Perhe-eläkkeen uudistamisen vaihtoehdoista – pakkoavioliittojen aika ohi?


 
Nina Bruun
 
 

Perhe-eläkkeen tarkoituksena on turvata perheen toimeentulo isän, äidin tai puolison menehtyessä. Lapsilla on aina oikeus lapseneläkkeeseen. Sen sijaan puolison leskeneläkeoikeus ei ole aukoton. Nykyiset säädökset määräävät, että avioparit, joilla ei ole ollut yhteisiä lapsia, ovat oikeutettuja leskeneläkkeeseen vain jos avioliitto on alkanut tietyssä iässä ja kestänyt tarpeeksi kauan. Avopuolisoilla ei leskeneläkeoikeutta ole missään tilanteessa.

Otetaan esimerkki.

Ilmari 53v ja Iina 49 v. ovat onnellisesti olleet avoliitossa jo parikymmentä vuotta. Lapsia heillä ei ole. Naimisiin he aikovat nyt mennä leskeneläketurvan varmistamiseksi. Avioliitto solmitaan päivää ennen kuin Iina täyttää 50 vuotta.

Ilmarin menehtyessä 70-vuotiaana Iina saa leskeneläkkeen, koska hän ennätti mennä naimisiin ennen 50 ikävuoden täyttämistä. Mutta entä jos leskeksi olisikin jäänyt Ilmari? Hänellä ei olisi oikeutta leskeneläkkeeseen, koska hän oli yli 50-vuotias naimisiin mennessään.

Jotta esimerkkimme Ilmari ja Iina voisivat siis varmistua leskeneläkkeen saamisesta, heidän tulee mennä naimisiin viimeistään päivää ennen kuin he täyttävät 50 vuotta!  Lainsäädäntömme rajoitukset pakottavat siis lapsettomat pariskunnat naimisiin ja vieläpä tarkkaan määritettynä ajankohtana.

Nykymaailmassa perhe-eläkkeitä koskeva lainsäädäntö tuntuu kieltämättä varsin tiukalta ja vanhanaikaiseltakin. Asiaan on havahduttu ja nyt perhe-eläkkeiden uudistamiseksi on tunnistettu erilaisia vaihtoehtoja. Tunnistetuissa uudistusvaihtoehdoissa lapsen eläketurvaa parannetaan lapsen opiskellessa. Toinen merkittävä uudistusehdotus on, että perhe-eläke ulotetaan kaikille perheenjäsenille – myös avopuolisoille – silloin kun parilla on yhteisiä lapsia. Tavoitteena on, että perhe-eläke on jatkossa turva, jonka avulla perhettä autetaan sopeutumaan muuttuneeseen elämäntilanteeseen. Lesken eläke voisi olla myös määräaikainen.

Aivan täysin uusissa vaihtoehdoissakaan ei pakkoavioliitoista päästäisi eroon. Esimerkkinä käytetyille Iinalle ja Ilmarillekin lohkeaisi jatkossa leskeneläke, koska he ennättivät olla naimisissa riittävän monta vuotta. Lapsettomille aviopareille oikeus leskeneläkkeeseen syntyy kaavailujen mukaan vasta viiden vuoden avioliiton jälkeen. Lapsettomilla avopareilla leskeneläkeoikeutta ei olisi jatkossakaan.

Eläkelainsäädännön pakottamista pakkoavioliitoista ei siis kokonaan päästäisi eroon, mutta syntymäpäivään sidottu määräaika poistuisi ja naimisiin voisi mennä rakkaudesta ja silloin kuin se itsestä hyvältä tuntuu!

Perhe-eläkkeen uudistamiseksi on tunnistettu erilaisia vaihtoehtoja. Päätöksiä lainvalmistelun aloittamisesta ei vielä ole. Lue lisää aiheesta.

Nina Bruun
osastopäällikkö, eläkkeet
Ilmarinen
@BruunNina

 

 
Kategoria(t): Eläke, Eläkejärjestelmä
Avainsana(t): , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

8 vastausta artikkeliin: “Perhe-eläkkeen uudistamisen vaihtoehdoista – pakkoavioliittojen aika ohi?

  1. Kiva kirjoitus! ikärajat ovat tosiaan typeriä, sen sijaan tuntuu oikealta että eläkeoikeus rajoittuu avioliiton keston ja lesken oman eläkkeen mukaan.

  2. Mitt on pakkoavioliito ????? Jos kerran asutaan yhdessä ja jaetaan sänkt niin avioliitto kuuluu EHDOTTOMASTI asutaan !!
    Se marinen koka aduu avosda in h….ta !

  3. Avioliitto on juridinen sopimus. Avoliitto ei sellaiseen perustu, siinä puolisolla ole mitään elatusvelvollisuutta kumppania kohtaan. Millä perusteella jotkut viranomaiset kuitenkin rinnastavat avoliitoa juridiseti sitovaan avioliittosopimukseen?

  4. On hyvä, että lainsäädäntö kehittyy vastaamaan muuttuvaa yhteiskuntaa. Varmasti avioliiton omaisessa suhteessa perheen perustaneet on syytä rinnastaa avioliittoon, kun ajatellaan jälkeen jääviä perheenjäseniä. Mutta asialla on myös toinen puolensa. Yhteiskunta voi mielestäni aivan oikeutetusti rajata etuuksia ja edellyttää tiettyä pitkäjänteisyyttä ja tulevaisuuden suuntautuneisuutta jäseniltään. Vastuu jälkipolvista kun ei voi levätä yksin yhteisissä kourissa.

  5. Karkea virhe asiantuntijalta. Jos Inalla on oikeus perhe-eläkkeeseen, niin hänen oma eläkkeensä on Ilmarin tulojen mukaan määräytyvää perhe-eläkettä selkeästi pienempi. Miten silloin Ilmarilla voisi olla oikeus perhe-eläkkeeseen Inan jälkeen??? Tällaista roskaa ei saisi julkaista – vastuu on viimekädessä kirjoittajan työnantajalla, jonka pitää nyt tehdä johtopäätökset työntekijän sopivuudesta edustamaan eläkeyhtiötä…

    • Blogissa ei oteta kantaa eläkkeen määrään vaan eläkeoikeuteen. Esimerkkitapauksessa on miehelläkin oikeus eläkkeeseen, jos avioliitto olisi solmittu ennen 50 ikävuoden täyttämistä. On myös totta, että vaikka eläkeoikeus olisi, ei eläkettä aina jää kaikissa tilanteissa maksettavaksi.

  6. No jo on perustelut tehdä perhe-eläkeheikennyksiä. Tarkoituksena uudistuksilla on säästää alkuvaiheessa noin 1 mrd€. Nuo pienet parannukset ovat vain kosmetiikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.