Rakas yrittäjä, ethän aja kiviseinään yrittäessäsi saada kaiken?


 
Vieraskynä: Joni Jaakkola
 
 

 

Lukiessani yrittäjyyteen liittyvää keskustelua olen huomannut, että valloillaan on kahtiajako teoreettisen ideaalielämän ja arjen todellisuuden välillä. Uskon, että meillä on valtava joukko suomalaisia pk-yrittäjiä, jotka joutuvat erityisesti uransa alkuvaiheen arjessa taistelemaan useilla eri rintamilla mitä haastavampia vastuksia vastaan. Samaan aikaan he altistuvat erilaisille ohjenuorille siitä, mitä kaikkea ns. hyvän ja oikeanlaisen elämän pitäisi olla.

On tärkeä saattaa firma kasvukiitoon, jotta saamme Suomen nousuun, luotua työpaikkoja ja turvattua omankin talouutemme siinä sivussa. Kuitenkin samaan aikaan annetaan ymmärtää, että pitäisi olla kovassa iskussa ravinnon, liikunnan ja unen avulla – unohtamatta kuitenkaan läsnäolevaa laatuaikaa puolison ja jälkikasvun parissa. Sitten vielä se muu elämä, koska tarvitaan balanssia.

Kaikille näille tarpeille löytyy vankat perustelut sekä tieteen että empiiristen kokemusten kautta. Itsekin annan jokaiselle niistä varauksettoman tuplapeukalon. Mutta ongelmia syntyy, kun siirrymme teoriamaailmasta arkeen, yritämme ottaa nämä kaikki täydellisesti haltuun ja sorrumme nykyajan suurimpaan vitsaukseen eli multitaskingiin. Se on ideana ihan kiva, mutta ei kestä toimivan arjen koeponnistusta. Multitasking nimittäin johtaa siihen, että kaikki osa-alueet vedetään resurssipulan (aika, jaksaminen, fokus) vuoksi vähän sinne päin. Näin mikään ei kunnolla etene, mistään ei tule valmista ja kaupanpäälle koemme itsemme riittämättömäksi puolisoksi, yrittäjäksi ja ihmiseksi.

Olen vuosien varrella huomannut sekä omalla kohdallani että maailmaa muuttavia ihmisiä seuratessani, että mikäli haluaa menestyä ja saavuttaa merkittäviä tuloksia edes yhdellä elämän osa-alueella, muut sektorit ottavat vaurioita laadullisesti ja määrällisesti. Tai ainakin jäävät vajaaksi täydestä potentiaalistaan.

Kirjoitin uudessa Väkevä elämä -kirjassani psykoterapeutti Maaret Kalliolta lainaamastani teemasta nimeltä joustava jämäkkyys. Sen sisäistämisen myötä opetellaan ymmärtämään ja hyväksymään inhimilliset sen hetkisen jaksamisen rajat. Samaan aikaan ei kuitenkaan nosteta käsiä pystyyn heti, kun vähänkin elämän kaislaa tarttuu potkuriin.

Mitä sitten pitäisi oikein tehdä? Olen lähtökohtaisesti optimisti ja siksi uskonkin, että sinä, minä ja me ihmiset yleisesti voimme olla ja saavuttaa paljon enemmän kuin juuri nyt tuntuu mahdolliselta. Yrityksestä voi tulla moninkertaisesti suurempi ja parempi kuin tänään uskallamme edes kuvitella. Voimme olla tuplaten parempi puoliso ja vanhempi perheellemme kuin juuri nyt tuntuu mahdolliselta. Tänään rapakuntoiset voivat ensi vuonna juosta maratonin, olla terveitä ja hyvinvoivia ja mahduttaa kaikkeen tähän vielä sopivasti sosiaalisia suhteita ja mielekästä muuta elämää mukaan.

Toisin sanoen uskon käsi sydämellä, että on mahdollista saavuttaa ja olla mitä vain olet villeimmissä päiväunissasi haaveillut. Mutta tiedätkö mitä? Et samaan aikaan. Erävoitot ja menestyminen elämän eri rintamilla tulevat peräjälkeen yksi toista seuraten ajan kuluessa. Eivät yhdellä kertaa.

Jari Sarasvuon luentomuistiinpanoistani löytyi katkelma, että liian moni meistä vaihtaa ensin terveytensä ja sitten elämänsä merkityksellisimmät asiat rahaan. Ja kun pankkitili pullistelee pitkän rivin numeroita, yritetään epätoivoisesti tehdä vaihtokauppa takaisin. Mutta liian usein saldo ei riitä tai tällaista vaihtokauppaa ei ole tarjolla.

Joten rakas yrittäjäkollega. Syki sydämesi kyllyydestä firmasi eteen, jos se on sinulle yhtä lailla tärkeä ja mielekäs asia kuten minun yritykseni minulle. Mutta tehdään yksi sopimus. Pidetään muista elämän osa-alueista ainakin sen verran hyvää huolta, että emme joudu maksamaan niiden sakkaamisesta liian suurta hintaa. Fysiologian lainalaisuuksia – liikunta, ravinto, palautuminen – voi venyttää vain tiettyyn pisteeseen. Seinä tulee vastaan lopulta jokaisella. Triathlon-mestari sinun ei tarvitse olla, mutta pidä itsesi ainakin terveenä. Työpäivät voivat olla joskus pitkiä, mutta älä pasta niitä kroonistumaan vuosien mittaisiksi. Kasvatuksessa ja parisuhteissa yhdessä vietetyn ajan määrä on tärkeä, mutta älä ikinä unohda laatua. Kun olet kotona, ole siellä läsnä. Muista laadukkaat hetket yhteisen päivällisen parissa, kohtaamiset, keskustelut, kotiin tulemiset ja sieltä lähtemiset.

Joni Jaakkola
@Joni_Jaakkola
DI, yritysvalmentaja, hyvinvointialan yrittäjä

Eläkevakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus. Valitse siksi YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme apuna ja tukena elämän eri tilanteissa. Tervetuloa YEL-asiakkaaksemme!

 

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky, Yrittäjyys
Avainsana(t): , , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

2 vastausta artikkeliin: “Rakas yrittäjä, ethän aja kiviseinään yrittäessäsi saada kaiken?

 1. Jos lähdettäisiin jo ihan siitä, että RAHA ei olisikaan elämän tärkein asia, niin usein jo sillä saa elämän eri osa-alueet paremmin tasapainoon.

  Ei tarvitse maksimoida rahaa, ei tarvitse maksimoida sillä saatuja erilaisia hyödykkeitä/materiaa.

  Ihminen voi oikeasti olla onnellinen ilman uutta autoa tai uutta kotia.

  Kun ihminen tekee esim. töitä sen verran, että pärjää, niin säästyy voimavaroja muuallekin. On myös aikaa perheelle, parisuhteelle ja harrastuksille.

  Lopulta aika yksinkertaista, mutta sietämättömän vaikea ihmisten hyväksyä. Mielummin yksin, katkeroituneena kusipäänä hienossa audissa kuin hyvänä tyyppinä ilman autoa.

  Vähän kärjistäen, mutta pointti tuli selväksi.

  • Kiitos vastauksesta! 🙂

   Moni yrittäjä tekee työtä monesta muustakin syystä kuin vain rahasta. Toki se on hyvä olla myös yksi tekijä että saa laskut maksettua ja vähän puskuria vaikeiden aikojen varalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.