Kesätyö antaa nuorelle avaimet muuttuvaan työelämään


 
Pekka Puustinen
 
 

Lukuisia menneiden sukupolvien ajattelijoita lainatakseni: työ ja rakkaus ovat elämän merkityksellisimmät asiat. Allekirjoittaa väitteen tai ei, on selvää, että työ on merkittävä osa elämää ja identiteetin rakentamista. Useimmille työelämä avautuu nuorena kesäduunarina.

Toisen vanhan sanonnan mukaan työ tekijäänsä opettaa. Varsinkin kesätyöntekijä oppii itsestään paljon ottaessaan ensi askelia palkkatyön parissa. Ja usein oppiminen tapahtuu kantapään kautta. Vaikka menneissä kesätöissäni pyrin tekemään parhaani palkkani eteen, jouduin useammin kuin kerran toteamaan olevani monessa asiassa keskinkertainen. Löysin myös vahvuuksiani ja olen pyrkinyt rakentamaan niiden varaan tullakseni arvokkaammaksi työnantajilleni ja asiakkaille.

Kun on kulkenut kesätyöpolkuja Kelan tiskiltä, perunansäilytyslaatikoiden pesijäksi ja trukkikuskiksi sekä pankin kassalta varastomieheksi ja postipojaksi, oppii itsestään paljon. Näissä hommissa pääsin kohtaamaan myös yhteiskunnan monet kasvot ja ihmisyyden ydinkysymykset. Työtehtävät, asiakkaat sekä kollegat työyhteisöissä ovat vaikuttaneet omaan kehitykseeni.

Nykyinen työelämä on vaihtelevaa ja jaksoittaista samaan tapaan kuin kesätyöt ovat. Kesätyöt valmentavatkin hyvin kohtaamaan nopeasti muuttuvan työelämän. Muutoksen hyväksyminen, itsensä kehittäminen ja johtaminen sekä epävarmuuden sietäminen ovat tämän päivän taitoja. Nämä taidot ovat arkipäivää kaikille kesätyöntekijöille. Joka kesä kesäduunarilla on edessään uudet kollegat, uuden työn oppiminen, omien vahvuuksien kehittäminen ja oman paikan löytäminen.

Olemmekin kesätyömaailman ulkopuolella samanlaisessa tilanteessa: vuosikymmeniä kestäviä työsuhteita ei juuri enää ole. Työelämä on muuttunut, mutta kun palautan mieleen oman opiskeluajan rahattomat ja toiveikkaat keväät, totean, että on tässä tilanteessa oltu ennenkin. Ja siitä on selvitty sekä opittu.

Elämä on sattumanvarainen seikkailu, jossa mennään ylös ja alas. Kesätyöt, kuten kaikki työt, tuovat elämänkokemukseemme paljon uusia asioita. Muistelen, kuinka ostin kesätyörahoillani ensimmäisen uuden kitaran, joka johdatti minut uuteen maailmaan aina opiskeluvuosien Yo-talon keikoille. Rakennusmiehenä viettämäni kesätyön ja kitaran oston seurauksena opin esiintymään, selätin monta pelkoa ja minun on nyt helpompi nousta lavalle isossa tapahtumassa Lontoossa, jossa juuri puhuin Ilmarisen muutoksista kansainväliselle yleisölle.

Kesätyö on askel matkalla, joka voi johdattaa minne tahansa. Ota se askel reippain mielin, parhaasi yrittäen ja uutta oppien. Lupaan, että se kannattaa.

Pekka Puustinen
johtaja, asiakkuudet
Ilmarinen

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!

 
Kategoria(t): Työelämä, Työkyky
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

7 vastausta artikkeliin: “Kesätyö antaa nuorelle avaimet muuttuvaan työelämään

 1. Sanahelinää. Tule selittämään nämä asiat kasvokkain meille, jotka hypimme pätkästä toiseen, kykenemättä vakiintumaan, hankkimaan perhettä tai ostamaan asuntoa. ”Voi miten on kiva olla aina tässä jännässä työttä olemisen tilassa!”

 2. Kiitos kommentista, joka on aiheellinen. En missään nimessä halua välittää kuvaa, että työn vaihtuvuus olisi iloinen asia. Haluan sanoa, että elämme nyt maailmassa, jossa ympäristö on tällainen. Asia ei ole minulle ihan vieras, sillä aloitin kesätöissä 14-vuotiaana ja viime vuonna sain elämäni ensimmäisen toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen. Tähän asti minulla oli kokemusta vain pätkätöistä. Toivotan hyvää kesää, hankalasta tilanteestasi huolimatta.

 3. Hei. Ensiksi täytyy todeta, että kaikki kesätyöpaikan saaneet ovat voittajia. Olen ymmärtänyt, että hakijoita oli tuhansia.
  Paljon on asiat muuttuneet siitä kun tulin kesätyöntekijäksi vuonna1985. Paljon on aikaa siis…Nykypäivän nuorelta vaaditaan paljon. Pitää olla joustava, oppimiskykyinen yms yms lista on pitkä. Ymmärrän ensimmäisen kommentin kirjoittajaa. On totta, että elämme paljon epävarmemmassa työmaailmassa ja on todella kuluttavaa hakea koko ajan uuttaa paikkaa. Eikä voi ajatella perheen perustamista ja asunnon ostoa. Lainahakemuskin usein tyssää siihen, että työsuhde on määräaikainen. Lapset ovat kalliita paketteja monessa suhteessa.
  Hienoa Pekka, että sinulla on noin värikäs työura. Taidatkin olla moniosaaja.
  Valitettavasti minullakaan ei ole ratkaisua tähän pätkätyö-ongelmaan. Toivon vain, että Ilmarinen ajattelisi nuorten työtekijöittensä tulevaisuutta enemmän, jotta meillä olisi eläkerahaston kartuttajia sekä eläkemaksujen maksajia myös 30 vuoden kuluttua. Hyvää kesää kaikille.

 4. Nykyään kesätöihin mihin ennen palkattiin kahdesta neljäänkin tekijää palkataan vain yksi nuori. Seuraavana vuonna ne nuoret joilla on jo työkokemusta saavat uudet työkokemukset, eihän ne työkokemuksettomat ole mitään. Olen 25 ja sain elämäni toisen kesätyön, mistään muista töistä ei ole tietoakaan, vaikka on ammatillinen koulutus ja ylempi aste työn alla. Jos olet ollut täällä ennenkin, muistat siis varmaan myös sen syksyn onnen, kun kitaran sijaan pääset lampsimaan toimeentulotuen piiriin. Siellä virastotädit penkovat kaikki tilisi ja tilitapahtumasi, ja omistuksesi ja päättävät mitä sinulla on liikaa ja mitä ei. Saakohan sitä ensi talveksi puhelinliittymänkin, jos kesätöistä säästäisi…

  • Tämä on taas yksi kirjoitus, joka osoittaa, että kaikki eivät todellakaan ole tässä maassa samassa veneessä. On näitä Ilmarisen miehiä, jotka ovat päässeet hyvään uraputkeen. Sitten on niitä, joille ei koskaan edes annettu kunnon mahdollisuutta. Nykyisin kaikki työpaikat menevät lisäksi enemmän tai vähemmän suhteilla. Kun on viisikin vuotta ollut vain sattumanvaraisissa, koulutusta täysin vastaamattomissa pätkätöissä, ei ole ihme, että masentaa ja tulevaisuus on täysin näköalaton. Samaan aikaan nämä kokoomuksen miehet jatkavat päivästä toiseen tätä työttömien syyllistämistä ja kurmuuttamista. Viime vaaleissa en enää äänestänyt. Oli muuten ensimmäinen kerta; luulin että en sitä päivää koskaan näkisi.

 5. Ei kokea kun myötähäpeää aloittajaa kohtaan,kun tietää miten tukkoiset ovat työelämään ensikertaan pyrkivän mahdollisuudet vailla nepotismin suomia etuja.Alle 18 v eivät nykyään saa tehdä käytännössä juuri yhtään mitään.

 6. Hei taas. Minusta on kovin ikävää, että keskustelu kääntyi mollin puolelle. Pekka kuitenkin tarkoitti hyvää. Suomessa vallitseva tilanne ei ole Ilmarisen aiheuttama. Jokaisesta työstä pitäisi olla kuitenkin kiitollinen. Todellista on myös se, että osa lahjakkaista ja korkealle koulutetuista nuoristamme eivät saa mahdollisuutta näyttöön. Se jos mikä on koko yhteiskuntamme tappio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.