Kahdella ajatuksella ympärivuotiseen kesäkuntoon


 
Vieraskynä: Joni Jaakkola
 
 

Olen seitsemän vuoden valmennusurani aikana huomannut itsestään huolehtimisessa selkeän asennemuutoksen. 2010 lähdettiin kesäkuussa mökille syömään makkaraa ja todettiin, että “katsotaan niitä elämäntapoja sitten syksyllä…”

Vuonna 2017 yhä useampi haluaa aloittaa projektin kesällä, koska “vihdoinkin on aikaa, vähän väljemmät aikataulut ja mahdollisuuksia harrastaa kaikenlaista.”

Tämä on hyvin loogista. Elämäntapamuutokset, painonhallintaprojektit ja muut kuntoremontit joudutaan usein tekemään niin sanotusti oman toimen ohella. Kesä tarjoaa tähän erinomaiset puitteet. Tästä herää kysymys, että mitä meistä jokainen sitten voisi tehdä kesällä voidakseen paremmin ympäri vuoden?

En usko, että voin kirjoittaa tähän tiedollisesti mitään uutta ja mullistavaa. Jos tiedät, että on hyvä liikkua ja syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, pitää nukkua kahdeksan tuntia yössä ja stressiä tarvitaan sopivasti mutta ei liikaa, tiedät jo riittävästi.

Voin kuitenkin tuoda sinulle, on kaksi ajatusta. Niillä viet puhkipureskellut perusteet ympärivuotiseksi osaksi arkea.

  1. Tarvitaan asennemuutos, uudenlainen tapa suhtautua itsestään huolehtimiseen.

Se, että on fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa ympäri vuoden ei tarkoita kuntosalimunkiksi tai -nunnaksi kääntymistä. Tarkoitan elämää, jossa kaikki ajattelu ja tekeminen pyörisi levytangon ja maitorahkan ympärillä.

Ylivoimaisesti suurimmalle osalle meistä on edelleen parempi syödä, liikkua ja nukkua, jotta voi elää muuta elämää. Ei niin, että elät, hengität ja olet valveilla syödäksesi ja treenataksesi.

Yksi asia pitää tehdä toisin: sinulla tulisi olla uudenlainen minimitavoite liikunnan, syömisen ja elämäntapojen suhteen. Panostat niihin jatkossa ainakin sen verran, että pysyt terveenä ja energisenä. Siitä ei tingitä.

  1. Tarvitaan parempaa panostusta perusasioihin.

On olemassa yhden käden sormiin mahtuva määrä asioita, jotka ovat pitäneet ihmisen henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolta kivikaudelta asti. Ne kestävät sekä teoreettisen että käytännön elämän happotestauksen.

Ylivoimaisesti tärkeimmät asiat liikunnassa, syömisessä ja elämäntavoissa ovat säännöllisyys ja jatkuvuus. Yksityiskohdista voidaan väitellä pitkään. Mutta kokonaisuuden kannalta käytännössä mikä tahansa täysijärkinen ravitsemusfilosofia, erilaiset tavat liikkua raskaasti ja kevyesti ja huolehtia palautumisesta tuottavat tuloksia, mikäli niitä tehdään pitkään ja säännöllisesti.

Eksperimentoi kesällä luolamies- tai välimerenruokavaliota tai vaikka virallisterveellistä ravitsemuspyramidia. Kokeile mikä toimii sinulle parhaiten. Käy pelaamassa golfia, rantalentopalloa tai lenkillä. Ota kylkeen kuntosalia, kahvakuulaurheilua tai aikuisten telinevoimistelua. Päivän päätteeksi pane pää tyynyyn ajoissa. Mausta arki esimerkiksi mindfulness-harjoituksilla.

Jos tätä lukiessasi olet rapakunnossa, asettamani tavoitteet saattavat kuulostaa utopistisilta. Mutta mitä jos kuitenkin uhraisit yhden kesän testiksi? Katsoisit, miltä elämä maistuu, kun asennoituu uudella tavalla ja huomaa muutoksia. Valtavan määrän elämäntaparemontteja vuosien varrella avustaneena voin luvata, että aika harvaa tämä ryhtiliike on kaduttanut.

Ota perusasioita niskasta kiinni omatoimisesti tai valmennusavun kanssa. Syyskuussa laita viestiä miltä tuntuu!