Veteraaniyrittäjän kauppa-auto vie paremman palvelun aikamatkalle


 
Sari Kanto
 
 

Seison mökkitienristeyksessä hiukan puolenpäivän jälkeen. Aurinko porottaa kuumasti pilvien lomasta. Hiekkatie on jo melkein kuiva, vaikka äsken satoi rankasti. Jalassani on pitkävartiset vihreät kumisaappaat ja monenkirjavat trikoot. Asuani täydentää maastonvihreä kangastakki sekä maalin tahrima lippis. Kädessäni on kangaskassi ja kassissa lompakko. Laitan silmät kiinni ja matkailen ajassa taaksepäin. Olen jälleen se pikkutyttö, joka mökkitiellä 70-luvulla odotteli kauppa-autoa ja sen tuomaa ihanaa Valion Peikko-jäätelöä.

Tänään auton pitäisi saapua kello 12:40, mutta minuuttia myöhemmin se hurahtaa selkäni takaa ohi jättäen jälkeensä sakean pölypilven. En huolestu, sillä sama tapahtui viikko sitten. Tässä odottelimme kyläläisten kanssa, jotka haastelivat: ”Ei hättää. Käyp kientämässä auton tosa muutaman kilometrin piessä. Tulloo sitte.” Näin tapahtuu ja tarkalleen kello 12:50 kurvaa Matti Sallinen ky:n kauppa-auto Varma mökkitieni päähän. On aika astua ostoksille.

Tällä kertaa olen kauppa-auton ainoa asiakas. Matti toivottaa minut ystävällisesti hymyillen ostoksille. Kauppa-auto näyttää sisältä hyvin samanlaiseta kuin aikamatkallani 70-luvulla. Auton takaosassa on kylmäallas, ja Matti suositteleekin heti suolakinkkua, koska siinä on kunnolla silavaa. Viime lauantaina ostin tomaattisärkipurkin ja sitä on saatava lisää. Särkipurkit ovat tällä kertaa jo loppuneet, mutta uskon, että muikkuversio maistuu hyvin uusien perunoiden kanssa. Sitten vielä kahvia ja vesirinkeleitä – niin ja se jäätelö.

Mutta kuka onkaan tämä Matti Sallinen, jonka persoona ja kauppa-auto minun mökkeilyäni ilahduttaa? Matti on diplomikauppias ja lihamestari. Kotoisin Liperistä. Matti meni neljätoistavuotiaana leipomoon töihin ja autteli kotitilan töissä, kuten tuohon aikaan tapana oli. Maanviljelijänä Matti toimi runsaat kaksikymmentä vuotta, kunnes Matin sanojen mukaan: ”Vaimon kanssa kerran sokerijuurikaspellolla tuumattiin, että voisihan sitä tehdä jotain muutakin.”

Kauppatoiminta alkoi vuonna 1972 ja laajentui kyläkaupasta useaan sivutoimipisteeseen, kauppa-autotoimintaan sekä rautakauppaan. Vuokralla kauppatoiminta oli parin vuoden ajan. Sinä aikana rakennettiin omakotitalo viisihenkiselle perheelle. Matti kertoo elämästään, sen kohokohdista ja aallonpohjista tyynesti: ”Presidentti myönsi minulle Suomen Valkoisen Ruusun mitalin, kun olin 49-vuotias. Ei niitä yleensä niin nuorille myönnetä.” Kauppauralla on myös ollut mutkia matkassa: ”Sen rautakaupan vei EU, kun maataloustoiminta romahti eikä kukaan enää ostanut mitään. Siinä alettiin aika lailla alusta koko kauppatoiminta.” Voisimme haastella pitkäänkin, mutta seuraavilla pysäkeillä odottelee jo asiakkaita.

”Ai niin se jäätelö”, huokaisen ovella, johon Matti sanoo: ”Ota pakasteesta, sie saat sen kaupan päälle.” Kiittelen ja kapuan pois autosta.

Matti Sallinen on nyt 80 vuotta, toiminut yrittäjänä 59 vuotta ja tehnyt töitä 65 vuotta. Matti on virallisesti eläkkeellä ja ajelee ajankulukseen kauppa-autoa.

Aikamatkani päättyy. Köpöttelen kohti mökkiä ja mietin Mattia, asiakaspalvelua ja yrittäjyyttä. Hyvät ihmiset: arvostakaa näitä lähiseudun mattejanne, nauttikaa henkilökohtaisesta palvelusta ja tukekaa pieniä yrittäjiä. Ei anneta näiden upeiden yrittäjien ja palvelujen kadota.

Sari Kanto
Service Manager
Ilmarinen
@Oktaavintatti

Eläkevakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus. Valitse siksi YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme apuna ja tukena elämän eri tilanteissa. Tervetuloa YEL-asiakkaaksemme!