Onnistuneesti lomalle – suorittamisesta palautumiseen


 
Vieraskynä: Jaana Hautala
 
 

Joulu on jo lähellä. Monelle marras-ja joulukuu on vuoden vauhdikkainta aikaa ja kaivattu hengähdystauko on enemmän kuin tarpeen. Millä ajatuksella sinä tyhjennät tällä hetkellä työpöytää ja alat keskittyä lomaasi? Pyritkö tyhjentämään koko työpöydän ennen lomia ja nappaatko kenties osan rästitöistäkin välipäiviin mukaan?

Joskus elämme elämäämme vähän kuin lomaa odottaen. Ensin odotamme kesälomaa, sitten joululomaa ja usein perjantaisinkin viikonlopun vapaita. Lyhyellä lomalla pyrimme palautumaan kuukausien kuormasta, vaikka tiedämme sen mahdottomuuden.

Voisiko tämän vuoden jouluun valmistautuminen käynnistää uudenlaisia lomarutiineja? Olisiko aika tuunata sekä lomalle lähtöä että lomalta paluuta, jotta tulevasta joululomasta saisi palauttavamman? Se, millä energialla ja fokuksella me jouluun laskeudumme, on merkityksellistä. Joskus on hyvä sallia keskeneräisyyskin lomalle lähtiessä.

Toisinaan huomaamatta täytämme arvokkaan joululoman täyteen ”pitää tehdä -asioilla”. Näin kaivattu joululomakin voi stressata jo ennalta. Jouluun voi liittyä korkeita odotuksia arvokkaasta perhejuhlasta ja joulun sukulaiskiertueen aikataulu saattaa kuormittaa. Entä jos pysähtyisit ennen joululomaa arvottamaan, mikä sinulle ja perheellesi on merkityksellisintä? Joulukin on vain kerran vuodessa: siksi on tärkeää saada keho ja mieli palautumaan sekä siirtää huomio hyvän olon tunnetta tuottaviin asioihin.

Tässä vinkkini tasapainoa ja palautumista lisäävään lomaan:

Palauttava loma alkaa jo ennen vapaita hyvällä suunnittelulla. Sopikaa töissä pelisäännöt, miten työt hoituvat loman aikana. Ole myös armollinen itsellesi. Mielen näkökulmasta on tärkeää miettiä töihin paluu jo ennen lomalle lähtöä. Miten jättää keskeneräiset asiat ”to do -listalle” odottamaan ja siirtää mielestä pois kaikki muistettavat työasiat hyvällä suunnittelulla. Lomalle onkin hyvä lähteä mieli hieman tyhjempänä.

Miten sinä johdat jouluenergiaa – palaudutko vai suoritatko? Loma rakentuu tuhansista päivittäisistä valinnoista, joita onneksi voi tehdä jokainen hetki. Joululomalla voi olla ihana nukkua pitkään, lukea paljon, syödä hyvin sekä ulkoilla perheen kanssa. Palautumisen ja tekemisen tasapaino on avainasemassa. Lomalla olemme luontaisesti rennommassa olotilassa ja meillä on aikaa itsellemme.

Mielen voima ja kiitollisuus. Mielen sekä kiitollisuuden voimaa on viime vuosina tutkittu paljonkin. Kiitollisuus avaa meidän aivojen oman lääkekaapin erittämällä dopamiinia, oksitosiinia ja muita hyvänolon hormoneja. Kiitollisuuden myötä alat huomata ympärilläsi yhä enemmän hyviä asioita ja tapahtumia. Kiitollinen mieli tuo iloa ja vahvistaa mielenrauhaa. Jouluun voi liittää pysähtymisen rutiinin, ja aamuisin keskittyä muutamaksi minuutiksi kiitollisuuden voimaannuttavaan energiaan. Näin sen teet:

  1. Keskity hengitykseen muutaman minuutin ajaksi. Hengitä nenän kautta sisään ja kuvittele hengityksen kiertävän sydämen kautta ennen uloshengitystä.
  2. Mieti muutaman minuutin ajan mistä asiasta sinä olet tänä aamuna kiitollinen. Jatka samalla hengittämistä levollisesti sydämen kautta.
  3. Mieti harjoituksen lopuksi joku asia, ihminen tai tekeminen, joka tuo sinulle merkityksen ja hyvän olon tunnetta tähän päivään.

Me kaikki johdamme omaa energiaamme ympäri vuoden. Toisinaan ajaudumme autopilotille suorittamaan elämää selviytyäksemme arjesta. Voisitko tällä lomalla pysähtyä tutkimaan mielen työpöytää ja päästää samalla irti turhasta suorittamisesta? Deletoida energiaa syöviä sekä turhia rutiineja pois elämästäsi. Ja rakentaa samalla uusia palautumista sekä tasapainoa tukevia ajatuksia ja rutiineja, jotka jalkautat vuoteen 2018?

Palauttavaa ja rentoa lomaa Sinulle!

Jaana Hautala
Yritys- ja mentaalivalmentaja
NLP Trainer ja tietokirjailija
Oivaltamaan Oy
@JaanaHautala

Hymyyn eli parempaan työkykyyn ja työhyvinvointiin kannattaa sijoittaa, jotta voit rakentaa parempaa työelämää. Ilmarisen palvelut ovat tukenasi! Katso: www.ilmarinen.fi/hymy