Kahden asteen sijoitussalkku – miten siihen päästään?


 
Tiina Landau
 
 

Pariisin ilmastosopimuksessa valtiot sitoutuivat rajoittamaan ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen. Ilmarisen kaltaisen instituutiosijoittajan oman toiminnan suorat vaikutukset ilmastoon ovat vaatimattomat, mutta sijoituskohteidemme vaikutukset ovat avainasemassa. Sijoittajan valinnoilla on merkitystä, sillä se vaikuttaa siihen, kuka saa rahoitusta toimintaansa, mihin hintaan ja millaista toimintaa omistaja sijoituskohteiltaan vaatii.

Ilmarinen on kansainvälisen arvion mukaan varautunut ilmastonmuutokseen hyvin: WWF:n tuoreessa tutkimuksessa pääsimme 6 parhaan eurooppalaisten eläkeyhtiön joukkoon, kun tarkasteltiin, kuinka paljon yhtiöillä on sijoituksia uusiutuvaan energiaan sekä kivihiileen joko energiantuotannossa tai kaivostoiminnassa. Suomalaisista Ilmarinen, Elo, Valtion Eläkerahasto ja Varma nousivat vertailussa kaikilla tutkimuksen mittareilla aivan korkeimpaan kärkeen.

Ilmastojärjestö AODP:n vertailussa saimme parhaan AAA-luokituksen ja olimme maailman 500 suurimman sijoittajan joukossa parhaana suomalaisena sijalla yhdeksän.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA (International Energy Agency) on mallintanut skenaarioita muun muassa siitä, miten energiantuotanto tulevina vuosina muodostuisi eri energialäheistä ja miten se vaikuttaisi ilmastoon. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen edellyttäisi nykyistä enemmän uusiutuvaa energiaa ja vähemmän fossiilisia polttoaineita. Tämän työn ajatushautomo 2 degrees investment initiative on yhdistänyt listattujen yhtiöiden energiatuotannon lähteiden kapasiteettiin sekä yhtiöiden ilmoittamiin investointeihin tuleville vuosille. Kun nämä tiedot suhteuttaa osakesalkun omistuksiin, pystyy myös sijoittaja arvioimaan paremmin, ovatko sijoitukset linjassa kahden asteen tavoitteen kanssa.

Sähköyhtiöiden osalta Ilmarisen sijoitukset näyttävät olevan linjassa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen nähden, mutta autoyhtiöiden osalta ei. Myös fossiilisten polttoaineiden osalta Ilmarisen sijoitukset ovat saman tahon analyysin mukaan linjassa kahden asteen tavoitteen kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että olemme sijoittaneet vaatimattoman määrän euroja näihin kohteisiin suhteessa koko sijoitusvarallisuuteemme.

Ilmarisen osakesalkussa viime vuonna sähköntuotannon lähteinä kasvoivat sekä uusiutuvat että kivihiili – samat yhtiöt kun usein tuottavat sähköä eri lähteistä. Lisäksi olemme keskustelleet ympäristöjärjestöjen kanssa siitä, onko vesivoima uusiutuvaa – noin puolet sähköyhtiöidemme uusiutuvan energian kapasiteetista tulee vedestä. Uuteen vesivoimaan liittyy kysymyksiä niin vaikutuksista ihmisyhteisöihin kuin luonnon monimuotoisuuteen, ja siksi palveluntarjoajamme seuraa epäilyjä kansainvälisten normien vastaisista hankkeista. Olemme keskustelleet yhtiöiden kanssa haasteista, joita vesivoimaan voi liittyä.

Eläkevakuutusyhtiön vastuut tulevista eläkkeistä ovat pitkäaikaiset, mutta sijoitustuottoja mitataan myös kvartaaleittain ja vuosittain. Ilmastonmuutos vaikuttaa yhtiöihin ja sitä kautta myös sijoittajaan usein tätä pidemmällä aikavälillä. Ilmarisen yksi vastaus tähän haasteeseen on se, että otimme alkuvuodesta osakevalinnassamme laajamittaisesti käyttöön vastuulliset vertailuindeksit. Tämä tarkoittaa sitä, että salkunhoitajiemme aktiivisilla sijoituspäätöksillä aikaansaamaa tuottoa verrataan sisäisesti sellaiseen yritysryppääseen, johon kuuluu vain kunkin toimialan vastuullisimmat yhtiöt. Siten myös esimerkiksi pidemmällä aikavälillä realisoituvia ilmastonäkökohtia on huomioitu kannustinjärjestelmissämme jo tänään.

Vastuullisten yritysten painottaminen sijoituskohteiden valinnassa auttaa meitä hallinnoimaan sijoitusriskejä ja tarttumaan mahdollisuuksiin, joita kestävän kehityksen liiketoiminta tuo. Reaalimaailman varsinaisiin päästöihin voi sijoituskohteiden valinnalla olla vaikutusta ainoastaan, mikäli sijoittajat käyttäytyvät samalla tavalla riittävän laajamittaisesti ja tiettyjen yhtiöiden rahoituksen saanti vaikeutuu ja kallistuu.

Sijoittaja pystyy myös vaikuttamaan suoraan sijoituskohteinaan oleviin yrityksiin toimimalla aktiivisena omistajana. Siksi pyydämme sijoituskohteitamme raportoimaan ilmastovaikutuksistaan ja arvioimaan strategisia valintojaan suhteessa kahden asteen tavoitteeseen. Tällä hetkellä sijoittajille on tarjolla vertailu kahden asteen tavoitteeseen vasta kolmesta toimialasta (sähköyhtiöt, fossiiliset polttoaineet, autoteollisuus), jotka Ilmarisen kohdalla vastaavat kahdeksaa prosenttia suorista listatuista osakesijoituksistamme. Esimerkiksi sijoitukset uusiutuvan energian teknologian valmistajiin ovat tämän arvioinnin ulkopuolella, vaikkakin raportoimme niistä erikseen. Jostakin arviointi pitää kuitenkin aloittaa ja viimeisen parin vuoden aikana tarjolla olevan datan kehitys on ollut huimaa. Mitä voi mitata, sitä voi myös hallinnoida paremmin. Vielä emme pysty luotettavasti arvioimaan ovatko sijoituksemme kokonaisuudessaan linjassa kahden asteen tavoitteen kanssa, mutta pitkällä aikavälillä se on tavoitteemme.

Tiina Landau
vastuullisen sijoittamisen senior-analyytikko
Ilmarinen
@TiinaLandau

 
Kategoria(t): Sijoittaminen, Vastuullisuus
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

2 vastausta artikkeliin: “Kahden asteen sijoitussalkku – miten siihen päästään?

  1. No härregyyde!!!! Kylläpä menee pitkälle ja hienoksi näiden vakuutusyhtöiden (ja pankkien) progapandat täällä netissä. Anna rahasi meille, niin me teemme sillä hyvät voitot itsellemme, sehän on se keskeinen sisältö tässä markkinoinnissanne… puolestani, haistakaa huilu ja HÅVETKÄÄ!!!!!

  2. Vähemmän holhousta, enemmän vapautta

    Palkasta pakolla perittävät eläkemaksut ovat veroluonteisia eriä.
    Jokaisen palkansaajan tulisi saada itse päättää palkkarahojensa mahdollinen sijoituskohde ilman, että siitä päättää jokin kasvoton eläkekorporaatio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.