Nukketohtori näyttää suuntaa tulevaisuuden työlle


 
Katja Atsar
 
 

Pupu alkoi jo olla todella nuhjaantunut ja rispaantunut. Lisäksi sen sisälmykset olivat jotenkin vaan paakkuuntuneet ja edessä oli raskas päätös: heitetäänkö vanha pois vai viedäänkö tohtorille diagnoosiin. Pupu on kulkenut tyttäreni unikaverina kotona ja lomilla kahdeksan vuotta. Se on saanut sielun ja siitä on tullut paljon tärkeämpi kuin pehmolelusta voisi olettaa.

Soitimme nukketohtorille etukäteen ja kerroimme tulostamme. Samalla tarkastukseen tulisivat sisarusten kainaloissa vilttaantuneet hauvat. Vastaanotolla tohtori tutki potilaat, suhtautui empaattisesti tilanteeseen, antoi lohdulliset diagnoosit, kertoi kustannusarvion ja laittoi potilaat vuoteeseen odottamaan hoitoja.

Tytär kysyi kotimatkalla, olikohan tuo lääkäri aina tiennyt haluavansa nukketohtoriksi? Kysymys pisti jälleen kerran miettimään, mitä tiedämme tulevaisuuden ammateista? Asiaa pohdittiin taannoin myös Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa.

Nukketohtorin ammattiin ei voi kouluttautua, eikä ammatin harjoittajia liene Suomessa montaa. Mutta ne muutamat tekevät tärkeää työtä asiakkailleen. Kuinka paljon meillä jää katveisiin tekemistä, jolle ei löydy tekijöitä? Entä ymmärrämmekö ihmisten hyvinkin satunnaisia tarpeita, joista saattaisi syntyä liiketoimintaa? Kuinka osaisimme olla avarakatseisia, luovia ja uteliaita, jotta uusia ja yllättäviä ammatteja pääsee syntymään ja tekijät löytäisivät asiakkaansa?

Nukketohtorin ammatti ei ole hypeala tai digitaalisuuden kärjessä, mutta tohtori vastaa tarpeeseen, joka ei muutu. Turvallisuuden tunnetta luovan ja tärkeä asian tai esineen kadotessa tulee ikävä ja se pelastetaan ensimmäisenä tulipalosta. Tällaisen ihmiselle olennaisen tarpeen löytäminen ja sille arvon antaminen luo liiketoimintaa ja työtä myös tulevaisuudessa.

Jos nukketohtoria ei olisi ollut, tumpelot vanhemmat eivät olisi osanneet auttaa ja pupu sekä hauvat olisivat lähteneet kierrätykseen. Samalla jotain arvokasta olisi kadonnut ja pienten ihmisten pasmat olisivat menneet pitkäksi aikaa täysin sekaisin.

Tohtori palasi asiaan, kohdisti kysymykset muutamasta yksityiskohdasta tyttärelleni ja tarkensi parantumisaikataulua. Asiakkaan ymmärrys oli upeaa, kohtaaminen empaattista ja asiakaspalvelu sujuvaa. Nukketohtori ylitti odotukset ja antoi kokemuksen, johon voi peilata omia käsityksiään tulevaisuuden tärkeästä ja mielikuvituksellisesta työstä. Myös tutkija Katri Saarikiven käsitys ongelmanratkaisusta oli kohdallaan.  Ongelman ratkaisija kokee työskentelynsä varmasti tärkeäksi.

Tulevaisuutta ja työelämän kehitystä on vaikea ennustaa. Ilmarisen Future Score -testin tuloksia analysoitaessa tulevaisuuden työelämätaidoiksi nousivat mm. vuorovaikutus, itsetuntemus ja innostaminen. Näihin taitoihin panostamalla ja omaa osaamista kehittämällä voi keksiä itsensä uudelleen, vaikka nukketohtoriksi.

Katja Atsar
Ilmarinen työhyvinvointipäällikkö
@kmatsar
Kirjoittaja vastaa Ilmarisen ideakiihdyttämö Wauhdittamosta, innostuu helposti ja löytää keinot esteiden ylitykseen.

Tee Ilmarisen testi ja tarkista, kuinka valmis sinä olet tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi

Pidä huolta omasta hymystäsi. Hymyyn eli parempaan työkykyyn ja hyvinvointiin kannattaa sijoittaa, jotta voit rakentaa parempaa työelämää. Katso: www.ilmarinen.fi/hymy