Aivosi kaipaavat järven rannalle lepäämään


 
Kati Huoponen
 
 

Tänä vuona olen pohtinut paljon työelämän muutosta. Ilmarinen on mukana Sitran ja HENRY ry:n kanssa Tulevaisuuden työpaikka -projektissa, jossa koottiin erilaisia työyhteisöjä pohtimaan ja kehittämään työkaluja uudistumiseen ja työurien pidentämiseen. Myös Ilmarisessa muutosten tuulten puhallus on tasainen. Haluamme olla ketterästi kehittävä ja asiakkaat osallistava eläkeyhtiö.

Työtä tehdään jo monessa työpaikassa aikaan ja paikkaan sitoutumatta. Ketteryys ja nopea kehittäminen valtaa helposti tilaa myös vapaa-ajalta. Äkkiä huomaankin töiden jatkuvan varsinaisen työajan jälkeen, viikonloppuisin ja lomallakin, jos en pidä varaani. Mutta. Välillä on kuitenkin pakko pysähtyä ja antaa aivoille lomaa, jotta jaksat olla taas luova ja energinen.

Jukka Saksi kirjoittaa näin kesän kynnyksellä blogissaan täyttä asiaa otsikolla ”Johtajan kesäloma palvelee koko organisaatiota”. Näinhän se on. Kuinka moni tunnistaa oman kykenemättömyytensä pientenkin asioiden ratkomiseen, kun akku on ns. tyhjä? Kuinka moni tunnustaa äksyilevänsä niin työpaikka kuin siviilissäkin, kun kynttilä on poltettu loppuun? Tällaisten tilanteiden jälkeen ei voi ainakaan tuntea ylpeyttä siitä esimerkistä, jonka antaa muille omista itsensä johtamisen taidoista. Pomon lomailulla on toden totta tervehdyttäviä vaikutuksia sekä töissä että kotona!

Minun lupaukseni tälle kesälomalle onkin, että en täytä kalenteriani kaikenlaisilla lomasuunnitelmilla. Juu, voin hieman maalailla ja rapsutella kukkapenkkejä, mutta en kuitenkaan liian tavoitehakuisesti. Ja teen jotain sellaista, jota en olisi uskonut koskaan tekeväni. Tänä vuonna uusi kokeiluni on Retrofestarit hyvässä seurassa!

Ja koska kaikki bloggaajat rakastavat listoja, tässä on minun lyhyt vinkkilistani rentouttavaan lomaan:

1. Ampaise heti loman normaaleista rutiineista pois, vaikka päiväksiki!
2. Keskity läheisiisi ja panosta yhteiseen aikaanne – ihan aidosti.
3. Odota syksyä innolla. Kynttilät pimenevissä illoissa, ruskan värit ja villasukat ovat kuitenkin ihania juttuja mielenkiintoisten työasioiden vastapainona.

Nautitaan kesästä – elämää on kyllä kesän jälkeenkin!

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen
@KatiHuoponen

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Aivosi kaipaavat järven rannalle lepäämään

  1. Hei! Ompa täyttä asiaa. Olen pitkän työurani aikana kokenut työyhteisössä niin työhyvinvointia, kuin pahoinvointiakin. Mietittyäni keinoja, miten voin parantaa omaa ja muiden hyvinvointia, kouluttauduin työhyvinvointivalmentajaksi. Työnantaja pyysi tekemään yksikössäni työhyvinvointisuunnitelman, jota käytiin läpi osastotunneilla vuoden ajan. Vuosi oli toisaalta raskas, mutta ilmapiiri parani. Niistä tavoitteista on jäänyt elämään muutamia pieniä, mutta tärkeitä asioita; työtoverin tervehtiminen, kiittäminen työpäivän jälkeen yms. Työskentelen Yliopostosairaalassa hoitajatasolla. Työhyvinvoinnin osa-alueiden muistaminen ja toteuttaminen lisää kaikkien hyvinvointia,työuran jatkumista, terveyttä ja hyvää yhteistyötä työpailoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.