Nauti askelista – luonnossa liikkuminen rauhoittaa kiireen keskellä


 
Elsi Luomi
 
 

Syksy on tullut ja moni meistä nauttii kävelystä ruskan värejä loistavassa luonnossa. Yhä useammasta ranteesta ja taskusta löytyy myös väline päivittäisten askelten tarkasteluun. Minä ja moni muu on asettanut itselleen tavoitteen kävellä tietty askelmäärä päivässä. Ilmarisen oma mobiilisovellus Parempi vire on oiva apuväline omien tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan. Tavoitteen reaaliaikainen seuraaminen auttaa askelten lisäämisessä, ja illalla lenkkipolulle saattaakin motivoida askeltavoitteen saavuttaminen.

Askelten kerääminen kannattaa. Päivittäinen kävely muun muassa kohentaa yleiskuntoa, pitää huolen verenkiertoelimistöstä sekä keuhkoista ja lihaksista. Lisäksi käveleminen alentaa sairastumisriskiä tyypin 2. diabetekseen sekä astmaan ja masennukseen. Kävely auttaa kontrolloimaan verenpainetta, ehkäisee dementiaa sekä ylipäätään nostaa päivittäistä energiatasoa.

Kävely on yksi helpoimmista liikuntamuodoista, koska se ei vaadi tiettyä paikkaa tai varusteita. Yleisesti suositeltavana määränä pidetään puolta tuntia tai 10 000 askelta päivässä.

Mikäli askelten määrän tuijottaminen ei tunnu mielekkäältä, kannattaa kävelystä hakea ensisijaisesti rentoutumista ja nautintoa. Luontoon suuntaaminen on aina hyvä valinta. Maisemareiteillä ja metsäpoluilla askelia ei mielestäni tarvitse laskea. Minuutitkin vierähtävät huomaamatta luonnosta nauttien.

Metsässä liikkumisen terveysvaikutuksiksi on summattu:

  • Jo 10 minuutin metsässä oleilu laskee verenpainettasi ja tasaa pulssia.
  • Mielialan kohoamista metsässä voit aistia 20 minuutin ulkoilun jälkeen.
  • Tunnin metsäulkoilun jälkeen tarkkaavaisuutesi paranee.
  • Kaksi tuntia metsässä vaikuttaa parantavasti elimistösi puolustuskykyyn.Kiireen ja stressin keskellä luonnossa liikkumiseen käytetty aika on siis kannattava sijoitus.

Luonnossa ollessasi unohda kiire ja keskity vain hetkeen. Luonnon myönteiset terveysvaikutukset vähenevät, mikäli retkesi muuttuu väkisin suorittamiseksi. Unohda siis askelmäärien, kulutettujen kaloreiden tai sykkeen tuijottaminen. Ulkoile metsässä ja luonnossa omaa kehoasi kuunnellen, kaikki aistit avoimena. Puhelimenkin voisit unohtaa, mutta ehkä se vielä kannattaa turvallisuussyistä pitää mukana pidemmillä metsäretkillä.

Kokeile myös muita luontoliikunnan muotoja. Mitäpä jos ottaisit tänä syksynä haltuun itsellesi uuden tavan liikkua luonnossa? Kokeile esimerkiksi suunnistamista, geokätköilyä, maastopyöräilyä, polkujuoksua, melontaa tai sienestystä.

Näe siis metsä puilta ja huuda: täältä tullaan rentoutumaan! Metsä kyllä vastaa.

Elsi Luomi
@ElsiLuomi
liikuttaja, Ilmarinen

Parempi vire on Ilmarisen työkalu oman työkyvyn ja kokonaishyvinvoinnin parantamiseksi.  Ilmarisen asiakkaana saat Paremman vireen yrityksesi käyttöön asiakasetuna. Tutustu palveluun: www.ilmarinen.fi/parempivire

Etkö ole vielä Ilmarisen asiakas? Kartoita, millaista palvelua sinun yrityksesi saa Ilmarisen asiakkaana osoitteessa: ilmarinen.fi/hymy