”Tiikereitä mä metsästän” laulaa presidentti Xi ja puoluekokousedustajat taputtavat mukana


 
Anna Hyrske
 
 

Pekingissä on käynnissä Kiinan Kommunistisen puolueen viiden vuoden välein pidettävä puoluekokous. Kokouksen alkuun presidentti Xi Jinping piti reilun kolmen tunnin puheen, jossa hän kävi läpi edellistä viisivuotiskautta ja sivusi myös tulevaisuuden visioita yhä uljaammalle Kiinalle. Seuraan tapahtumia Hongkongista käsin ja esimerkiksi presidentti Xin puheen tunnelmia havainnoin livelähetyksen kautta. Itseäni on kiinnostanut eri medioiden erilaiset tavat lähestyä puoluekokousta ja joidenkin toimittajien pyrkimykset löytää merkityksiä ja symboliikkaa lähes kaikesta.

Ottaen huomioon presidentti Xin puheen globaalin kiinnostuksen on turha kuvitella, että esityksessä olisi ollut jotain harkitsematonta tai improvisoitua. Puhetta oli valmistelemassa yli 4 000 ihmistä, joten jokainen pilkku ja runollinen kehu Kiinan kansasta oli huolella valmisteltu. Xi luki puheensa tarkalleen, juuri siten kuin se oli kirjoitettu, ilman tunteiden paloa tai intohimoa. Tarkoitus ei ollut nostattaa hurmosta vaan pedata tilannetta tämän viikon henkilövalintoja ajatellen. Viime aikojen onnistumiset ja tulevaisuuden vaikeat ajat yhdistettynä muutamaan harkittuun visioon puheessa luovat pohjaa perusteille, miksi valittavat henkilöt ovat juuri niitä, jotka presidentti Xin varjossa johtavat puoluekeskeistä Kiinaa kohti vahvempaa ja parempaa tulevaisuutta.

Koska puheesta ja sen pitämisestä oli vaikea saada suurta symboliikkaa ja merkitystä ulos, mielenkiinto tuntui siirtyvän kokoustilan muihin tapahtumiin. Teen tarjoilu kokousvieraille ja jopa tarjoilijoiden sukupuoli haluttiin nostaa esille (miestarjoilijat eturivin VIP-henkilöille, naistarjoilijat muille). Samoin kuin entisen presidentti Hu Jintaon hetkellinen poistuminen kokoustilasta sai palstatilaa liveraportoinnissa. Ehkäpä ainoastaan Kimi Räikkönen Monacon Grand Prix’n yhteydessä on saanut suuremman huomion vessataukoraportointien merkittävyydessä. Myös puheen alussa ja sen aikana annetut aplodit saivat oman osansa analyysista, kuten myös eri edustajien tavat lukea printattua puhetta ja kirjoittaa muistiinpanoja marginaaleihin. Puuttui enää ulkopuolinen raati antamaan pisteitä koreografiasta ja esittämisestä.

Vaikka puheen sisältöä on jo pari päivää analysoitu poliittisten asiantuntijoiden toimesta, niin muutamia poimintoja ja omia tulkintojani nostaisin silti esiin. Näistä yksi liittyy korruptionvastaiseen taisteluun, jota Kiinassa on jo käyty parin vuoden ajan. Puheessa mainittiin, kuinka taistelu on ollut menestyksekästä, sillä kiinni on saatu tiikereitä, kärpäsiä ja kettujakin. Nämä kaikki eläimet ovat olleet käytössä kiinalaisessa retoriikassa, jossa tiikerit ovat vaikutusvaltaisia, rikkaita ja merkittäviä tahoja, kun toisaalta kärpäset ovat pieniä, kauempaa katsottuna merkityksettömämpiä. Kuitenkin korruptiota kohtaan on nollatoleranssi: olit sitten pieni tai suuri, merkittävä tai vain yksi pelinappula muiden joukossa, jos toimit vastoin ohjeistusta, niin sinut löydetään ja sinua rangaistaan.

Itse kuitenkin tulkitsisin puhetta hieman toisesta näkökulmasta. Kyse voi olla siitä, että vanhojen tapausten kaivelun sijaan ollaan kohta valmiita siirtymään seuraavaan vaiheeseen eli siirtämään resursseja enemmän korruption ennalta ehkäisyyn. Vanhat tiikerit on saatu vangittua ja heidän tilalleen on asetettu presidentti Xitä tukevia henkilöitä. Varoittavat esimerkit ovat kaikkien tiedossa, ohjeita ja tulkintoja on päivitetty ja uusia valtiollisia elimiä tullaan perustamaan, joten tilanteen ei pitäisi olla kenellekään epäselvä. Puoluekokous näyttää omalla esimerkillään, kuinka korruptioon liitetyt liian suureelliset juhlatarjoilut eivät ole toivottavia. Muutamat erikoisherkut, kuten merisiili ja merimakkara, onkin otettu pois kokouksen illallistarjoiluista. Se kenestä tulee Wang Qishanin jälkeen korruptionvastaisen taistelun johtohenkilö, on epäselvää. Huhuissa puhutaan muutamasta nimestä, jotka molemmat ovat presidentti Xin vahvoja liittolaisia.

Korruption lisäksi puheessa tuotiin useita kertoja esille ajatus uudesta ajasta, sosialismista kiinalaiseen tapaan. Puolue on kaiken keskiössä ja ainoastaan yhtenäinen, vahva puolue voi taata vahvan Kiinan. Ilman väsymätöntä työskentelyä sosialismin eteen, ei Kiina voi tarjota kansalaisilleen heidän haluamaansa yhä parantuvaa elintasoa eikä vahvistaa maan globaalia roolia ja merkitystä. Puolueen jäsenten on tarmokkaasti puututtava sellaiseen toimintaan, joka on omiaan heikentämään puoluetta ja siten koko Kiinaa. Vahva puolue takaa yhtenäisen emomaan, jonka mistään osasta ei olla valmiita luopumaan. Hongkongin tai minkään muun alueen on siten turha aloittaa keskusteluja itsenäistymisestä, koska jo pelkkä puhe tästä aiheesta on tulkintaa ”epäsuotavasta käytöksestä, joka on haitallista koko maalle ja sen kansalle”.

Tällainen kehityssuunta ei ole toivottavaa, vaikka presidentin puheen toisessa osassa mainittiin useasti kehittäminen, innovointi ja tutkimustyö. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Kiina aikoo saada innovointia ja tutkimustyötä eteenpäin tilanteessa, jossa esimerkiksi nettiyhteydet ulkopuolelle ovat uhattuina. VPN:n käyttöä ei tulla sallimaan aiemmassa laajuudessa ja annettujen ohjeistusten perusteella esimerkiksi yliopistojen tutkijoilla on vaikeuksia päästä etsimään tietoa Kiinan ulkopuolella tehdyistä tutkimuksista.

Presidentti puhui, kuinka Kiina tulee keskittymään laatuun eikä enää määrään. Kuinka tätä laatua kasvatetaan, jos innovointi perustuu pitkälti pelkkään kopioimiseen tai patenttien ostamiseen? Siksi odotan, kuinka lähes 3,5 tunnin puheessa mainitut kehitysaskeleet aiotaan toteuttaa käytännössä. Jos muutosta halutaan puheen lupausten mukaisesti, niin tulevaisuudessa myös suomalaisyrityksillä pitäisi olla parempi pääsy Kiinan markkinoille, paremmat kilpailuolosuhteet kiinalaisten kanssa ja mahdollisuus yhä innovatiivisempaan kehitystyöhön Kiinassa ilman aiempaa pelkoa immateriaalioikeuksien vastikkeettomasta hyödyntämisestä Kiinan kotimarkkinoilla. 

Anna Hyrske
@AnnaHyrske
Kirjoittaja on Ilmarisen Seniori Aasia-analyytikko, jonka asemapaikka on ollut Hongkongissa vuoden 2015 alusta lähtien.

Tutustu Ilmarisen sijoittamisen periaatteisiin.

Pidä huolta omasta hymystäsi. Hymyyn eli parempaan työkykyyn ja hyvinvointiin kannattaa sijoittaa, jotta voit rakentaa parempaa työelämää. Katso: www.ilmarinen.fi/hymy

 

 

 

 
Kategoria(t): Sijoittaminen, Talous
Avainsana(t): , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “”Tiikereitä mä metsästän” laulaa presidentti Xi ja puoluekokousedustajat taputtavat mukana

  1. ”Kuinka tätä laatua kasvatetaan, jos innovointi perustuu pitkälti pelkkään kopioimiseen tai patenttien ostamiseen?” Tuli jotenkin mieleen Apple. Eivät hekään ole pahemmin innovoineet, lähinnä kopioineet, mutta ovat tehneet toteutuksen paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.