Unelmasta totta: Satatuhatta suomalaista liikkuu yhdessä!


 
Vieraskynä: Antti Hagqvist
 
 

Liikunta on aina merkinnyt minulle paljon. Nuorena kilpaurheilijana saavutin lukuisissa lajeissa SM-mitaleja, myös kultaisia. Kilpauran loputtua keskityin muiden valmentamiseen ja kuntourheiluun. Viimeiset 10 vuotta on kulunut yrittäjäpohjalta mitä erilaisimpien liikunnallisten työtehtävien ja projektien parissa. Urallani olen oppinut käytännössä, miten säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää hyvinvointia, työkykyä ja terveyttä. Ja parasta on, jos liikkuminen lisää myös yhteisöllisyyttä.

Vaimoni Tiina Boman oli monta vuotta triathlonammattilainen. Minäkin olen valmentanut triathlonia treenaavia suomalaisia. Triathlonin harrastajamäärien hurjassa kasvussa yhteisöllisyys on ollut todella tärkeä tekijä. Triathlonyhteisöön on hyväksytty kaikki mukaan iästä, kunnosta, sukupuolesta ja koosta riippumatta. Lajin parissa olevilla ihmisillä on uskomattoman positiivinen ja kannustava ote niin liikkumiseen kuin elämään yleensä.

Triathlonin ympärille syntynyt yhteisö on myös minulle äärettömän arvokas. Olen kaksi kertaa sairastanut leukemian. Triathlonyhteisö on antanut voimaa, jotta olen jaksanut palata vakavien sairauksien jälkeen normaaliin elämään. Kun sairastuin uudelleen leukemiaan elokuussa 2011, olin pienen tyttövauvan onnellinen isä, juuri saanut ensimmäisen kirjani kirjoitettua ja kaikki palikat elämässä olivat kohdallaan. Jos olin itse antanut sitä ennen voimavarojani triathlonyhteisölle, sain kaiken sen takaisin moninkertaisesti kannustuksena ja tsemppauksena. Yhteisö näytti minulle voimansa.

Viimeiset vuodet olen käyttänyt paljon aikaa siihen, että keksisin keinon lisätä ihmisten liikkumista ja hyvinvointia. Olen kirjoittanut neljä kirjaa, valistanut sekä yrittänyt vakuuttaa ihmisiä huolehtimaan itsestään. Näkyviä tuloksia on tullut, mutta mielestäni liian hitaasti. Toisen sairastumiseni jälkeen unelmoin, että triathlonin yhteisöllisyyden saisi siirrettyä myös muuhun liikkumiseen ja elämään.

Maaliskuussa 2017 sain ajatuksen: mitä jos haastaisin Facebook-kaverini kannustamaan ja haastamaan muita ihmisiä liikkumaan sekä huolehtimaan itsestään. Sain suhteellisen nopeasti yli 50 ihmistä mukaan. Tuosta innostuneena perustin Facebook-ryhmän nimeltään Suomi Liikuttaa 100 tuhatta. Muutaman päivän jälkeen ryhmässä oli mukana yli 20 000 ihmistä, ja kolmen kuukauden jälkeen yli 80 000 ihmistä! Ryhmä on nyt Suomen suurin, ihmisten aloitteesta syntynyt liikunnallinen yhteisö.

Ryhmän koko ei ole kuitenkaan se juttu, vaan positiivisuus ja toisten kannustaminen. Ryhmässä on jaettu kymmeniä tuhansia kuvia, tekstejä ja tsemppauksia. Jokainen saa liikkua miten haluaa, kaikkia kannustetaan eikä kenenkään liikkumista väheksytä. Liikunnan ilo, ideat ja oppiminen leviävät ryhmäläisten kuvista, videoista ja teksteistä.

Olin jo menettää uskoni siihen, että suureen joukkoon on vaikea luoda kaikkia kannustava henki. Kuinka väärässä olinkaan. Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa oman asenteen ja tekojen kautta, joten tehdään yhdessä tsempaten suomalaisista maailman tervein ja liikkuvin kansa!

Antti Hagqvist
liikunnan, hyvinvoinnin ja johtamisen valmentaja www.ironcoaching.fi
@ironcoachingfi

Tunnetko Ilmarisen Parempi vire -palvelun? Parempi vire on Ilmarisen uusi työkalu työkyvyn ja kokonaishyvinvoinnin parantamiseksi. Palvelu auttaa yksilöitä, työyhteisöjä ja yrityksiä energisoitumaan kohti parempaa työelämää ja tekee työkyvyn parantamisesta yhteisöllistä. Ilmarisen asiakkaana saat Paremman vireen yrityksesi käyttöön asiakasetuna. Tutustu palveluun: www.ilmarinen.fi/parempivire

Kuvat:
Iso kuva: Teemu Ojanpalo / Bullseye Photograph
Pieni kuva: Sami Vaskola