Yrittäjän out of office


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Vaikka välillä koko Suomi tuntuu seisahtuneen, on kuitenkin iso joukko ihmisiä, jotka eivät lomaile: he ovat yrittäjänaisia.

Facebookin suositussa Yrittäjänaiset-ryhmässä (lähes 30 000 jäsentä) moni kertoo pitävänsä kesälomaa vain pitkän viikonlopun verran jos sitäkään.

Monen naisen työtä tarvitaankin, jotta me lomalaiset saamme maitoa aamukahviimme ja juhlavat kampaukset kesähäihin ja kakut rippijuhliin. Vanhukset ja sairaat tarvitsevat hoitoa myös kesällä, lasten kesäleirit eivät pyöri vain vapaaehtoisvoimin ja matkailupalveluissa kesä on vuoden kiireisintä aikaa, jolloin tehdään koko vuoden tulos.

Valitettavasti moni yrittäjä ei yksinkertaisesti voi pitää lomaa. Sijaisen palkkaaminen on riski, se ei ole mahdollista tai lomaan ei yksinkertaisesti ole varaa. Joskus ei ole järkeä lomailla, vaan loman aika on talvella.

Facebook-kommentteja lueskellessa hiipi mieleen ajatus, että meillä on aivan liikaa yrittäjiä, jotka puurtavat töitä kuukaudesta ja vuodesta toiseen pitämättä koskaan kunnon lomaa, usein omat tarpeensa sivuuttaen. Joskus tuleekin mieleen, kannattaisiko yrittäjän etsiä palkkatyö, jolloin elämään jäisi muutakin sisältöä kuin työ? Jokainen toki tekee omat valintansa ja joskus asiat ovat monimutkaisia. Marttyyriksi ei kuitenkaan kannata ryhtyä.

Monelle työn tekeminen on myös oma valinta: mieheni parturi-kampaaja kertoi silmät loistaen, miten paljon hän rakastaa töitään eikä hän halua lomailla kesällä, kun asiakkaita riittää. ”Tämä on minulle todellinen kutsumusammatti, eikä tämä edes tunnu työltä”, hän huudahti hiuksia leikatessaan. Oli helppo uskoa tätä hyväntuulista ammattilaista.

Valitettavasti joskus lomailemattomuus voi myös kertoa kestämättömästä liike-ideasta tai huonosta työn organisoinnista. Jotta lomaa voi pitää, täytyy oma työ hinnoitella niin, että itselleen voi maksaa palkkaa myös kesäloman ajalta. Ja jotta lomasta voi nauttia, työt täytyy järjestää niin, että hommat hoituvat myös yrittäjän lomaillessa. Joskus se tarkoittaa sitä, että täytyy sanoa jämäkästi se pieni ja vaikea sana (ei), jotta taas jaksaa.

Yrittäjä on itse vastuussa jaksamisestaan ja vaikka mahdollisuutta kuukauden yhtäjaksoiseen lomaan ei olisikaan, pienikin irtiotto tekee kenelle tahansa hyvää ja auttaa jaksamaan arjessa. Tutkitustikin lomat kannattaisikin jaksottaa lyhyempiin pätkiin ja lomailla useasti vuoden mittaan, sillä tiedossa oleva loma tekee onnelliseksi jo etukäteen.

Itse laitan huomenna kuukaudeksi sähköpostiin out of office –viestin ja lennähdän rentoutumaan palmun alle. Ihanaa kesää kaikille lomaileville ja niille, jotka yrittävät kesälläkin!

Toivottavasti kaikille löytyy itselle sopivia rentoutumisen hetkiä!

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on yrittäjä, konsultti ja kouluttaja (EnthusiastPing Helsinki)