Kokeile rohkeasti – työuralla reittien ei tarvitse olla suoria


 
Vieraskynä: Laura Hirva
 
 

Taannoin istuin työterveyshoitajaa vastapäätä ja sanoin ääni väristen, etten tiedä olenko tehnyt pelkkiä vääriä valintoja. Työni oli alkanut tuntua raskaalta. Vaikka oli selvää, että pystyin työlläni vaikuttamaan positiivisesti muihin, pohdin silti, sopiiko se juuri minulle. Kokenut hoitaja katsoi minua silmiin ja totesi: ”No sä olet sen verran nuori, että tuskin olet ehtinyt kovin paljoa vääriä valintoja tekemään”. Lause lohdutti, mutta sai myös pohtimaan tapaani suhtautua valintoihin. Olivatko kaikki tähänastiset päätökseni todella olleet tienristeyksiä, joista ei ollut takaisin peruuttamista, vai olinko itselleni liian ehdoton?

Keskustelu sai myös pohtimaan asiakkaitani, jotka painivat oikeanlaisen uravalinnan edessä. Asiakkaani miettivät, kuinka saada kiinni omista toiveista ja tehdä lopulliselta tuntuva valinta sadoista mahdollisista suunnista. Toisilla pitkä työura uhkaa syystä tai toisesta loppua, toiset taas eivät ole vielä omaa polkua löytäneet.

Uraohjauspsykologina olen vuosien varrella lukemattomia kertoja nähnyt heissä saman huolen, jota itse koin: Mitä jos minulle ei olekaan sellaista työtä, joka tuntuu täysin omalta? Jos en löydäkään omaa kutsumustani? Miksi valintojen tekeminen tuntuu niin vaikealta?

Kun työ muuttuu fyysisesti kevyemmäksi teknologisen kehityksen myötä, tulee se yhä lähemmäs meitä henkisesti. Hyvältä työntekijältä ei odoteta enää pelkästään ahkeruutta ja luotettavuutta, vaan myös yrityksen arvomaailman jakamista, oman persoonan hyödyntämistä sekä työn nivomista osaksi identiteettiä. Merkityksellisyyden kokemus, joka aiemmin yhdistettiin lähinnä taide- ja hoiva-aloihin, puskee läpi avokonttoreiden tietotyöläisiin sekä myös perinteisempään teollisuuteen. Vai miten usein kuulette jonkun sanovan ääneen, että haluaisi ”vain käydä töissä”, saada palkkaa ja tehdä työnsä kohtalaisen hyvin?

Oman työn näkeminen osana suurempaa kokonaisuutta lisää sisäistä motivaatiota1, mikä tutkitusti on yhteydessä hyvinvointiin. Urakysymysten kanssa kamppaileville merkityksellisyyden hakeminen voi kuitenkin mutkistaa jo entisestään haastavaa valintaa. Ilmassa leijuu sanoittamaton odotus siitä, että jokaisen tulisi intuitiivisesti tietää kutsumusammattinsa, joka sopii juuri sinulle ja vastaa sinun omaa arvomaailmaasi. Tällaiset – monesti täyttymättömät – odotukset voivat uuvuttaa ja syödä itsetuntoa. ”Oikeasta” valinnasta voi olla vaikea saada kiinni, koska intuitio toimii huonosti silloin, kun tilanteeseen liittyy paljon pelkoja, stressiä ja toiveita. Intuitio vaatii usein myös jotain aiempaa kokemusta, jota uudelle uralle lähtiessä ei ole käytössä. Mistä mielesi voisi aavistaa, että jokin, jota et ole koskaan kokeillut, sopii sinulle?

Epävarmuuden sietäminen on kullanarvoinen taito urasuunnitelmiaan hiovalle. Esimerkiksi sen, miten yritys toteuttaa nimeämiään arvoja, voi käytännössä tietää vasta kun on itse siellä työskennellyt. Omia arvojaan, vahvuuksiaan ja toiveitaan kannattaa toki pohtia yhdessä uraohjauksen ammattilaisen kanssa sekä kartoittaa tietämystään eri ammateista. Jossain kohtaa on kuitenkin uskallettava hypätä kohti tuntematonta ja luottaa siihen, että takaisin voi peruuttaa. Myös vahvan työmoraalin omaavien ihmisten on hyvä tiedostaa, että nykypäivän työelämässä luoviminen vaatii vähän tervettä itsekkyyttä – ja joskus myös uskallusta päästää irti, jos jokin ei toimi.

Aina muutoksen ei tarvitse olla kovin radikaali. Omissa valinnoissani yritän pitää mielessä tärkeältä tuntuneen ohjenuoran: jos muutat jotain, jokin muuttuu sinussa. Jumissa olevassa tilanteessa pienikin asia voi viedä eteenpäin. Uravalintojen ei tarvitse olla suljettuja ovia, joihin kurkistaessa muut ovet läjähtävät kiinni.

Jos oikean suunnan löytyminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa katsoa kokonaiskuvaa: millä muulla elämän osa-alueella saat onnistumisen, oppimisen tai mielihyvän kokemuksia? Minulle eräs avaava asia oli tanssiharrastukseni vieminen tavoitteellisempaan suuntaan, jonka kautta sain itsevarmuutta muiden edessä olemiseen. Yllättäen aiemmin kauhistuttavilta tuntuneet esiintymistilanteet töissä alkoivatkin tuntua luontevilta ja aloin tarttua rohkeammin muun muassa koulutusten vetämiseen.

Työ on vain yksi osa sinua, eikä se määritä persoonaasi. Kun etsit jotain uutta elämääsi, voit löytää itsestäsi ja ympäröivästä maailmasta puolia, joiden avulla uusi suunta voi selkeytyä. Uudistuminen vaatii rohkeutta itsensä kehittämiseen, kokeilunhalua ja vaivannäköä. Parhaimmillaan voit kuitenkin saada kokemuksia, jotka vievät kohti sitä, mistä et edes tiennyt unelmoivasi, mutta joka lopulta tuntuu ainoalta oikealta ratkaisulta.

Laura Hirva
Kirjoittaja on Baronan Työkykypalveluiden asiantuntija ja psykologi, joka auttaa työssään eri taustaisia ihmisiä uudelle, sopivammalle uralle.

1 Lähde: Martela, F. & Jarenko, K.: Sisäinen motivaatio – Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 3/2014.