Juommeko riittävästi kahvia?


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Aivotutkija Katri Saarikivi on todennut: ”tulevaisuudessa työelämässä olennaista eivät ole yksilön ominaisuudet vaan vuorovaikutuksen laatu.” Oman asiantuntemuksen lisäksi meidän täytyy kyetä luomaan tiloja ja tilanteita, joissa vuorovaikutusta tapahtuu ja joissa pääsemme jakamaan kokemuksiamme, oppimaan toisiltamme, vaihtamaan ja haastamaan näkemyksiä ja synnyttämään uusia ideoita.

Mikä olisi luontevampi tilaisuus näihin kohtaamisiin kuin keskustelu kahvikupposen äärellä? Sehän meiltä nimittäin sujuu! Me suomalaiset juomme kahvia lähes kymmenen kiloa henkeä kohden vuodessa, eniten maailmassa. Kysyn silti: juommeko me suomalaiset kahvia sittenkään riittävästi?

Tulevaisuudessa, ja jo nyt, työtä tehdään verkostoissa. Ilmarisen Future Score –testi kuitenkin paljastaa, että vain 22 % testin tehneistä kokee, että heillä on riittävät verkostot tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Lähes neljä viidestä siis kokee, että heillä ei ole riittäviä verkostoja!

Selittyisikö matala luku sillä, että suomalaisille verkostoituminen on kirosana? Itsekin kammoan termiä, ja Twitterissä joku määrittelikin verkoston osuvasti ”ryppääksi tyyppejä, joilta voi tarvita jotain”. Hyi puistatus.

Mutta mitäpä jos alkaisimme ajatella verkostoitumista uusiksi? Voisiko verkostoituminen olla tutustumista kahvikupin äärellä, yhteisten intressien kartoittamista, keskustelua, uteliaisuutta ja toinen toisiltamme oppimista?

Jos ajattelisimme verkostoitumista kahvitteluna muiden, sekä uusien tuttavien että jo entuudestaan tietämiemme, ihmisten kanssa, ehkä kynnys verkostoitumiseen madaltuisi? Kahvikutsuun on helppo tarttua ja se on helppo heittää ilmaan. Yhdestäkin kahvituokiosta voi kuitenkin lähteä liikkeelle vaikka millaisia ajatuksia ja ideoita.

Siispä: mennäänkö kahville joku päivä?

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on yrittäjä, konsultti ja kouluttaja (Enthusiast)

Tee Ilmarisen testi ja tarkista, oletko sinä ja organisaatiosi valmis tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi

Ilmarinen juhlii satavuotiasta Suomea keräämällä sata tekoa paremman työelämän puolesta. Tehdään yhdessä työelämästä parempi ja työpaikkojen hyvät teot näkyväksi! Tule mukaan ja jaa hyvä tekonne!

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi
Avainsana(t): , , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

3 vastausta artikkeliin: “Juommeko riittävästi kahvia?

 1. Mikäs siinä mennään vain, kevyt asenne on tosiaakin hyvä.
  On todella raskasta kun hehkilökohtaisissa suhteissa, liian suuressa osassa on taistelu voitosta, se joka on suurin kusipää on paras.
  Ne yritykset jotka pääsee eroon tappaja ilmapiiristä, on niitä jotka menestyy.
  Sama koskee sukuyhteisöjä, myönteisen ilmapiirin luominen on tärkein arvo, voittaja arvot on tuhoisia.
  Myönteinen yhteisöllisyys, on tärkein voimavara sekä yrityksille että sukuyhteisöille.
  Mutta se on ristiriidassa kapitalistisien arvojen kanssa, kapitalismi ei siis edistäkkään talouden kasvua.

  • no ei sitä kahvia voi kovin paljoo juoda, jonkun verran voi kyllä juoda, yleensä juon aamulla siinä yli 1 dl , 1dl–2dl , joskus puolenpäivän jälkeen joskus alle 1dl, mutta ei aina juo päivällä, iltasella en juo , harvoin juon siinä neljän viiden maissa ja silloin vähän

   • Kun katselen suomalaisten kokoontumisia mediassa, en näe pelkästään kahvia vaan myös runsaasti erilaista pullaa. Ainutlaatuinen, perisuomalainen tapa, jota en muualla ole nähnyt. Usein jää tunne, että todella ollaan kokoonnuttu vain kahville ja pullalle. Eikä siinä mitään pahaa ole, olen itsekin kova kahvittelemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.