Tampereella tunnetaan kyä YLE, mutta mikä ihme on YEL?


 
Vieraskynä: Harri Järvinen
 
 

Tamperelaiset ja pirkammaalaiset noin yleensä om pirun aikaansaavaa ja yritteliästä porukkaa. Hiano homma, mutta monikohan yrittäjä vaan tiätää, mitenkä sen YEL-tyätulo oikeem määritellääj ja mihkä kaikkeen se vaikuttaa?

Kun yrittäjä rupee miättiin omaa eläketturvaansa, sen tarttee ensiks miättiä tarkkaam paljoko sen YEL-tyätulo o. Meinaan sillä YEL-vakuutuksella rakennetaan sittek koko muukis sosiaaliturva.

No mimmonen sen tyätulon sittet tarttis olla? Selkee nyrkkisääntö on, että YEL-tyätulon tarttis olla sev verta mitä sää kykenisit maksaav vuarej jollekkit toiselle. Siis kuinka isoo palkkaa sää maksasit tuuraajalles taka paljoko sää korkeentaam maksasip palkolliselles.

Ja ettei tää menis liika helpoks, niin sun tarttee nääs muistaa, ettei YEL-tyätulo sunkaan tarkota sitä palkkaa, mitä sää yrittäjänä ittelles maksat, eikä sitä paljoko suv virmas tekee tulosta. Jos sulla on useempiakin yrityksiä, niim miäti, mimmonen sun tyäpanokses niissä kaikissa yhteensä o. Katto nääs, ethän sää tartte kun yhren YEL-vakuutukse. Jos tää koko homma vaikuttaa hämärältä ja vaikeelta, niin otat vaan avuks Ilmarise YEL-sivun tai Eläketturvakeskuksen Yrittäjän tyätulo-oppaan. Sillai Tinke teki, kun eihän sekään aluks näistä mitään tajunnu.

Mikä sitten olis oikee summa, että sulla sittej joskus eläkkeellä olis riäväm päällem muutakil laitettavaa kun ylähuuli? Jos sää toimip päätoimisena yrittäjänä, niin kyä sun kantsii pistää tyätuloks vähintääj joku 20 000 – 30 000 euroo vuaressa. Sillä sää saak kohtuullisen eläkkeej ja varmistat ittelles oikeurem muuhunkis sosiaaliturvaan.

Yks hervantalainen Ahosej Jonte om paininun näitten kanssa piänen ikänsä. Se kerto Alarannassa Tapolam mustamakkarajonossa, että jos sää teet hommia viraapelina taka oot sivutoiminen yrittäjä, niin sun kantsii kummiskip pistää tyätuloks ainaskis sev verta, että sulla on sitten oikeus myäs tyättömyysturvaan. YEL-tyätulolla on kuulemma ala- ja yläraja, jokka muuttuu joka vuasi.

YEL-tyätulom perusteella määrääntyy suv vanhuuseläkkees ja vakuutusmaksus. Ja jos meinaat saara ammatillista kuntoutusta ja tyäkyvyttömyyseläkettä, sulla tarttee olla tarpeeks iso tyätulo. Se vaikuttaa myäs Kelam myäntämiin etusuuksiij ja sum mahrollisuuksiis ottaav vapaaehtonen tapaturmavakuutus taka liittyä yrittäjien tyättömyyskassaa. Kaikki sum pulittamas YEL-maksut muarostaa kivijalan sun yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvalles. Yks ikurilainen yrittäjä kohelsi viime talvena kätensäp poikki ja huakas meinaah helpotuksesta, kus sillä oli kaikki nää vakuutushommak kunnossa.

Eläkeuuristuksej jälkeehän se superkarttuma eli viimesten tyävuasien isompi eläkekkertymä poistu, meinaan että YEL-tyätulon nostaminev vasta vanhemmitej just ennen eläkkeelle lähtöö ei enääm paljo paranna sullek kertynyttä eläkettä. Tyätuloo voi muuttaa vaan tulevien aikojem mukaan, ei takaantuvasti menneiltä ajoilta. Jos sun toimintas laajenee taka supistuu taka sun tyäpanokses muuttuu vähintääv vuaren ajaks, niin sun kantsii kertoo siitä Ilmariselle. Niitten nettisivuilla om muutom myäs semmonel YEL-laskuri, millä sää pääset arvioitteen tyätulov vaikutusta maksuihiv, vanhuuseläkkeeseej ja sosiaaliturvaa.

Tampereella viksup pärjää aina ja yrittäjää ei laiteta. Ei muuta kuh hyvässä henkessä yrittääv vaan kaikki täälä Pirkammaalla ja piretään se YEL:likis sitten ajan tasalla, nääs.

Harri ”Toippari” Järvinen
Kirjoittaja on tamperelainen viihteen ja viestinnän monialayrittäjä

 
Kategoria(t): Yrittäjyys
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

5 vastausta artikkeliin: “Tampereella tunnetaan kyä YLE, mutta mikä ihme on YEL?

  • Kansanomainen, leppoisa murre. Makuasioista on toki Aimo turha kiistellä.
   Harri, kirjoitit aikas mukavasti, myös [nääs] oli oikeassa paikassa, lauseen lopussa, pilkulla eroteltuna. Vielä kun saisi seuraavan jutun audiona, niin olisi tunnelma huipussaan 🙂

 1. Ja jos vielä tähän laitetaan yrittäjän näkökulma asiaan: YEL tuottaa todella huonosti: joko Ilmarinen ja kumppanit eivät osaa niitä sijoittaa oikein tai tuotot valuu Toipparin ja kavereiden palkkoihin. Laskin, että jos elän reilusti yli 90-vuotiaaksi, saan pääomat takaisin. Jos haluan saada takaisin myös sen 5,5 % koron, jonka saan kasaan helposti omilla sijoitusillani – niin sitten minun pitäisi elää noin 120-vuotiaaksi. Varmaan arvaatkin Toippari, että sijoitan rahani mielummin itse, kuin annan ne sinun sijoitettavaksi.

  • YEL-vakuutus on nimensä mukaisesti nimenomaan vakuutus. On totta, että suurin osa yrittäjistä ei koskaan tarvitse työkyvyttömyyseläkettä. Turva kuitenkin koskee kaikkia. Harva ottaa autovakuutustakaan sen takia, että aikoo ajaa kolarin.

   ETK:n laskelmien mukaan eläkemaksujen pitkän ajan reaalituotto on 2,5-3 prosenttia. Lisäksi yrittäjä saa vähentää eläkemaksut täysimääräisesti verotuksessa. Eläkevakuutus on äärimmäisen matalan riskin sijoitus. Toisin kuin yksityisillä sijoituksilla, eläkettä saa varmasti elämän loppuun asti.
   YEL-järjestelmän ongelmat eivät liity vakuutuksista saatuun hyötyyn vaan lähinnä työtulon joustamattomuuteen. Yrittäjän tulot voivat vaihdella, mutta työtulo on pääsääntöisesti kiinteä. Tältä osin YEL vakuutusta voisi uudistaa. Tämä muutostarve on huomattu myös Eläketurvakeskuksessa.

   Ilmarinen

 2. En kyllä ymmärrä miten yel maksu on hyvä sijoitus maksoin yli 20 vuotta yel maksua enkä ihan pienintä maksua kyllä elekeke on pieni yhdessä vakuutusmaksun kanssa yli 7000€ vuosi että saa tehdä töitä !!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.