimerkkejä, ja niillä pääse jo melko pitkälle yhdenvertaisen asiakaskokemuksen tuottamisessa. Työpaikoilla muun muassa hissi, helposti muunneltavat työskentelypisteet sekä jokaiselle sopivat wc-tilat ovat avaimia, jotka avaavat ovia työnteon esteettömyyteen.

Aina ei kaikkea esteellisyyttä välttämättä voida poistaa, esimerkiksi vanhoissa kiinteistöissä, mutta parhaansa voi kuitenkin yrittää! Esteettömyyden toteuttamiseksi on monenlaisia ratkaisuja, ja niitä pitää toisinaan pohtia enemmän, toisinaan vähemmän – pohjimmiltaan kyse on kekseliäisyydestä.

Invalidiliiton ja sen yhteistyökumppaneiden Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n, Näkövammaisten liiton, Lihastautiliiton sekä Muistiliiton järjestämä Esteettömyyspäivä 17.5.2017 tuo esteettömyyden käsinkosketeltavaksi meille jokaiselle. Helsingin keskustan Narinkkatorilla järjestettävässä tapahtumassa pääsee muun muassa kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista Helppo Liikkua -radalla, sekä ratakelausta simulaattorissa. Lisäksi Ilmarisen sponsoroimalla avustajakoirapisteellä pääsee tutustumaan opas- ja avustajakoiriin!

Noora Hyvärinen

Kirjoittaja on Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n korkeakouluharjoittelija Metropolia ammattikorkeakoulun Apuvälinetekniikan koulutusohjelmasta. Esteettömyyskeskus vaikuttaa laaja-alaiseen esteettömyyden edistämiseen yhteiskunnassa sekä tarjoaa tietoa, neuvontaa, konsultointia ja koulutusta esteettömyydestä.

 
Kategoria(t): Rakentaminen, Työelämä
Avainsana(t): , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Tervetuloa – meillä voit toimia esteettömästi!

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
    Itse olen tuskaillut oman taloyhtiön toimia kun olen pyytänyt uusimaan sisälle rappukäytävään loivemman pyörätuolirampin. Mutta sitä ei pyynnöistäni huolimatta tunnu saavan millään.
    Itse kustansin loivemman rampin talon ulko-ovelle jo koska siellä oli sama ongelma.
    En tunnu olevan samanarvoinen pyörätuoleineni taloyhtiön muiden 89 osakkaan kanssa?!? Jotenkin tuntuu oudolta toiminnalta näin kun eletään jo vuotta 2017!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.