YEL = Yrittäjännii Eläke Lutviutuu


 
Vieraskynä: Olavi Rytkönen
 
 

Entinen yrittäjä kyköttää kirkonkylän puarin peräpöövässä ja särpii muovituopista halavinta mahollista kaljoo. Vastapiätä istuu toenen samanlaenen ja kumpanennii marmattaa issoon iäneen: ”Myökii ruhjottiin töetä vueskymmeniä omassa virmassa, palakkasa sae kaekki ja verottaja omasa. Nyt ku ollaan elakkeella niin kynsiä purraan ja mersukii piti myyvä. Kyllä oes kirveellä töetä!”

Sammaan aekaan samanikänen, saman toemialan elakkeella olova yrittäjä ajjaa ohi omalla aatollaan ostamaan kaapasta mitä tarvihtoo. Näkköö ikkunasta kaverit ja morjestaa, tuas on nuo ilopillerit kokkootunna voevottelemaan…

Mitteepä erroo näessä tappauksissa on? Kaekki nuo yrittäjät on työsä tehnä ja hyvin, silti yks kittuuttaa ja toenen ellää ihan mukavasti. Ero on ylleesä ne kolome kirjaenta eli YEL. Yrittäjän eläketurva on lakisiäteinen juttu, mutta se pittää ite osata rakentoo sillä laella että loppupelissä ee jiä luu kopraan.

YEL kannattaa laskee tarkkaan, samalla YEL-vakkuutuksella nimittäen varmistaa eläkkeen lisäks muunnii sosijaaliturvan. Nuukaelu viärässä kohassa kostaatuu viime lopussa. Jos makseloo vuan minimimaksut sillon ku on ne hyvät tienestiajat, niin eläkekkii on vastoovasti mimimi ja rytkääs hyvistä tuloesta ihan erj talloustasolle vihlasoo ilikeesti.

No mitenkäs se rätinki sitten kannattas tehä? Eläketurvakeskuksen Yrittäjän työtulo -opas on semmonen ruamattu että asijat selevijää, mutta parj asijoo voes selevitellä jo ihan tässä.

Ensinnäkkii se YEL-työtulo, minkä mukkaan maksut miäräätyy. Mietippä ihan ite minkälaesta palakkoo maksasit jollekkii sammoo työtä tekevälle tae ihtees tuuroovalle yhen vuojen aekana. Eli YEL-työtulo ee oo se raha minkä itelles nostat virmastas eekä puulaakin tulos. Jos sattuu olemaan usseempi virma niin rätingit yhteen, yks YEL-vakkuutus piisoo.

Ja niinku sanottu, tässä ee oo kyse pelekästään vanahuuvesta ja eläkkeelläolosta, yrittäjän työtulo on sosijaaliturvannii kulumakivi. Työtulon miärä vaekuttaa suoraan äetiyspäevärahhaan, saeraspäivärahhaan ja työttömyysturvaan. Jos jottaen sattuu parraimpina työvuosina, niin liijan pieneks tällätty työtulo kostaatuu joka kohassa. Tämä on tullu monelle yllätyksenä, vuan nytpähän tulj sanottua niin tiijättä.

Tarkkoja rahasummia on tietennii paha tässä ilimottoo, mutta ihan levveenä suuntaemena voes arvella että piätoemisella yrittäjällä vähintäennii 20 000 – 30 000 eoroo vuessa kannattas olla lukema. Sillä ee ihan tarvii tynnyrissä kulukee ja koerat kussoo muuvallekki ku kintuille. Kovemmilla tuloella tietennii nollia perrään.

YEL on pikkusen sama asija ku katon paekkuu aaringonpaesteella. Sillon ku on täys työntoohu ja hulina piällä, kannattaa muistoo että tulloo ne nekkii ajat että polovi ee ennee noose. Harva yrittäjä pystyy, malttaa taekka ossoo laettoo selevee rahhoo syrjään vanahuuven varalle, se kannattaa varmistoo oekein lasketulla YEL-vakkuutuksella. Sitä asijoo ee kannata vältellä, nyt kun pistää vakkuutuksen kuntoon niin aekanaan ee tarvii kynsiä pureskella ja katkerana marmattoo. Suap kahtoo peeliin ja sannoo itellesä että hölökynkölökyn, mittees myö viisaat!

Olavi Rytkönen 

Kirjoittaja on kuopiolainen toimittaja-kirjailija, juontaja, kuuluttaja ja selostaja.

 
Kategoria(t): Eläke. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

4 vastausta artikkeliin: “YEL = Yrittäjännii Eläke Lutviutuu

 1. Ja jos vielä tähän laitetaan yrittäjän näkökulma asiaan: YEL tuottaa todella huonosti: joko Ilmarinen ja kumppanit eivät osaa niitä sijoittaa oikein tai tuotot valuu Rytkösen ja kavereiden palkkoihin. Laskin, että jos elän reilusti yli 90-vuotiaaksi, saan pääomat YEL:iin sijoittamani takaisin. Jos haluan saada takaisin myös sen 5,5 % koron – ja koron koron, jonka saan kasaan helposti omilla sijoitusillani – niin sitten minun pitäisi elää noin 120-vuotiaaksi. Varmaan Rytkönen arvaatkin, että sijoitan rahani mielummin itse, kuin annan ne sinun sijoitettavaksi.

  • YEL-vakuutus on nimensä mukaisesti nimenomaan vakuutus. On totta, että suurin osa yrittäjistä ei koskaan tarvitse työkyvyttömyyseläkettä. Turva kuitenkin koskee kaikkia. Harva ottaa autovakuutustakaan sen takia, että aikoo ajaa kolarin.

   ETK:n laskelmien mukaan eläkemaksujen pitkän ajan reaalituotto on 2,5-3 prosenttia. Lisäksi yrittäjä saa vähentää eläkemaksut täysimääräisesti verotuksessa. Eläkevakuutus on äärimmäisen matalan riskin sijoitus. Toisin kuin yksityisillä sijoituksilla, eläkettä saa varmasti elämän loppuun asti.
   YEL-järjestelmän ongelmat eivät liity vakuutuksista saatuun hyötyyn vaan lähinnä työtulon joustamattomuuteen. Yrittäjän tulot voivat vaihdella, mutta työtulo on pääsääntöisesti kiinteä. Tältä osin YEL vakuutusta voisi uudistaa. Tämä muutostarve tiedossa ja huomattu myös Eläketurvakeskuksessa.

   Ilmarinen

  • Juha hyvä, en ole Ilmarisen palveluksessa nyt enkä ole koskaan ollutkaan. Olen ohjelmapalvelu-
   ja viestintäalan yrittäjä joka makselen YEL:iä vointini mukaan ja elän siinä toivossa etten turhaan. Tämä näin oikaisuna pieneen väärinymmärrykseesi:-)

 2. Näin on, itse kannattaa sijoittaa ja panna vuosien varrella sukanvarteen. Se jää kaikki itselle ja vielä perikuntakin saa riidellä niistä. Mutta vakuutusyhtiöiden sijoitettavaksi ei kannata lähettää kuin minimit. 30-vuotta olin yrittäjänä ja nyt neljättä vuotta eläkkeellä. On asunnot,mökit,mersut ja emännällä volvo. Sijoitusasuntoja kun ostaa, niin ovat pomminvarmoja pankkitilejä. Niissä arvo nousee ja saa koko ajan myös vuokratuottoa. Toki asunnot täytyy ostaa paikkakunnilta ja sijannilta, joissa asunnon arvo säilyy. Vuokra-asujia myös tarvitaan. Oppilaitoksien ja yliopistojen tuntumasta siis. Ja eläkepäivinä voi sitten myydä pamauttaa silloin tällöin yhden kämpän ja pistää mersun vaihtoon. Kyllä kateellisia riittää vaan väliäkö sillä, marmattakoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.