Porrastreenaten kohti kuntohuippua


 
Elsi Luomi
 
 

Kunnossa Kaiken Ikää -instituutin porraspäivät herättävät vuosittain tarkastelemaan omia arkisia valintoja – ovatko terveyttä edistävät tavat itselleni arkipäivää vai pitäisikö niissä hieman tsempata? Mikäli vierekkäin on valittavissa portaat ja hissi, kuulutko sinä heihin jotka suuntaavat automaattisesti hissille vai viekö jalat portaiden suuntaan?

Monessa työpaikassa porraspäivät ovat jo vakiintuneet vuosittaiseksi liikuntatempaukseksi. Portaisiin kiinnitettävät tsemppiviestit ja tämän vuoden uudet terveyshyödyistä kertovat julisteet toivottavasti houkuttelevat porraskävelyyn myös heitä, joille hissi on se tavanomaisempi vaihtoehto kerrosväleissä kulkemiseen.

Mikäli kuulut automaattisesti hissille suuntaaviin, on hyvä hetki pohtia syitä tavan takana. Jos portaiden välttämisen perimmäinen syy löytyy enemmän osastolta ”en jaksa”, ”en viitsi” tai ”astun hissiin asiaa ajattelematta” – on syytä kokeilla hissin skippaamista ja portaisiin vaihtamista, koska:

Portaiden kävely on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista lisätä päivittäistä arkiaktiivisuutta.

  1. Useissa tapauksissa vierestä löytyvien portaiden kipuaminen on ripeämpää kuin hissin odottelu.
  2. Porraskävely edistää tutkitusti terveyttä: esimerkiksi 3-5 porrasväliä päivässä kapuavalla on 29% pienempi aivoinfarktin riski verrattuna henkilöihin, jotka eivät kävele portaissa.
  3. Porraskävely kehittää lihasvoimaa, kestävyyskuntoa, koordinaatiota ja tasapainoa.

Ja kyllä se porraskävely usein myös pistää hengästyttämään! Portaissa käveleminen on tuplasti raskaampaa kuin tasaisella maalla talsiminen – yhtäkkinen rasitustason muutos lisää hapekkaan veren tarvetta. Näin sydän alkaa pumpata kiivaammin ja hengitys tehostuu. Hyväkuntoinen toki hengästyy vähemmän, mutta kyllä useampi kerrosväli pistää tasaamaan henkeä ylätasanteella. Kunnon kasvaessa varmasti myös askelten rivakkuus kasvaa samassa suhteessa, ja taas hengästyttää!

Työpäivän aikana portaiden käyttö on loistava tapa taukoliikkua. Kerroksen tai parin kipuamiseen kulutetut sekunnit aktivoivat kehoa tehokkaasti. Aktiivisuusspurtti saa aikaan vireystason nousun ja ajatuskin luistaa kirkkaammin.

Portaissa kävely on myös hyvä keino arkiaktiivisuden lisäämiseen. Porrastreenistä on tullut myös suosittu liikuntamuoto! Uusia, pitkiä kuntoportaita avautuu ainakin pääkaupunkiseudulla. Kuntoportaista löytyy haastetta kaiken tasoiselle liikkujalle – portaita voi kiivetä rauhallisesti, juosta täysillä, tehdä niissä lihaskuntoliikkeitä tai kokeilla erilaisia koordinaatiojuoksuja. Viime kesänä tuli itsekin juostua ja pompittua Malminkartanon rapuissa, vaikka väkeä oli välillä kuin pipoa.

Porrastreeniin ei toki kuntoilua varta vasten rakennettuja portaita tarvita, vaan treenin voi tehdä missä tahansa portaissa. Tee siis fiksu valinta arjessa – valitse portaat!

Elsi Luomi
@ElsiLuomi
liikuttaja, Ilmarinen

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Porrastreenaten kohti kuntohuippua

  1. Elsi, loistava kirjoitus! Hissit ovat ihan turhia normaalijalkaisille ihmisille. Työelämässä ollessani jo rupesin käyttämään töissä portaita. Kun asun nyt kolmannessa kerroksessa hissittömässä talossa, niin tulee pakostakin hyötyliikuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.