Lisää hyvinvointiasi mentaalinergialla ja mielen taidoilla


 
Vieraskynä: Jaana Hautala
 
 

Mielen vaikutus hyvinvointiimme sekä työkuntoomme on suurempi kuin usein tiedostammekaan. Mielen taidot auttavat pysähtymään sekä ajattelemaan selkeämmin ja rohkeammin ärsyketulvaisessa valintojen viidakossa. Jokaisen harjoiteltavissa olevia mielen taitoja ovat muun muassa keskittymiskyky, mielen rauhoittamiskyky, huomion suuntaaminen, myönteinen itsepuhelu, tunnetaidot, rentoutumiskyky, stressin käsittelytaidot ja palautumistaidot.

Unella, ravinnolla ja liikkumisella luodaan pohja hyvinvoinnillemme. Mentaalienergia ja mieli ovat kuitenkin edistämässä tai heikentämässä hyvinvointimme pohjaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Liian usein pysähdymme mielen taitojen äärelle vasta siinä vaiheessa, kun kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin haasteita on jo ilmaantunut. Esimerkiksi kuormittava stressi on jatkunut jo niin pitkään, että keho on alkanut oireilla tai nukkumisen haasteet ovat luoneet lukemattomia unettomia öitä. Ne heijastuvat päivittäiseen vireystilaan sekä keskittymiseen.

Vauhdikkaasti muuttuvassa arjessa ajaudumme huomaamatta autopilotilla suorittamaan elämää – enemmän, kovempaan, paremmin. Mieli kyllä suorittaa arjen, ja keho selviytyy jollakin tavalla, mutta voimmeko silloin kokonaisvaltaisesti hyvin? Mielellä onkin aina vaikutusta kehoon ja keholla mieleen, vaikka toisinaan se arjen vauhdissa unohtuu.

Pohdin usein asiakkaitteni kanssa kysymystä: kuinka paljon ajasta kuluu energiaa tuovan tai energiaa vievän ajattelun parissa? Se, missä huomiomme eli fokuksemme on, vahvistuu ja kasvaa.

Myönteinen itsepuhelu on tärkeä mielen taito. Kuinka tietoinen olet omista ajatuksista ja omasta tarinastasi? Ajatteletko päivittäin kiirettä ja murehdit tulevaisuuden haasteita, jotka eivät ole vielä tapahtuneet? Vai onko ajattelusi suunnattu tähän hetkeen ja tämän hetken mahdollisuuksiin?

Ajattelu ohjaa vahvasti tunteitamme, tekemisiämme ja hyvinvoinnin valintoja. On tärkeää suunnata mielen fokus kohti myönteistä ja energiaa tuottavaa ajattelua ja karsia tietoisesti pois omasta mielestä energiaa syövä ajattelua. Kun huomaat kriittisen sisäisen puheen, opettele tietoisesti hyväksymään se ja pysäyttämään se esimerkiksi sanomalla itsellesi mielessä tai ääneen ”seis”. Käännä ajattelusi sen jälkeen myönteisemmäksi ja harjoittele sen korvaamista uusilla näkökulmilla.

Lisää myönteisiä tunteita ympärillesi – ne voimaannuttavat myös sinua.
Päivien aikana virtaa satoja tunteita, jotka vaikuttavat energiaamme. Aina kun työpäivän kohtaamme toisia ihmisiä ja olemme vuorovaikutuksessa, syntyy tunteita.

Tarkkaile ja tutustu tunteisiisi. Kun sinulla on hyvä fiilis ja energinen olo, mikset näyttäisi sitä muille? Positiiviset tunteet ovat voimaannuttavaa mentaalienergiaa ja heijastuvat ympäristöön.

Kun vireystilasi on matala tai keskittyminen herpaantunut, kokeilu mielikuvaharjoittelua. Meillä kaikilla on kyky luoda mielikuvia ajatuksissamme. Mikset veisi itseäsi mielikuvilla paikkaan, joka tuo energiaa ja hyvää tunnetilaa?

Mielikuvaharjoittelu kesken päivän on loistava mikrotauko, joka myös palauttaa aivoja. Kun ajattelet tai kuvittelet jotain asiaa tai tekemistä, aktivoi se samoja aivojen alueita. Myös kun kuvittelet päivän työtehtävät positiivisesti toteutuneena, samalla poistat mielestä huolien ja turhautumisen ajatteluprosesseja ja nostat merkittävästi onnistumisen mahdollisuuksia.

Rento mieli ja keho ovat tärkeä avain parempaan palautumiseen ja stressinhallintaan.
Rentous on taito, joka lisääntyy harjoitusten avulla. Löydä itsellesi sopiva tapa: naura, hulluttele, hengittele, rentoudu luonnosta tai musiikista. Suosittelen kokeilemaan mielen rauhoittamista ja kehon rentouttamista myös tietoisen läsnäolon, hengitysharjoitusten, aktiivisen rentoutumisen tai mielikuvaharjoittelun avulla.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on arvokasta pysähtyä, tiedostaa ja tutkia omia ajatuksia, tunteita ja kehoa. Mielen taidot ovat nykypäivän jatkuvasti muuttuvassa maailmassa yhä tärkeämpiä. Mikset käyttäisi niitä oman hyvinvointisi ja vireystilasi lisäämiseen?

Jaana Hautala
Yritys- ja mentaalivalmentaja
NLP Trainer ja tietokirjailija
Oivaltamaan Oy
@JaanaHautala

 

 
Kategoria(t): Eläke
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

2 vastausta artikkeliin: “Lisää hyvinvointiasi mentaalinergialla ja mielen taidoilla

  1. Kun olen seurannut erilaisia asiaan liittyviä asiantuntijoita, on yksi vaihtoehto yleensä unohdettu. Kristillinen meditaatio eli rukous on meillä jonkinlainen marginaaliin siirretty asia, vaikka se tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua, rentoutua ja ainakin retriittien suosio puhuu puolestaan. Uskonto lienee se asia, joka närästää mielen hallintaa ja harmoniaa markkinoivia asiantuntijoita. Buddhalaiset, hindulaiset ym. itämaiset tekniikat eivät ole uskonnottomia, vaan liittyvät länsimaiselle vieraaseen ihmis- ja maailmankuvaan. Mutta niitä suositellaan, kun taas omaan kristilliseen perinteeseen, jota luostareissa on harjoitettu kautta kristikunnan historiaan voidaan suhtautua torjuvasti.
    En halua torjua kaikkea uutta, josta voi olla aikamme kiireiselle ja stressaantuneelle ihmiselle apua. Suosittelen kuitenkin esim. Ove Wikströmin j Wilfrid Stinissenin teoksia. Varsinkin karmeliittaisä Stinissenillä on aiheesta painavaa sanottavaa. Hiljaisuuden retriitit ovat jo vuosia auttaneet aivan tavallisia suomalalaisia löytämään rauhan lähteen ja vastauksia kysymyksiinsä.

  2. Aivan loistava kommentti, Markku Järvelä. Katolilaisille tuttu hetkipalvelus on kristitylle sopiva keino nostaa tietoisuutta omasta todellisuudesta ja myös upottautua armollisuuteen omaa itseä kohden.

    Myös kristillisten hyveiden, esimerkiksi itsehillinnän harjoittelusta voi olla merkittävää hyötyä niissä vuorovaikutussuhteissa, joita arkeen sisältyy. Alustajan kaltaisilla valmentajilla näyttää monesti olevan se lähtökohta, että pyritään poistamaan käyttäytymisen rajoja (mm. hulluttelu), ja unohdetaan se, ettei ihminen ole saari: muiden tunteet on otettava huomioon. Ja se, että elämässä ei aina selviä tilanteesta kuin tilanteesta lekkeriksi heittämällä, vaikka luovuus oikein hohkaisi otsasta kaikille läsnäolijoille.

    Vinkiksi itsehillinnän harjoittamisen tieteellisesti todetuista korrelaatioista menestykseen seuraava artikkeli:

    Conquer yourself, conquer the world. Roy F. Baumeister, Scientific American April 2015, ss. 47-51

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.