Kesätyöntekijä, paljonko meni säästöön?


 
Joona Raudaskoski
 
 

Työkaverini kertoi aikanaan laskeneensa, että säästämällä kesätyöpalkka riittää Interrail-lippuun. Ja päälle olisi jäänyt matkarahaa.

Palkkakuitissa odotti yllätys. Mihin osa rahoista on hävinnyt? hän ihmetteli. Miksi ne eivät ole tililläni?

Jokaisen palkkakuitista pitäisi löytyä miinusriviltä muutama maksu. Verojen jälkeen suurin sosiaaliturvaan liittyvä maksu on TyEL-vakuutus. Suomeksi TyEL tarkoittaa työntekijän eläkevakuutusta. Työnantajan kuuluu pidättää se jokaisen 17-67-vuotiaan palkasta.

Pidätys pitää tehdä, jos palkkaa maksetaan kuussa yli 58,19 euroa. Käytännössä siis jo muutaman nurmikonleikkauskeikan samalla pihalla pitäisi kerryttää eläkettä.

 

Interrailia suunnittelevasta maksut voivat tuntua kohtuuttomalta: TyEL-maksu kerryttää eläkettä, josta pääsee nauttimaan joskus tulevaisuudessa. Ei ensi syksynä tai talvella.

”Yhteiskunta palkitsee ne, jotka jaksavat odottaa toista vaahtokarkkia”, totesi sosiaalipsykologi Janne Viljamaa viime kesänä Helsingin Sanomien haastattelussa. Tällä Viljamaa viittasi 1960-luvulla Stanfordin Yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Siinä lasten eteen annettiin vaahtokaramelli. Jos he odottivat tietyn ajan syömättä karamellia, he saivat toisen karamellin.

Viljamaan mukaan suuremman hyvän odottaminen on tärkeimpiä taitoja, joita voimme opetella ja opettaa lapsille. Taidon opettelu auttaa myös ymmärtämään paremmin, miksi eläkevakuuttaminen on hyvä juttu eikä vain pois syksyn lomabudjetista.

 

Harmaaksi taloudeksi kutsutaan toimintaa, jossa laistetaan työnantajan lakisääteisistä velvollisuuksista pidättää palkasta veroja tai muita maksuja. Harmaassa taloudessa työntekijä saa yhden vaahtokarkin. Verensokeripiikin laskettua jäljelle ei jää mitään. Ei karttunutta eläkettä. Ei ansiosidonnaista sosiaaliturvaa.

Eläkevakuutusmaksut eivät ole vain vanhuuseläkettä varten. Eläkevakuutus antaa turvaa myös nuoremmille, jos elämäntilanteet muuttuvat äkisti huonoiksi. Maksut vaikuttavat esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen. Jos on naimisissa tai lapsia, maksut vaikuttavat lesken ja lapsen perhe-eläkkeeseen.

Muuten eläkevakuutusta voi ajatella työntekijän näkökulmasta kuukausisäästämisen muotona. Säästöt keräävät korkoa ja ovat käytettävissä, kun niitä todella tarvitaan. Tämän päälle tulevat tietenkin jokaisen omien mahdollisuuksien mukaan keräämät muut säästöt.

Sen, onko työnantaja hoitanut velvollisuutensa eläkesäästöjen suhteen loppuun asti, voi tarkastaa vuosittain. Tarkistamisen voi tehdä työeläkeotteelta työeläke.fi-sivuston kautta. Palvelun kautta pääsee näkemään opinnoista, töistä ja sosiaalietuuksista kertyneen eläkkeen.

 

Joona Raudaskoski
@raudaskoskij
Ilmarisen viestinnän ja markkinoinnin kesätyöntekijä


Kesätyöntekijän vakuuttamisesta Ilmarisen Uutishuoneessa.
Mistä eläke muodostuu?
Työeläke.fi
Palkasta pidätettävät maksut näet Verohallinnon sivuilta.

The Telegraphin englanninkielinen video vaahtokarkkitestistä.
Janne Viljanmaan haastattelu. Juttu luettavissa vain HS:n tilaajille.

 
Kategoria(t): Eläkejärjestelmä
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

2 vastausta artikkeliin: “Kesätyöntekijä, paljonko meni säästöön?

  1. Se vaan on eläkemaksujen kohdalla niin että kun odotetaan niin tulee inflaation myötä vain jatkuvasti pienempiä vaahtokarkkeja. Yksilö voisi järjestää itse vaahtokarkkisjijoituksensa jo työikäisenä ja pyöriä sen jälkeen vaahtokarkkimeressä. Sen sijaan valtio napsii osan vaahtokarkeista pois ja lupaa antaa ne takaisin myöhemmin vähän niitä maistettuaan. Niin siis jos olet vielä elossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.